Hallo dagboek

Hoi dagboek,

Het is alweer lang geleden dat ik je geschreven heb over hoe het met me gaat. Vroeger schreef ik je vaak, soms meerdere keren op een dag. Online, in boekjes, op m'n telefoon. Ik heb schriften volgekalkt met ongeadresseerde brieven aan je (of aan mezelf?). Blijkbaar had ik veel behoefte aan reflectie, nu gaat dat meer automatisch. Het gaat ook makkelijker, ik kijk uit gewoonte terug op gebeurtenissen, bezie mijn handelen, emoties en gedachten. Nu voel ik weer behoefte om je te schrijven, een dialoog met mezelf aan te gaan.

We zijn inmiddels een jaar na mijn flirt met een burn-out en ik draai weer semi op volle kracht. Ik merk echter wel dat mijn hersenen snel 'beurs' worden, na een drukke en/of stressvolle dag voelen ze gezwollen aan, alsof er te veel tegenaan gestoten is. De laatste tijd slaap ik periodiek ook slecht, het zal wel te maken hebben met de stress van de afgelopen maanden, maar ook met de toegenomen pijn.

Werk blijft een groot onderdeel van m'n leven, als PhD-student word je op een gegeven moment toch een soort zombie. Alles draait om het onderzoek, het schrijven, je ideeën. Uit betrouwbare bron begrijp ik dat dit normaal is. Ik ben zoekend naar manieren om rust te vinden, ik vind het in vechtkunst, Japans schilderen, vogelen, lezen, gamen... Maar de drang om iets bij te dragen aan de wereld blijft het sterkste lonken en zo blijft werk een van de belangrijkste bouwstenen van m'n identiteit.

We hebben, na vele gesprekken en dramatische familie-situaties die het onderwerp aan hebben gezwengeld, besloten dat we een kindje willen. Ik vind het doodeng dit aan je te schrijven, alsof het een groot geheim is dat diep vanbinnen bewaard moet blijven. Ik ben gestopt met m'n pil en over een paar maanden, als m'n cyclus de kans heeft gehad een beetje te stabiliseren, gaan we ervoor. En lief dagboek, ik droom regelmatig over zwanger zijn, het moederschap. Over al m'n onzekerheden, over alle idealen die ik door wil geven, maar vooral over de grote wens voor een gezond kindje. De bizarre en nieuwe angst dat ik (of hij) onvruchtbaar ben (nergens op gebaseerd). Het is een bevreemdende ervaring dat 'moeder' straks misschien, waarschijnlijk, maar vooral hopelijk, een aanvulling zal zijn op palet van de omschrijving van wie ik ben.

En buiten dat alles wat me bezig houdt, lief dagboek, de laatste week was hels, ik overzie even niet meer hoe ik mezelf staande moet houden. Oma overleed (de brief aan haar heb je al gezien) en haar uitvaart volgde. Ze was m'n laatste grootouder. Mijn laatste directe band met een deel van m'n roots, pap is immers wel in Indonesië geboren, maar kwam al vroeg in zijn leven naar Nederland. Ook dat voelt als een groot verlies.

De ochtend na de uitvaart zat ik bij de POH om een ander rouwproces te bespreken; accepteren dat ik kamp met chronische pijn. De laatste jaren zijn een rollercoaster van hoop en teleurstelling geweest, rennen van de ene naar de andere behandeling in de hoop dé oplossing te vinden. Er is echter geen oplossing en dit is wat het is. En dagboek, ik vind het pittig (echt heel, heel pittig), maar het is nodig. Ik heb al veel gehuild, vanbinnen geschreeuwd, gebaald en aandacht gegeven aan emoties die 'ineens' omhoog komen. Dat is wat ik de komende tijd steeds vaker zal moeten gaan doen, vrees ik. Ik moet aankijken wat ik ervaar en wat ik tegenkom, hoeveel angst dat me ook aanwakkert. The only way out is through.

Een paar dagen later werden we voor het eerst in ons leven oom en tante, iets wat een leuke en bijzondere gebeurtenis had moeten zijn. Dat was het echter niet vanwege alle dubbele gevoelens die spelen rondom de relatie van de ouders, de zwangerschap en de zorgen die we hebben. We zijn op kraambezoek geweest en hebben samen goed kunnen venten over alle irritaties, zorgen en idioterie die we zien.

En nu, lief dagboek, is er net een nieuwe week aangebroken. Alsof er niks aan de hand is komt de zon op. Het is sinds vandaag herfst, de dag begon met dikke mist. Ik voelde me daardoor geborgen. Ik hoefde letterlijk even niet naar de wereld te kijken. De mist trok geleidelijk aan weg en met het klaren van de lucht gedurende de dag ben ik ook steeds weer wat meer naar buiten gekeerd.

Ik denk dat ik dit alles wel kan. Ik heb voor hetere vuren gestaan, toch?

Tot snel,
Liefs,
22 sep 2020 - bewerkt op 22 sep 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Strigiformes
Strigiformes, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende