Wat te doen voor een goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Weinig slaap is niet goed voor je. Een paar korte nachten overleef je wel, maar als je slaapproblemen serieuzere vormen aan gaan nemen, is het tijd om in actie te komen. Het is niet direct nodig om naar slaappillen te grijpen; er zijn andere, bewezen manieren om beter te slapen.
Ik weet het, weinig slaap is zeker slecht. Het begint vervelende, vermoeiend, ongeconcentreerde en vergeetachtige vormen aan te nemen. Kon ik maar weer een hele nacht lang diep slapen. Wat zou dát heerlijk zijn.

Houd een ritme aan
Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke morgen op hetzelfde tijdstip op. Ook als je 's avonds nog niet moe bent of er 's morgens juist niet uit kunt komen. Probeer elke nacht zo op tenminste zeven uur slaap uit te komen.

Doe ik. Ik ga praktisch iedere dag rond half 11 naar bed. Maar het inslapen duurt te lang en als ik een paar keer naar de wc ben geweest, lig ik weer wakker en te staren naar het gordijn of het plafond. Urenlang !

Vermijd afleiding
Een slaapkamer van vroeger bestond uit een bed en soms een stoel of een raam. Een slaapkamer van tegenwoordig heeft tenminste een tv, sfeerlampen en misschien zelfs nog een spelcomputer. Dit helpt je niet bij het slapen
.
Doe ik ook. Raampje de hele avond open zodat het lekker koud is in de slaapkamer. Elektrische deken aan zodat mijn bedje aangenaam warm is.

Bedenk (en volg!) een slaaproutine
Een moe lichaam of een vermoeide geest vormen geen garantie op snel slapen. Je lijf en hoofd moeten echt klaar zijn om te slapen. Je krijgt ze zover door een slaaproutine te volgen. Zo'n routine kan bestaan uit je werk afbouwen, de tv vast uitzetten en bijvoorbeeld nog even lezen, of een douche of warm bad nemen. Ook handig: schrijf voor je naar bed gaat alles op wat je nog moet onthouden, zodat dat niet de hele nacht door je hoofd schiet.

Opschrijven wat ik nog moet doen, dat is handig ja. Maar ja, dat bedenk ik me soms pas als ik al 20 minuten ín bed lig!

Maak jezelf moe
Lig je al een uur in bed te draaien en kom je maar niet in slaap? Ga er dan uit. Kleed je niet al te comfortabel aan en ga even wat anders doen. Grote kans dat je afkoelt en alsnog moe wordt, waarna je lekker in slaap valt
.
Al zo vaak gedaan, werkt niet bij mij.

Eet niet (veel) voor het slapen gaan
Tot slot: vermijd eten voor het slapen gaan. Het is beter voor de lijn om tot twee uur voor het slapen niet meer te eten, maar ook beter voor je nachtrust. Je lichaam kan dan 's nachts ook echt uitrusten, in plaats van dat het druk is met je maaltijden verwerken.

Ja maar als ik echt honger heb, ga ik toch echt wat eten. Anders heb ik weer last van mijn maag die knort en dat is ook niet bevorderlijk om in slaap te kunnen vallen.

Nachtrustje van mij ... Kom nou weer terug. Kom weer naast me liggen en hou me warm en slaperig, voor 8 uur lang in de nacht. Kom bij me terug, mijn liefste nachtrust.

Ik mis je, nachtrust. verliefd



22 feb 2015 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Aubergine
Aubergine, vrouw, 30 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende