what the fuck

Ik geef volgende week een presentatie over de Oostenrijkse Gebarentaal en ik blijf maar versteld staan van dit land, hoe traag ze met alles zijn en hoe graag ze alles en iedereen in de weg zitten.

Er is dus GEEN speciale school voor mensen die niet kunnen horen, die dumpen ze gewoon op het speciaal onderwijs voor geestelijk gehandicapten en ze geven ze les in hoe je woorden moet uitspreken . Alles gebeurt in gesproken taal, aan gebarentaal wordt totaal geen aandacht besteedt. Hierdoor kunnen veel dove mensen geen vervolgopleiding doen, er wordt immers geen aandacht besteedt aan de onderwijsinhoud die reguliere kinderen krijgen.

What. The. Fuck.

Dus ik dacht, eens kijken wat Nederland doet. Maar nee hoor, Nederland heeft speciale scholen voor kinderen die doof of slechthorend zijn. De voertaal is de Nederlandse Gebarentaal en daarnaast wordt er een kleine focus op de gesproken Nederlandse taal gelegd. Kinderen volgen dus normaal onderwijs in een omgeving die ze ondersteunt, en ze kunnen net als kinderen op gewone scholen doorstromen naar een niveau dat ze toegang tot een opleiding verschaft.

Oostenrijk moet zich echt, echt diep schamen dat dove mensen in 2019 nog in opstand moeten komen voor hun recht op passend onderwijs en dat ze zo uit de samenleving buitengesloten worden. Bizar is een understatement.
08 dec 2019 - 301x gelezen
Profielfoto van Azura
Azura, vrouw, 3 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende