75 jaar

Bijna een heel mensenleven geleden eindigde voor ons in Nederland de Tweede Wereldoorlog.

75 jaar geleden woedde er in het toenmalige Nederlands-Indië nog een tweede oorlog; de dekolonisatie-oorlog. Het duurde vier jaar voordat Indonesië een republiek werd en vrij was van zowel oorlogsgeweld als kolonialisme. Voor velen duurde de Tweede Wereldoorlog zo'n vijf jaar - voor mijn opa duurde het negen jaar. Vier jaar geïnterneerd in Japan. Na zijn bevrijding vocht hij mee in de tweede Politionele Actie ('Operatie Kraai' ).

Het leven van zowel mijn opa en oma stond lange tijd na de oorlog(en) nog in het teken van herinneringen aan het geleefde geweld. Trauma's werden doorgegeven aan mijn vader, vooral de angst voor honger is een blijvend thema (lees: paniekaanvallen bij een lege koelkast / weggooien van eten een taboe). Trauma's die aan mijn zus en mij in aangelengde vorm ook weer doorgegeven zijn.

De eerste generatie sterft uit. Het is beangstigend dat wij, als nakomelingen, straks volledig dienen te vertrouwen op ons eigen vermogen te herdenken en te beseffen dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is.

Voor mij is Bevrijdingsdag altijd al een moment van reflectie geweest, een moment van dankbaarheid jegens hen die onze vrijheid verdedigd hebben. Nederigheid jegens hen wiens vrijheid, vaak met geweld, is afgenomen. Stilte, vanwege de verliezen die onze menselijkheid heeft geleden.
05 mei 2020 - bewerkt op 05 mei 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Strigiformes
Strigiformes, vrouw, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende