Deze zomer

Ik heb al lang genoeg in mijn bed liggen piekeren en als ik pieker, dan moet ik dat eigenlijk opschrijven, dus daarom ben ik maar weer aan het tikken.

Deze vakantie was een beetje raar. Ik heb het gevoel dat het zo snel ging en nu moet ik weer terug naar mijn leven in dit ene kamertje, ondanks mijn hoop dat ik op campus les zou krijgen. Ik heb alles dan wel mooi opgeruimd en een boeketje tuinbloemen samengesteld en mijn nagels leuk gelakt, allerlei dingetjes die mij motivatie zouden moeten geven, maar het valt toch tegen.
Altijd thuis werken is niet mijn ding. Misschien zou het wel mijn ding zijn als ik een werkkamer had en geen slaap-, leef-, werkkamer, maar pfoe. Ik zit hier en ik denk: ik wil mijn huis weer uit, want dan voel ik me nuttiger.
Het nieuws over woningtekorten en stijgende woningprijzen maakt me trouwens ook niet zo blij. Ik hoop dat alles over een jaar of vijf/tien wat beter is. Je weet wel, als ik een huis zou willen kopen.
Ik had ook een beetje huisje-boompje-beestje in mijn hoofd, maar dat is blijkbaar niet te doen? Dan maar een boompje en een beestje, wacht, dat gaat niet werken in een huurwoning. ...uh...

Maar wat doe je eraan? Ik heb mijn scriptie uitgeprint om ouderwets door te lezen en te onderstrepen, programmeersoftware gedownload voor statistiek en me toen heel cool gevoeld toen ik een code plakte en die software er voor mij iets mee ging doen. Ik ben wel benieuwd hoe een online statistiekpracticum gaat werken. Het duurt twee weken voordat de cursus daadwerkelijk begint, dus ik ben iets te enthousiast.
Ik zit ook alweer te twijfelen. Te twijfelen of een extra jaar studie wel de goede keuze is, want is het nou echt zo voordelig als ik met R kan werken? Staat dat echt zo goed op mijn cv? Is het het echt waard om dat vanuit dit kleine kamertje te volgen, zonder fysiek contact met mijn medestudenten?

Ik zou dit jaar wel wat geld willen verdienen. Door de statistiekvakken heb ik plusminus 20 uur in de week over om te werken. Ik ben alleen nog geen vacatures tegengekomen voor een baantje in de sociale wetenschap voor 20 uur in de week. En dan ben ik weer bang dat ik geen ervaring binnen mijn gebied op kan doen in dit jaar, weet je, ik ben te bang voor van alles. Wat boeit het als je een jaartje bij de, weet ik veel, alles-behalve-Kruidvat moet werken? Speelgoedwinkel, of zo? Of ben ik daar nu te oud voor? Wat voor baantje ik ook vind, het zou niet moeten boeien. Maar...
Zie je, weer gepieker. Ik moet vaker deze kamer uit.


Weet je wat de beste plant was dit jaar? De mini-zonnebloem (Stella). Sterker nog, het ís nog steeds de beste plant in de tuin. 'Mini' slaat niet op de plant, want die is langer dan ik ben, maar op de bloemen: in tegenstelling tot gewone zonnebloemen heeft Stella meerdere kleinere bloemen per plant. Ik denk wel minstens een stuk of tien/vijftien tegelijkertijd en dat maakt me blij.

Mijn trostomaten zijn stervende vanwege het iets te Hollandse, regenachtige weer.
Ik heb drie courgettes kunnen oogsten tot nu toe. Eentje ging in de pasta, de rest in een soepie.
De aardbeien gaan prima, niet geweldig, maar prima. Eens in de paar dagen is het een kleine snack.
De paprika's zijn nog in de groei, evenals de kalebassen.
De snackkomkommers zijn aan hun einde toe, maar maken wel nieuwe komkommers aan, dus ik wacht nog even af.
Hoe dan ook, ik raad de mini-zonnebloem aan.


Mijn vriend is verhuisd. Het was een beetje plotseling en dat ligt vooral aan de huisvestingsorganisatie. Eerst hadden ze een studio aan hem aangeboden, toen ging het ergens in hun systeem mis en kreeg hij een andere studio aangeboden, waarvan het contract de volgende week al inging. Waarom ook niet, dacht vriend, want hij wilde graag uit zijn kamer. Vervolgens moest er een plan van aanpak komen voor het verhuizen binnen een week.
Het plan van aanpak was dat ik er de hele week op twee dagen na was, hij met zijn ouders wat nieuwe meubels had geregeld en ik die meubels heb schoongemaakt, gescheurd en vernist, hij met wat vrienden de muren heeft geverfd, mijn vader een aanhangwagen had geregeld om alle meubels te verhuizen en zijn vrienden alles in de aanhangwagen hebben getild en naar de studio geschouwd en vriend en ik alles toen op zijn plek hebben gezet.
En ik heb nog een doekje over van alles gehaald, want vriend is niet zo van het schoonmaken.

Oké, ik moet toegeven, ik houd van een schone omgeving. Dat betekent: elke week een doekje over alle oppervlaktes die stoffig of vies zijn, stofzuigen en de badkamer schoonmaken. Mijn vriend slaat dat eerste vrijwel altijd over.
Iets wat ik eens in het halfjaar of jaar doe is de binnenkant van meubels schoonmaken. Dat slaat mijn vriend ook graag over. Zo vond ik in een kast van hem een laatje vol dennennaalden.
'Wanneer is de laatste keer dat je een kerstboom had?' vroeg ik plagend.
'Twee huizen geleden?' zei hij.
Dat betekende dat hij drie jaar geleden voor het laatst een kerstboom had. Ook wel: waarschijnlijk lagen er al drie jaar dennennaalden in dit ene laatje. En nu hadden we deze kast met laatje dennennaalden zo verhuisd naar zijn nieuwe studio. Ik snap het niet.

Ik kwam er ook achter dat het vloerkleed dat altijd op zijn vloer lag uit een vuilnisbak achter een studentenwijk vandaan komt en ik ben echt voor recycling, maar ik wéét dat dit kleed nooit goed schoon is gemaakt en omdat ik dacht dat het van de Ikea kwam, vond ik het prima, maar nu ik beter weet -
Je snapt het punt.
Daarnaast had meneer mij beloofd dat hij beter schoon ging maken op zijn nieuwe stekkie, alleen ging de keuken na gebruik schoonmaken te ver voor hem. Vervolgens ging ík de keuken schoonmaken, want ik vind het fijn dat de keuken schoon is voordat je hem weer moet gebruiken en hij werd geïrriteerd dat ik 'alles perfect' moet hebben en het is zijn kamer en ik ben hier niet om schoon te maken, blablabla.
Zijn hele familie heeft hem hierna verteld dat hij inderdaad niet zo net is en dat snapt hij nu, maar ik begon al te vrezen voor een toekomst waar ik samenwoon met een vent die niet snapt dat tomatensaus op de muur het beste direct met een doekje schoongemaakt kan worden en dat dennennaalden geen drie jaar lang in een laatje horen te liggen.
Ik denk dat ik wel passief-agressief een veel te gedetailleerd schoonmaakschema ga maken, waarin niet 'badkamer schoonmaken', maar 'wasbak schoonmaken met doekje, spiegel met glassex afnemen, wc binnen- én buitenkant schoonmaken (ook de knoppen!) - wc-reiniger minstens 5 minuten laten inweken, badmat in de was gooien en vloer dweilen' enzovoorts staat.


Het gelegenheidsgezelschap bestaande uit mijn vriend en zijn vriend en twee vriendinnen, waarvan een met haar vriendin plus ik is eindelijk gaan pottenbakken. En stiekem vond ik het heel leuk. Lastig, maar leuk. Ik weet niet wat ik er leuk aan vind. Misschien is het net als bij bakken en tuinieren de reis erheen, het niet teveel nadenken, maar doen en gewoon afwachten wat eruit komt, zodat je het de volgende keer beter kan doen.
Misschien is het het handen-in-viezigheid-steken-want-zo-werkt-dat wat deze activiteiten gezamenlijk hebben.
Goed, ik wil best vaker pottenbakken, maar het is een zeer dure hobby. Er zijn genoeg cursussen in de buurt, in mijn dorp en in de stad, maar die kosten gemiddeld tussen de 20 en 25 euro per les. Een cursus is dan rond de 10 lessen. Dat is veel geld voor een werkloze masterstudent die later een huis wil kopen. Aan de andere kant overweeg ik ome Duo lief aan te kijken, want ik wil meer redenen om mijn huis uit te gaan.

Eerst die scriptie maar eens afmaken. En mijn eerste potje afgebakken in mijn handen houden. En misschien heb ik dan wel een baantje gefixt.
Er is al gegrapt dat ik iedereen stekjes geef voor hun verjaardag, maar straks worden het stekjes in handgemaakte potjes. En dan moet iedereen oppassen voor de kracht die ik ben.
Echt hoor, pas maar op.
02 sep 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van iAngel
iAngel, vrouw, 25 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende