Klein

18+ verhaal
Hoi dagboek,

Het leven bevreemd me soms. Er zijn soms luwe tijden waarin niks gebeurd, waarin alles loopt, waarin alles gemakkelijk lijkt te zijn. En in andere tijden is het een stapeling van de ene gebeurtenis na de andere.

De afgelopen paar weken waren, op z'n zachtst gezegd, bijzonder. Een situatie in mijn omgeving gaf me aanleiding om 'uit de kast' te komen wat betreft mijn ervaringen met seksueel misbruik. Ik ben zuinig op die informatie. Het was een periode in mijn leven waarop ik op mijn allerkwetsbaarst was en dat vertrouwen gun ik slechts een handjevol mensen. Het delen maakte een hoop mentale stof los (ik vergelijk het soms met het schudden aan een boekenkast die al jaren niet schoongemaakt is). Dat dwarrelt nu al een tijdje naar beneden en ga ik opruimen als de rust is wedergekeerd. Ik heb niet per se spijt dat ik het heb gedeeld, maar ik voel me af en toe zo zichtbaar voor de mensen met wie ik het gedeeld heb.

Daarbovenop is mijn werk nu heel hectisch, aan het einde van het jaar lijkt het alsof iedereen het benauwd krijgt en 'ineens' dingen af moeten. Er zijn ook daadwerkelijk een aantal belangrijke deadlines (subsidie, publicaties), maar ook een hoop dingen waarvan ik denk: dit hoeft niet zo. En dus probeer ik mijn hoofd koel te houden en prioriteiten te stellen, de boot af te houden waar ik inschat dat het kan en grenzen te stellen. Het gaat me steeds beter af.

Lief en ik hadden ruzie. Hij wisselt nu van baan (stressvol) en ik heb dus ook wat stressvolle weken achter de rug. Hij zei iets wat niet zo handig was (en wat hij ook niet zo bedoelde) en dat hakte erin. En dat deed me weer beseffen hoe klein ik me soms kan voelen. Hoezeer ik het eigenlijk belangrijk vind dat hij me normaal vindt. Hoe onzeker ik ben en hoe sterk ik mezelf onder een vergrootglas kan leggen. Hoeveel er kapot is gegaan door het seksuele, mentale, en soms fysieke geweld van jaren terug. Het maakt dat als ik weer terugval op heel oude gedachtepatronen ik mezelf moet (blijven) corrigeren. Het is metacognitie op z'n best en het is interessant om jezelf van een afstandje zo te bekijken. Maar god, wat zou ik willen dat het niet hoefde.

We hebben het uitgepraat - dat doen we altijd. De nasleep is dat ik me wiebelig voel, onzeker over alles wat ik doe en vooral over mijn waarde als mens. En zo veroorzaakt een opmerking, die hij onhandig uit en ik vervolgens ook nog verkeerd interpreteer, een kettingreactie die een oud beschermingsmechanisme in werking zet. Hoe kleiner je bent, hoe meer bevroren, hoe minder snel dit gevecht (wat je toch niet kan winnen of voor kan vluchten) voorbij zal zijn.

Soms vraag ik me af of ik nog kan groeien; of dat dit echt is hoe klein ik zal blijven. En hoort dit niet gewoon bij mij? Deze onzekerheid, deze denkpatronen? Is het misschien wel gewoon oké? Ben ik niet al ver gekomen, in vergelijking met jaren geleden?

Ik probeer met goede moed vooruit te kijken, lief dagboek. Maar soms is het zo, zo moeilijk.

Liefs,
26 nov 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Strigiformes
Strigiformes, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende