Misantropie - filantropie

mi·san·troop (de; m,v; meervoud: misantropen)
1 mensenhater

fi·lan·troop (de (m) [ -tropen ])
1 mensenvriend; weldoener, iemand die goede dingen doet voor andere mensen, die geld geeft

~

Op sommige dagen troost ik mezelf met de wetenschap dat er nog mooie dingen op de aarde zijn. Een onverwachtse tedere aanraking. Een hand op je schouder die je wankelende benen verstevigd - aardend. Klanken die je ruggengraat binnen razen en iedere zenuw vullen met elektriciteit. Onvoorwaardelijke liefde. Mensen kunnen zo intens zijn, zo veel liefdevols doen. Zelfs in woede en angst is vaak nog liefde te (h)erkennen. Temidden van de grootste ellende weten mensen andere levende wezens nog een hand te reiken, weten mensen nog een steunpilaar voor elkaar te vormen.

Op andere dagen wens ik, zoals vanouds, om de totale annihilatie van de mensheid. De pijn die we elkaar en andere levende wezens toedoen kan ik dan niet meer aanzien, de schade die we toebrengen aan alle omgevingen waar we verblijven. Als parasieten wringen we ons tot in de meest verborgen plaatsen van onze thuisplaneet, enkel om haar aan te vreten en als leeg karkas achter te laten. De ijver waarmee we anderen geweld aan weten te doen, ergens bewonderenswaardig. Het gebrek aan respect voor al dat leeft bijna tastbaar, zo doordrongen is onze wereld ervan.

Twee zijdes van een medaille, met ertussen een eeuwig uitdijend heelal aan genuanceerde grijstinten. De belangrijkste gewaarwording is wellicht dat uiteindelijk alles triviaal is. Uiteindelijk is het uitsterven van de mens onvermijdelijk en zal onze voetafdruk in verbrande bossen, mishandelde lichamen en vergiftigde rivieren verdwijnen. Zowel de grootste (vrede, rechtvaardigheid) als de kleinste (het geredde kind, het gekoesterde dier, het respect voor de natuur waarin wij vertoeven) daden van onzelfzuchtige liefde zullen verdwijnen.

Niemand zal zich onze liefde, noch onze haat, herinneren. Daaruit put ik misschien wel de meeste troost.

03 okt 2016 - bewerkt op 03 okt 2016 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Strigiformes
Strigiformes, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende