"Seks maakt gelukkig"

18+ verhaal
Mijn opdrachten zijn ingeleverd en vaak heb ik dan een weekje tussen blokken in, een weekje vakantie, maar dit keer niet. Dit keer moet ik gelijk vijf artikelen voor dinsdag lezen en dan de week erna volgens mij al een papertje inleveren. Niet bepaald rustgevend.

Ik heb al wat aan dat papertje gewerkt, omdat ik het gewoon interessant vond. Ik moest een claim onderzoeken over geluk. Ik besloot om voor de claim 'Seks maakt gelukkig' te gaan, want, waarom niet?

Het voelen van opwinding ('arousal'knipoog hangt samen met de vrijlating van dopamine en het hebben van een orgasme hangt samen met de vrijlating van serotonine, dus biologisch gezien hangt seks samen met zogenoemde 'gelukshormonen'. Maar we zijn wat ingewikkelder dan dat. Dat blijkt bijvoorbeeld uit hoe traumatiserend onvrijwillige seks kan zijn. Of je kan denken aan hoe personen met relatieproblemen minder tevreden zijn met de seks: dat laat toch zien dat omgevingsfactoren van invloed zijn. En ook de persoon zélf en hoe diegene denkt over seks is van belang. Er mogen dan wel weer onderzoeken zijn die uit hebben gewezen dat hoe vaker mensen seks hebben, hoe gelukkiger ze zijn; dat is hoogstwaarschijnlijk een generalisatie. Want stellen met een goede relatie hadden het vaakst seks. Dus de staat van de relatie heeft invloed op de kwaliteit van seks, waarbij hoge kwaliteit en hoge frequentie samenhangt met geluk. Hoe dan ook, huidig (interdisciplinair) onderzoek pleit voor een interpersoonlijk perspectief op seksualiteit waar ook naar relatiefactoren, hechtingsstijl en context wordt gekeken, met het biologische aspect van het seksuele systeem als basis.
Zoiets heb ik zo ongeveer.
Je kan mensen wel gaan adviseren om veel seks te hebben, want seks maakt je gelukkig, maar het is waarschijnlijker dat als je een goede relatie hebt, je daardoor betere seks hebt, je daardoor vaker seks hebt en je daardoor gelukkiger bent. Dat je het maar effe weet.
Ik weet alleen niet of het logisch klinkt. En er zijn nog zoveel andere factoren die ermee samenhangen, zoals leeftijd en eerdere ervaringen en lichaamsbeeld, maar volgens mij hoort het niet veel langer dan één pagina te zijn, dus ik moet het kort houden.

Soms vraag ik me af of ik toch seksuologie moet gaan doen, maar dan moet ik klinische psychologie volgen, vervolgens in Gent gaan studeren en dán ben ik pas afgestudeerd in seksuologie. Dat is teveel moeite. Kost ook lekker wat geld. Ik doe wel gewoon wat oppervlakkiger onderzoek naar seksualiteit, als, je weet wel, interdisciplinair sociaal wetenschapper. Die kunnen namelijk ook onderzoek daarnaar doen.

Nu dit verhaal weer eens over seksualiteit gaat; ik vond zo'n anti-abortusfolder tussen mijn reclameblaadjes. Daar zat ik dus net niet op te wachten. Er stond in dat de makers van de folder 'naar de beste oplossing voor moeder én kind zochten', maar aan de toon van de folder viel wel uit te maken dat het kind houden en baren de beste oplossing is, volgens hen dan. Terwijl voor genoeg vrouwen de beste oplossing een abortus plegen is, hoe je het ook went of keert. Ik vond het een beetje, ja, impliceren dat alle vrouwen die een abortus hebben laten plegen een fout hebben gemaakt. Ze gaan vast naar de hel, of zo.
Er valt ook heel veel te analyseren aan het woordgebruik, volgens mij hebben ze alleen maar het woord 'kind' gebruikt, ook als het ging over een embryo van vijf weken, want je weet wel, ze willen een bepaalde emotie uitlokken, maar ik had de folder gelijk verscheurd en weggegooid. Dus dat gaat niet meer.
Ik wilde gewoon weten wat er in de aanbieding was bij de Blokker.

Ik moet straks maar aan mijn artikelen gaan beginnen.
10 nov 2019 - 369x gelezen
Profielfoto van iAngel
iAngel, vrouw, 22 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende