Schei uit joh.

Ik ben 29 jaar oud. In mijn 29 jaar ben ik van vreemdeling naar buitenlander, naar allochtoon, naar niet-westerse allochtoon, naar wat was het ook alweer?

Ohja. Persoon met niet-westerse achtergrond??

In mijn paspoort staat overigens gewoon "Nederlandse". Mijn enkele paspoort, welteverstaan. Geen ander land ter wereld heeft mij geclaimed, en geen enkel land ter wereld gaat mij ooit claimen. Waar kom ik vandaan? Nederland. Waarom niemand zich met dat antwoord tevreden stelt is me duidelijk, ik zie er niet bepaald uit als een Nederlander. Maar waarom dat constante taalgemekker, dat snap ik dus niet. Dat "vreemdeling" in de ban werd gedaan kan ik nog begrijpen, dat klinkt niet echt vriendelijk, maar buitenlander?

"Het heeft zo`n negatieve lading", aldus je doorsnee mens. Oke, maar waarom gaat een nieuw woord daar verandering in brengen? De negatieve lading wordt door de maatschappij toegewezen, stap je op een nieuw woord over dan migreert (ha-ha) die negatieve lading doodleuk mee, of het nou morgen of volgend jaar is. Niet-Europese minderheid. "Non-Black Person of Colour". Persoon met Midden-Oosterse roooots. Het is afwachten tot letterlijk alle termen weer diezelfde negatieve lading toegeschreven kijken, en het zal mij benieuwen wat ik mezelf dan weer mag noemen.

Waarom schrijf ik dit? Zie hier:

UTRECHT - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) presenteert woensdagmiddag in de schouwburg van Utrecht een nieuwe taalgids voor het onderwijs. Het is een lijst met voorstellen om ook in de taal minder onderscheid te maken op school. Zo spreekt de leerkracht als het aan het LAKS ligt de klas straks niet meer aan met ’jongens en meisjes’, maar bijvoorbeeld met ’leerlingen’.

Er moet zo min mogelijk verschil zijn, waarom? We hebben op een diverse maatschappij gezet, en we ZIJN niet allemaal hetzelfde, WAAROM is dat slecht? Waarom kunnen we de verschillen niet juist zien, benoemen, en vooral van onze verschillende en gemeenzame eigenschappen leren? Waarom moet dat verstopt worden? Diversiteit wordt nu klaarblijkelijk weer gedwongen om plaats te maken voor inclusie. Maar inclusie betekent dat iedereen gelijke kansen krijgt, het betekent niet dat we de individu weg moeten cijferen. Het heet geen "blijven zitten" meer, het heet nu "doubleren". "Blijven zitten" heeft immers zo`n negatieve lading.

Noem me gewoon een fucking buitenlander die een keer is blijven zitten, Jezus, Jozef en Maria nog aan toe zeg.
12 apr 2023 - bewerkt op 12 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Azura
Azura, vrouw, 7 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende