Deel 1 - Oekraine (Kiev)

En de eerste blog van de missiereis is online. Zoals jullie (waarschijnlijk) al weten zit ik momenteel 2 weken in Oekraine, waar we vanuit de bijbelschool op missiereis zijn. Afgelopen vrijdag zijn we aangekomen en we zitten hier ondertussen al een week. Een week waarin we al heel veel meegemaakt hebben. In deze blog schrijf ik over afgelopen vrijdag tm maandag, de tijd dat we in Kiev zaten. Dinsdag tm donderdag hebben we in Zhitomir gezeten, waarvan ook de blog een dezer dagen online zal komen. En daarna kunnen jullie nog 2 blogs verwachten. Genoeg te lezen dus :-)

DAG 1

Vorige week vrijdag om 7 uur begon ons avontuur, waarbij we ons verzamelden op Schiphol, wachtende en uitkijkende naar onze vliegreis en wat we zouden aantreffen wanneer we in Oekraine zouden aankomen. Tegen een uur of 4 (3 uur in Nederlandse tijd) kwamen we aan in ons hotel en diezelfde avond begon ons programma op een conferentie. Hierbij hoefden we nog niks te doen en mochten we gewoon genieten van de conferentie. Ook konden we op deze manier ook gelijk een beetje aan de Oekraiense cultuur hierin wennen.

Wat me vooral opviel was dat ze heel veel verschillende acts hadden die elkaar afwisselden. Ook in de aanbidding had je telkens weer iemand anders op het podium staan. Qua muziek hebben ze veel liederen die ook bekend zijn in Nederland. Ook verschillende opwekkingsliederen die wij vanuit het engels vertaald hebben zijn ook vertaald naar het Oekraiens en natuurlijk ook andere bekende engelse liederen. Dit maakt dat je regelmatig gewoon mee kunt zingen. Maar daarnaast heb je ook gewoon veel Oekrainse liederen, waarbij je geen flauw idee hebt wat ze zingen.

DAG 2

De zaterdag zijn we eerst naar de supermarkt (waar je ook veel andere dingen, zoals elektrische apparaten en speelgoed enz kan kopen) geweest om spullen te kopen voor de verschillende doelgroepen waar we heen zouden gaan. Overal waar we zijn geweest hebben we eigenlijk wel wat cadeautjes achtergelaten. In de middag zijn we de straat op geweest en hebben we flyers uitgedeeld voor de conferentie in de avond en hebben sommigen ook met mensen kunnen bidden en is er zelfs iemand geweest die zijn leven aan Jezus gegeven.

In de avond zijn we weer naar de conferentie geweest, waar ditmaal Benny Hinn sprak. Zelf heb ik verschillende boeken van hem gelezen en is het zeker een inspiratiebron voor me geweest, vooral in het begin toen ik net bekeerd was. Ik vond het daarom ook supergaaf om hem in real life te mogen horen spreken en was tegelijk ook wel benieuwd omdat er ook veel mensen zijn die negatief over hem zijn. Qua onderwijs heeft hij wat persoonlijke openbaringen gedeeld, wat echt wel nieuwe inzichten heeft gegeven.

DAG 3

De zondag mochten we zelf bijdragen aan een dienst voor de daklozen. We dachten in eerste instantie dat het binnen zou zijn en de daklozen daar uitgenodigd waren, maar het bleek buiten te zijn tussen de daklozen. Hier hebben we een stukje aanbidding mogen doen, is er iemand geweest die een preek heeft gehouden over vergeving en hebben we een sketch opgevoerd over de barmhartige samaritaan. Uiteindelijk is er gevraagd of ze mensen wilden vergeven en ook is er een oproep gedaan om hun hart aan Jezus te geven, waarbij verschillende daklozen hun hand opstaken. Daarna hebben we nog eten uitgedeeld en kleren, met mensen gebeden en wonden verzorgd.

Wat ik zelf heel bijzonder vond was een vrouw die elke week bij deze diensten kwam en zo dankbaar was en dat ook de hele tijd uitte en iedereen een knuffel gaf. Op gegeven moment gaf ze ook iemand van de leiding een knuffel waar ik bij stond. Ik zat er toen ook aan te denken om haar een knuffel te geven, maar zat nog een beetje te twijfelen. Ondertussen liep ze weg en dacht ik mijn kans gemist te hebben. Op dat moment draaide ze haar om en kwam naar mij toe gelopen en omhelsde me helemaal en bedankte zowel mij als de leidinggevende bij me en zei de hele tijd dat we zo lief voor haar waren. Ik vond het heel bijzonder dat ik haar, voor me zelf zoiets kleins, maar voor haar een groot iets, kon geven.

In de avond zijn we weer naar de conferentie geweest, waar Benny Hinn weer sprak. Hier sprak hij o.a. over de boodschap van het evangelie en nodigde ook mensen uit om hun leven aan Jezus te geven, waarop er een behoorlijk aantal naar voren kwam en mee hebben gebeden.

DAG 4

Afgelopen maandag zijn we op bezoek geweest bij weeskinderen tussen de 14 en 17 jaar, waar we mee hebben mogen bidden en leuke dingen mee mochten doen. De jongens gingen buiten voetballen en de meiden kregen nagellak op hun nagels, hun haar werd gedaan en ze kregen een beetje make up op. Zelf heb ik mogen bidden voor een meisje van 14 jaar, die tot haar 12e was opgevoed door haar oma. Haar moeder wou haar namelijk niet, omdat ze een jongen wou hebben. Toen haar oma overleed heeft ze wel eventjes bij haar moeder gewoond, maar haar moeder maakte daar alleen maar gebruik van door haar het huishouden te laten doen. Ook werkte ze al sinds haar 9e en bij haar moeder ging al het geld dat ze verdiende naar haar moeder toe. Ze besefte dat ze hulp nodig had en is toen zelf naar het weeshuis gekomen, waar ze ook God heeft leren kennen.

Ik heb verschillende keren met haar mogen bidden en haar mogen bemoedigen en daarnaast nog een mooi gesprek met haar mogen hebben. God heeft haar echt aangeraakt en ze stond ervoor open om samen met God haar moeder te leren vergeven. Dit lukte haar zelf nog niet, vooral omdat haar moeder haar de dood van haar oma ook kwalijk nam.

Op het eind hebben we nog met z'n allen pizza gegeten en daarna nog een groepsfoto gemaakt en toen zat het er alweer op. De leiding van het weeshuis liet ons weer terug gaan met een mooie bemoediging, die tegelijk ook iets triests in zich had, en dat was dat dit waarschijnlijk het enige lichtpuntje van hun jeugd was. Aan de ene kant mooi dat je zo van betekenis kan zijn en aan de andere kant zou je denken dat het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.
05 mei 2017 - bewerkt op 08 mei 2017 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Heiligboontje
Heiligboontje, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende