Ask vs. guess culture

Low context vs. high context cultures.

https://www.scarymommy.com/ask-culture-vs-guess-culture

In het Oosten en Zuiden van Europa is het veel meer Guess culture dan in het Westen. (Ik ben in Oost-Europa geboren, woon het grootste deel van mijn leven in Nederland en godzijdank, want ik vond het als kind altijd raar hoe volwassenen daar tegen elkaar deden. Het kon zoveel simpeler en zoveel conflicten kunnen voorkomen worden als je gewoon open en direct met elkaar bent.)

In het Zuiden van Nederland is het veel meer Guess culture dan in het Westen van Nederland.

Binnen verschillende families overal ter wereld is het meer guess dan ask culture.

Zo hoor ik het laatste jaar van Nederlandse families die even guess culture zijn als Oost-Europese standaardfamilies.

Het is net wat je graag wil.

Ik heb collega's en gekozen familie nodig (al dan niet met mijn DNA) die direct met me zijn en ook direct kunnen ontvangen. Ik probeerde me de laatste 6-7 jaar aan te passen aan mijn moeders Guess culture en ik werd er mega ongelukkig van.

Verwacht van mij niet dat ik jouw gedachten lees en je behoeftes, voorkeuren en wensen anticipeer. Ik verwacht niet van jou dat je mijn gedachten leest en wat ik hiervoren zei anticipeer.

Dat doe ik wel als ik onderhandel voor een zaak ofzo, waar het een quasi-politiek spelletje is en de SPORT is dat je de wensen van de ander anticipeert en jouw ECHTE wensen zoveel mogelijk verborgen houdt zodat je kunt spelen met hoe de onderhandeling verloopt, dat de ander steeds zit te raden naar jouw wensen, en je de beste deal binnen kunt halen.

"Wat? Je weet niet wat ik nodig heb? We zijn toch 20 jaar lang al zakenpartners van elkaar, je biedt me toch het beste van je beste aan ook al heb je het tyfusdruk omdat je organisatie een moeilijke periode tegemoet gaat?"

Dat is een leuke hobby. Thuis en met collega's wil ik die raadsels niet.

verliefd
19 jun 2022 - bewerkt op 19 jun 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van knowthyself
knowthyself, vrouw, 27 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende