Winnaarsmentaliteit

Een sterke mentaliteit is je kostbaarste bezit. Je mentaliteit bepaalt hoe je met uitdagingen omgaat en hoe snel je je doel bereikt. Deze tips helpen je om te gaan met tegenslagen en meer resultaat te bereiken.

Verspil geen tijd met klagen.

Neem de verantwoordelijkheid.
Probeer altijd te kijken wat jij kunt veranderen. Het gaat om jou, niet om wat anderen doen of denken. Concentreer op de les die jij kunt leren uit een situatie. Dat betekent dat je veel verantwoordelijkheid moet nemen. Maar op lange termijn geeft dat je een enorm voordeel: jij groeit, jij leert, jij verbetert. Dit kun je alleen doen als je inziet dat de enige persoon die iets kan veranderen, jij zelf bent.

Neem initiatief.
Wacht niet tot de economie, markt of maatschappij jou iets geeft. De gedachte “Ik moet eerst ontvangen voordat ik iets investeer” is één van de grootste blokkades op weg naar succes. Neem het initiatief en zet dingen in beweging. Investeer je tijd, je energie, je ideeën. Dat betaalt zich altijd terug.

Stijg boven jezelf uit.
Succes is niets anders dan groeien in de richting die jij wilt. Om meer te krijgen in je leven, moet je groeien als persoon. Stijg boven jezelf uit: leer nieuwe vaardigheden, verzamel nieuwe kennis en inzichten en groei in de richting van je dromen. Iets nieuws krijg je alleen door iets anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Investeer in je persoonlijkheid en je mentaliteit, zo krijg je wat je wilt.

Verspil geen energie.
Ooit een olympische sprinter gezien die begon te rennen en halverwege dacht: “Mmm, zal ik snel even een waterijsje kopen? Wacht, ik zie een aantal bekenden, ik ga even een praatje maken. Die finish komt later wel”? Of je nu een sprinter of een langeafstandloper bent, het gaat om je doel. Laat je niet afleiden, want voor je het weet ben je twintig jaar verder. Besteed geen energie aan zaken die je niet inspireren of vooruithelpen. Besteed al je energie aan wat je wilt bereiken. Een sterke mentaliteit is je meest kostbare bezit. Je mentaliteit bepaalt hoe je met uitdagingen omgaat en hoe snel je je doel bereikt. Vastberadenheid. Om je doel te bereiken moet je doorzetten!

Beklim je eigen berg.
Een echte winnaar vergelijkt zichzelf niet met anderen. Een gedreven persoon rent harder dan anderen in de hoop de wedstrijd te winnen. Een intelligent persoon ziet dat er helemaal geen wedstrijd is! Neem weloverwogen en bewust belangrijke beslissingen in je leven.

Veerkracht
Wat ook een absolute must is wanneer je grote successen wil boeken, is veerkracht. Wat er ook gebeurt, na elke val sta je terug op en ga je verder. Je hebt geen zelfmedelijden, je neemt je verantwoordelijkheid en stapt gestaag verder in richting van je doel. Geen gedoe, geen zelfmedelijden, gewoon leren van fouten en verder gaan. Om je doel te bereiken moet je doorzetten! De dag dat je meer zin hebt om te blijven liggen kniezen omdat het pijn doet, op welke manier dan ook, is het belangrijk dat je jezelf deze vraag stelt: Is dit gedrag bevorderlijk voor een positieve uitkomst in mijn leven ?

Veerkracht heeft veel meer te maken met de mentale toestand van jouw lichaam dan met de fysieke. Met een flexibele geest geraak je in het leven veel verder dan met een flexibel lichaam. Het interessante daaraan is dat ze niet los kunnen gezien worden van elkaar. Een flexibele, veerkrachtige geest zorgt per definitie voor een flexibeler, veerkrachtiger lichaam.

Zelfreflectie
Introspectie (zelfreflectie) is één van de geheime wapens. Wat had anders gedaan kunnen worden opdat het resultaat anders zou zijn geweest ?

Verantwoordelijkheid
JIJ bent verantwoordelijk voor de resultaten die jij neerzet, niemand anders. Neem vanaf vandaag de verantwoordelijkheid voor alles wat je doet of nalaat te doen. Dat is de enige manier om opnieuw controle te krijgen over jouw leven. Je bent de leider van jouw leven, jij bent dus ook verantwoordelijk voor jouw keuzes in dat leven. Stel jezelf de vraag: “Wil ik leiden of lijden ?”.
Dit loopt hand in hand met de zelfreflectie natuurlijk. Om gefocust te blijven is het nodig om tijd te steken en te blijven steken in zaken die moeten gebeuren.

Discipline
Discipline! Regelmaat, orde, consistentie; Het lijkt wel alsof er iemand met de stok achter je aan zit om je sneller te doen lopen. De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes. You're only confined by the walls you build yourself. Whatever is on your plate got there because you said 'Yes' to it.
De meest gedisciplineerde mensen denken dat ze niet gedisciplineerd zijn. Het opbouwen van nog meer discipline kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van het leven nog meer toeneemt. De voordelen van meer discipline opbouwen, zorgt ervoor dat je succes garandeert, je efficiënter en effectiever werkt dan anderen, je inkomen sneller stijgt, je sneller wordt gepromoveerd, je meer zelfcontrole, zelfvertrouwen en lef opbouwt en net zo lang doorzet totdat je iets afhebt.
Kort samengevat, is discipline, doen wat je moet, wanneer je het moet doen, of je er nu zin in hebt of niet.

Discipline betekent opoffering, doen wat je moet doen, voordat je doet waar je zin in hebt. Discipline is het uitstellen van korte termijneffecten en voordelen, voor het bereiken van lange termijneffecten en voordelen. Gelukkig is meer discipline opbouwen aan te leren. Gedisciplineerd zijn kan een gewoonte worden. Doorzettingsvermogen is het vermogen om de gewenste acties te ondernemen, ongeacht je gevoelens. Je gaat door ongeacht of je nu zin hebt, of geen zin hebt. Je gaat sporten, ondanks dat je moe bent. Je kookt gezond, ondanks dat je zin hebt om te snacken. Wanneer je werkt aan een belangrijk (persoonlijk) doel, zal je soms zeer gemotiveerd zijn en soms helemaal niet gemotiveerd bent. Het is echter niet je motivatie die resultaten produceert, maar de acties die je onderneemt. Je doorzettingsvermogen maakt het mogelijk dat je altijd actie onderneemt, zelfs wanneer je niet gemotiveerd bent. Het is zelfs zo dat je doorzettingsvermogen je weer kan motiveren, omdat er resultaten worden geproduceerd.
(Gedisciplineerd worden: persistence (doorzettingsvermogen))
Besef wat zelfdiscipline je op kan leveren. Persistence guarantees that results are inevitable.

‘Hoeveel tijd, energie en emotie heb je al gespendeerd aan lijden of je schuldig voelen omdat je iets steeds maar uit hebt gesteld, om er vervolgens achter te komen dat de taak zodra je eenmaal begonnen bent maar heel weinig tijd in beslag nam?’ Uitstellen levert je niets dan ergernis en spanning op, terwijl je taak gewoon blijft staan!

Ergens weet je dit ook wel, maar je denkt maar liever niet teveel na over hoe je het eigenlijk had moeten doen en voor je het weet staat er weer zo’n vervelende deadline voor de deur en zit je weer in hetzelfde schuitje. Door je goed te beseffen wat zelfdiscipline je op kan leveren, wordt het vanzelf een meer aantrekkelijke optie dan uitstellen.

Dankbaarheid

Er is niets in het leven dat zomaar gebeurt, alles gebeurt met een reden. Succes kun je alleen bereiken door focus. Zou Edison ooit de gloeilamp hebben uitgevonden als hij elke dag vier uur op Facebook door had gebracht? Zou Muhammed Ali ‘s wereld beste bokser zijn geworden als hij elke avond The Bold and the Beautiful keek in plaats van te trainen? Inderdaad ....

Aanleg en spanning
Veel mensen hebben de neiging om hun succes en falen toe te schrijven aan één of andere vastliggende aanleg. Ze geloven dat sommige mensen gewoonweg slim of getalenteerd zijn geboren, terwijl anderen dat niet zijn en dat dan bepaalt wie succesvol is in het leven. Inspanning, doorzettingsvermogen, toewijding en de strategieën die je gebruikt om je doelen te bereiken zijn goede voorspellers voor wie slaagt en wie faalt. Het is goed om verantwoordelijkheid te nemen voor aanwezige gedachten, maar je wil jezelf niet identificeren met je negatieve gedachten, hierdoor ga je jezelf alleen slechter voelen. Je bent namelijk niet je negatieve gedachten.

Wees dankbaar voor alles wat er plaatsvindt in jouw leven.
Doet het pijn ? Wees dankbaar voor de pijn die je voelt. Ze vertelt je dat je het anders moet aanpakken.
Heb je een groot verlies geleden ? Wees dan dankbaar voor dat verlies. Het maakt plaats voor nieuwe dingen.
Doen je kinderen lastig ? Wees dankbaar daarvoor. Dat betekent dat ze hun karakter aan het vormen zijn en ongetwijfeld op jou beginnen lijken…
Zit je in een diepe put ? Wees dankbaar voor die put. Hij geeft je een kans om naar boven te klimmen en te tonen hoe vastberaden jij bent om iets van je leven te maken.
De boodschap is: Sta dankbaar op en ga dankbaar slapen. Het zal je leven veranderen.

Natuurlijk zijn doelen belangrijk, doet time-management er toe, is discipline belangrijk en is het nodig om in jezelf te geloven. Ook kan kennis van zaken erg belangrijk zijn, zo lang het er maar tot acties leidt.

Kolonel Sanders een man die nooit ophield!
Dit voorbeeld is niemand minder dan de bekende Kolonel Sanders de oprichter van KFC.
Kolonel Sanders was niet 20 jaar en was ook niet afgestudeerd op één van de beste universiteiten. Sterker nog, hij was 65 en kreeg zijn eerste ‘social security check’, hier stond op dat hij precies 99 dollar had opgebouwd. Hij besloot toen dat het zo niet verder kon. Hij ging nadenken hoe hij geld kon verdienen. Hij realiseerde dat hij een kipgerecht had dat bijzonder was. Hij dacht er over na en kwam met het idee om niet het gerecht te verkopen, maar restaurants de mogelijkheid aan te bieden om gebruik te maken van het gerecht, gratis. Het enige wat hij er voor terug wou, was een percentage van elk kipgerecht dat dit restaurant verkocht.

Het is opmerkelijk hoe vaak deze beste man afgewezen werd. Geloof het of niet, maar Kolonel Sanders heeft maar liefst 2 jaar volgehouden met zijn idee alvorens zijn eerste deal met een restaurant te maken. Kolonel Sanders was maar liefst 1009 keer afgewezen voordat een restaurant op zijn voorstel in ging. Hoe deed Kolonel Sanders dit? Door gebruik te maken van zijn Personal Power!

Waarom heb je doorzettingsvermogen nodig?
Iedereen die voor zichzelf begint, komt een aantal hindernissen tegen. Je partner is het niet eens met je plannen. Je blijkt een aantal competenties die je nodig hebt als ondernemer, niet in huis te hebben. Een klant die je al dacht binnen te hebben, haakt op het laatste moment toch af. Soms is het om moedeloos van te worden.
Met doorzettingsvermogen laat je je niet uit het veld slaan. Stapje voor stapje zorg je ervoor dat je wél je doel bereikt.
Je neemt zelf initiatief en je denkt vooraf na over wat je wilt bereiken en hoe. Het geheim achter doorzettingsvermogen zit ‘m in de doelen die je jezelf stelt. Door te streven naar verbetering en niet naar perfectie, blijf je gedreven!
Als je wilt starten vanuit een uitkering, zorg je ervoor dat je een doortimmerd verhaal hebt om je casemanager van je plannen te overtuigen.
Je laat je niet door kritiek of tegenstand van je ideeën afbrengen. Kritiek kan heel nuttig zijn. Als het nuttig is sta je er altijd voor open. Dat maakt je plannen alleen maar beter. Maar je trekt je er weinig van aan als bijvoorbeeld je schoonmoeder zegt dat het je toch niet gaat lukken. Sterker nog, je zal het haar laten zien ook!
Je bent consistent in je doelen. Dat betekent dat je niet vandaag in de ICT een bedrijf wil beginnen en morgen toch liever in de communicatie.
En als je een hindernis tegenkomt, dan ga je eróver heen. Als je merkt dat je het lastig vindt om jezelf te verkopen, dan zoek je een manier waarop je jezelf kunt verkopen, desnoods doe je een cursus. En je gaat met klotsende oksels een elevator pitch houden.
Daar kun je alleen maar van leren, want als je liever afwacht tot je het wel durft, kom je niet zoveel verder.
10 jul 2014 - bewerkt op 14 sep 2014 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Afstuderen40
Afstuderen40, vrouw, 34 jaar
   
Schrijver staat geen reacties toe.
  vorige volgende