Huishouden voornemen

Ons huis is geen chaos, maar het is zeker niet opgeruimd. Het is niet smerig, maar er kan duidelijk meer schoongemaakt worden. We zijn geen hoarders, maar er zijn wel veel spullen. Maar dat lukt niet. De badkamer wanden en vloer worden meestal pas (soms vele) weken nadat het eigenlijk moet schoongemaakt. We hebben, naar mijn mening, teveel spullen en daardoor erger ik me er vaak aan dat er bijvoorbeeld 'niet keuken gerelateerde dingen' worden neergezet op het aanrecht, omdat ze een plek moeten hebben.

Maar het lukt niet om het goed te krijgen. Ik ruim wat meer op, maak wat vaker schoon, en koop minder spullen dan mijn vrouw. Vooral de eerste twee dingen heb ik meestal minder problemen mee, want zij regelt dan wat meer dingen voor de kinderen. Van haar moet ik hier in niet al te veel verwachten. Dat klinkt vreemd, want "praat er met elkaar over". Maar dat doen we, en het is niet zo dat ze niets doet. Maar ze is nu eenmaal wat rommeliger dan ik (en heeft meer spullen 'nodig'knipoog. Al vanaf ze nog als kind bij haar ouders woonde, daarna op zichzelf woonde en zo verder.
En wat betreft het laatste punt, de spullen, wat mij betreft Mari Kondo-en we de hele zooi, maar dan krijg ik ruzie met alle anderen in het gezin.
En ik weet dat het ook slim was wat ik laatst te horen kreeg: omarm de chaos van je gezin. Ja, oké, dat is ook zo. Maar ik wil het zo graag toch een beetje beter, geordender, rustiger.

Nou is een voornemen van mij om voor dit jaar om dit wat beter op order te krijgen. Ik probeer een beetje een routine te krijgen in dagelijks een beetje te doen. Dat kan alleen al even de stofzuiger over de trap halen zijn. Meer hoeft het niet te zijn. Als het maar (bijna) elke dag iets is.

Laatst heb ik vanwege dat voornemen een boek uit de bibliotheek geleend. Een opgeruimd gezin van Eva Jarlsdotter. Zij had naar eigen zeggen ook een rommelig gezin (het was een tikje erger dan hier) en besloot de Lean methode uit het bedrijfsleven in haar huishouden toe te passen. Nou moet ik zeggen dat ik het geen slecht, maar ook geen heel goed boek vond. Beetje te theoretisch zonder dat het direct duidelijk was hoe je dit in de praktijk zou kunnen brengen, denk ik. Maar onder andere het concept van stromen vond ik wel een nuttige.

Een stroom is alles dat plaatsvindt (en de tijd die het duurt) "vanaf het moment waarop er een behoefte ontstaat totdat die is bevredigd". Haar voorbeeld is bijvoorbeeld de kledingstroom. Kleding haal je uit de kast, draag je, komt in de wasmand, wordt gewassen, gedroogd, komt weer in de kast. Bij haar duurde die stroom ongeveer drie weken, omdat ze nooit zin had in kleding sorteren etc. Ze kocht daarom ook vaak nieuw. Die stroom heeft ze terug gebracht naar een paar dagen geloof ik.

Hier in huis zie ik ook veel dingen die niet afgemaakt worden. (Zelfs beslissingen. Dan hebben we het ergens over, maar nemen we geen beslissing. Dus een week later er weer over hebben. Halve beslissing nemen. Nog een week later pas afronden. Aaaaargh!)
Dus,
stap 1a: routine van elke dag een beetje
stap 1b: kortere stromen

WIsh me luck. I'm going to need it. Want poging zoveel...
17 jan 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Flooow
Flooow, man, 42 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende