Brief | Einde van een tijdperk

...,

Het was diep in de nacht, we stonden buiten een kroeg, vol van drugs en alcohol, en heel voorzichtig plaatste je je koptelefoon over mijn oren. Het was teder. Je liet me iets horen wat ik nooit eerder had gehoord en liet me kennis maken met een band die ik nu, 15 jaar later, nog steeds bijna iedere dag beluister.

Het is misschien vreemd om deze brief met deze korte anekdote te starten. Maar, alles wat eindigt heeft ook ergens een beginpunt - en dit was het onze.

De jaren na dit moment waren, op z'n zachtst gezegd, tumultueus. Een jaar lang waren we geliefden en na een pijnlijk einde gingen we verder als vrienden. We moesten beiden wennen aan de nieuwe status quo, maar ik kan oprecht zeggen dat we het goed deden. We namen wat nodige afstand en door de jaren heen groeiden we weer dichter naar elkaar toe. We gingen samen uit, deelden liefde en leed, we waren er. Meerdere malen nam ik je in huis omdat je geveld werd door een depressie. Als je belde - al was dat midden in de nacht - nam ik altijd op. Je belde op m'n verjaardag, dat was immers persoonlijker dan een berichtje. We kookten samen, we zochten samen naar het recept van je taart.

En ik weet niet waar het mis ging. Was ik het? Was jij het? Was het 'gewoon' zoals een leven soms kan lopen? Er is veel verdriet in mij, ik voel het overal. Van m'n rusteloze benen tot aan het gepieker dat me teistert. Je bent (was?) m'n oudste vriend, je loopt vrijwel m'n halve leven met me mee. Je hebt mijn depressies, angsten meegemaakt. Bij alle bijzondere momenten was je. En bij zo veel meer momenten die allerminst bijzonder waren. Dankzij jou weet ik wat samen opgroeien, samen een leven delen, betekent.

Maar niet langer. Dat wat we ooit deelden, de verbinding tussen jou en mij, vervaagt. Er zijn nog flarden over, voornamelijk herinneringen. Een paar maanden geleden besefte ik me dat ik al een tijd afscheid van je aan het nemen ben. Je trok je al langere tijd terug uit mijn leven en nu trek ik me terug uit het jouwe. Ergens is het oké, want heel objectief bekeken - wat delen we nog echt met elkaar? Is het vooral de herinnering aan hoe het ooit was die ik niet los wil (durf?) te laten?

Laatst vroeg ik me af wat, op de weegschaal van verdriet, zwaarder weegt. Een explosief einde met woede, wrok en een gebroken hart? Of een langzaam doodbloedende verbintenis tussen het ene en het andere mens - zonder een duidelijke punt, altijd met een onzekere puntkomma.

Hoe het ook zij - ik laat je los. Ik laat het zijn. Ik wilde je (maar vooral mezelf?) vertellen dat ik afscheid neem van wat we ooit waren en vooral van de hoop dat het ooit weer wordt zoals het was. Het is oké, het is goed. Je was een belangrijk, zelfs onmisbaar, onderdeel van mijn leven.

Ik kan je zo veel meer schrijven, ik kan al onze avonturen in meerdere boeken optekenen. Maar zelfs dat zou geen recht doen aan hoe veel je voor me betekende.

Liefs;/.

06 sep 2019 - bewerkt op 06 sep 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Strigiformes
Strigiformes, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende