Klassen en Schuldig

Wat een mooie documentairereeks is Klassen. Van prijswinnend duo Sarah Sylbing en Ester Gould. Het geeft een mooi beeld wat onder andere schoolkeuze teweegbrengt in een basisschoolklas. En dat het systeem wel wat beter kan. Je gaat echt meeleven met de kinderen en volwassenen. Aanrader.
Hier te zien: https://www.npostart.nl/klassen/VPWON_1304701/episode

Na Klassen heb ik ook Schuldig gekeken, van dezelfde makers. Deze gaat over mensen met schulden en hoe lastig het is om er uit te komen. Ook een mooie serie (Klassen is nog net iets mooier, maar deze is nog steeds top).
Naar mijn mening is het systeem hier ook niet juist, maar ik heb geen oplossing. Wat ik bedoel is dat mensen met schulden een boete krijgen, omdat ze te laat betalen. En dan nog een boete daarop (en deurwaarde kosten).
- Die boetes zorgen dat arme mensen niet hun fout en/of hun pech kunnen herstellen, want ze konden het origineel al niet betalen, dus hier heb je als oplossing liever geen boetes. Interessant weetje: wanneer men in de schuldsanering komt heeft men gemiddeld een schuld van 30.000, waarvaan slechts rond de 8.000 euro de originele schuld was, de rest is rente, boetes etc.
- De boetes zorgen voor rijke mensen nergens voor, dus boetes hebben hier ook geen zin.
- Voor klein deel zal het afschrikwekkend en bij hen kan het ervoor zorgen dat de schuld voorrang krijgt op andere dingen. Maar dit is een klein deel (en ik zeg ook niet dat het de beste manier is voor deze groep). En de zwakken moeten hier het hardst lijden. Het zou mooi zijn als dat anders kan.
Schuldig is hier te zien: https://www.npostart.nl/schuldig/VPWON_1263268

Meer van dit soort series! Fijn ook dat dit gewoon gratis te bekijken is (en niet achter npoplus zit).
21 nov 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Dex
Dex, man, 41 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende