Met een trauma werken op de psychiatrie.

Het is best een gekke gewaarwording als je ooit zelf een trauma hebt gehad, therapie hebt gevolgd en vervolgens als verpleegkundige werkt op een acute opname afdeling voor jongeren.

Gisteren tijdens de dienst zaten we met zijn allen te eten aan een grote tafel, het was gezellig maar ik merkte dat de jongen naast mij er stilletjes bij zat. Niet gek natuurlijk als je net gedwongen bent opgenomen en nog moet wennen aan je nieuwe omgeving. Ik vroeg hoe het hem ging en tijdens het praatje wat daarop volgde, keek hij mij plotseling aan een vroeg:
"Zeg hoe oud ben jij eigenlijk? Ik vraag me al de hele tijd af of je hier nu werkt of opgenomen bent."

Heerlijk die vraag. En tja, ik snap hem ook wel. Ik had er zo tussen kunnen horen. Gelukkig gaat het nu beter maar ook ik wist het op een gegeven moment niet meer, ook ik heb daardoor stomme dingen gedaan. Ook ik heb mezelf een tijdje totaal verloren en ook ik heb toen hulp gehad omdat ik het niet zelf meer kon. Dus lieve patiënt, jongere of lotgenoot; wanneer we het hebben over je suïcidegedachten of zelfbeschadiging, weet dat ik je niet ga vertellen dat je het niet meer moet doen. Wat ik je wel wil vertellen is dat het anders kán. Als jij daar klaar voor bent. En als je niet meer weet hoe je het anders moet doen, geef mij dan een kans om het je te laten zien. Dan doen we het samen.

Ik deel mijn persoonlijke ervaringen nooit met de jongeren die ik begeleid. Niet omdat ik mij schaam voor de dingen die er zijn gebeurd maar omdat het om hen gaat, hun verhaal en herstel. En ik merk dat ik ze niet hoef te vertellen wáárom ik sommige dingen begrijp of snap, ik zie aan ze dat ze het aanvoelen dat ik dat doe door de manier waarop ik dingen vraag of met dingen omga.
15 jan 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van JustKaty
JustKaty, vrouw, 26 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende