kapitalisme

is er ooit een tijd geweest dat er werkelijk kapitalisme was ?
men wil graag denken dat kapitalisme bestond, maar eigelijk heeft het nooit echt bestaan in internationale betrekkingen, misschien in de kleine markt, maar wanneer een groter bereik werd behaald, zeg nationaal, dan was het niet meer in de strikte zin kapitalisme, want dan was er "overheid".
Overheden hebben altijd de markt gedomineerd, men kan er niet omheen dat de overheid geld uitgeeft of de opdracht geeft aan een centrale bank om dat voor ze te doen, wat dan weer het kapitalisme ondermijnt.
want als de markt niet de waarde kan bepalen, dan kan er geen kapitalisme zijn, en dus kunnen wij niet zeggen dat bijv. kapitalisme gewonnen heeft van het communisme.

net als het communisme dat gevoerd werd en wordt in de wereld nu niets weg heeft van de ideologie die bijv. marx probeerde op te schrijven zo ook is het kapitalisme niet dat geworden wat het filosofische kapitalisme zou zijn, simpel weg omdat de markten TE groot zijn en dus de belangen te groot om vrij te laten.

wanneer je denkt dat America (de VS) kapitalistisch was of is, dan moet je misschien eens kijken naar hoe de overheid altijd de oorlogen in ging om kapitale invloed te vergroten van amerikaanse bedrijven, dit is altijd gebeurd, en tot op heden niet veranderd.
om het simpel te zeggen, de overheid bood militaire steun voor bedrijven om te groeien, en dat is al sinds het begin van de VS zo gegaan, men kan kleine periodes vinden dat je er twijfel bij kunt trekken of dat het werkelijk afwezig was, maar het zijn de uitzonderingen.

hier in west europa is het niet veel anders,
in nederland had je de VOC en de WIC en de daarvanuit voort gevloeide belangen en verwevingen,
in frankrijk of groot brittannie is het niet veel anders gegaan.
en ik denk voor eigelijk alle koloniale machten ...

maar toch wil men denken dat het Kapitalisme was en is,
net als dat men wil geloven in communisme of socialisme.
geen van die politieke stromingen heeft ooit ECHT bestaan, slechts verkrachtingen van de filosofieen,
werkelijk geworden door idealisten of machtswellustige mensen.

maar hoe komt het toch dat men dat WIL geloven ?
omdat men eigelijk beter weet maar niet wil accepteren dat ze leugens geloven ?
of omdat ze voor gelogen worden over de gevolgen als dit niet zo zou zijn ?
en waarom moet alles voor gekouwd worden ?
hoe komt het dat mensen willen geloven wat ze zeggen in de politiek en in de kerk of in de school ?
hoe komt het dat men mensen wantrouwd die bijv. ergens wonen en dingen mee gemaakt hebben of mensen die daad werkelijk gestudeerd hebben en actief bezig zijn geweest in het werk veld,
want meeste van onze politici hebben vaak niet eens een echte band met bijv. de ministeries die ze bevolken.
meeste docenten zijn vaak niet eens veel hoger opgeleid of werkend in hun eigen vak gebied.
maar die mensen hangen we aan de lippen,
zoals die Experts op TV van bijv. Klingendaal
of die idioten van TU delft die 911 NIST rapport gingen onderschrijven om vervolgens hun gebouw in brand te zien vliegen waar vervolgens de stalen structuur van bleef staan.....

hoe komt het dat iemand die totaal geen weet heeft waar een land ligt en wat voor taal de bevolking lokaal spreekt wel een expert genoemd wordt ?

zo heb je mensen in de overheid die aan het ene loket zeggen, "u kunt daar niet naar toe op vakantie want het is gevaarlijk, wij adviseren u ten strengste deze reis niet te maken" maar bij een ander loket zeggen ze net zo makkelijk, "stuur die vluchteling maar terug er is geen oorlog verklaard in die regio."
en ja dit is hoe mensen zijn,
de jaren dat mensen vluchtelingen hoog op de agenda had staan in verkiezings periodes zag je dat gedrag,
de ene kant die zei, "laat maar binnen" zonder te weten wat ze binnen haalde, zo zijn er vaak incidenten geweest dat oorlogs slachtoffers in het zelfde AZC zaten als hun onderdrukkers, of de andere kant, "WE MOETEN ZE NIET ! weg met die asiel zoekers".
om vervolgens een uitkering te trekken omdat ze geen vuilnis willen ophalen omdat ze dat werk vinden voor asielzoekers en dergelijke !
ja dat soort kom je nu nog tegen, van beide kanten, en zelfs binnen de overheden.
en de grap is dat meeste mensen dus zeggen dat Kapitalisme gewonnen heeft, maar Dit soort kapitalisme dat we nu voeren, als je die naam er al voor mag gebruiken (wat eigelijk een schande is) heeft die asiel zoekers gecreerd,
of het nu slachtoffers zijn van oorlog en geweld en rampen, of dat het economisch gemotiveerde vluchtelingen zijn, het maakt niet uit, ons kapitalisme heeft altijd profeit gehad van zowel oorlog als rampspoed, en heeft altijd gezorgd voor een wereldwijde ongelijke verdeling van middelen en noodzaken.
en dat is niet slechts de vinger wijzen naar het westerse kapitaal, dit gaat op voor ieder land dat zich mengt in buitenlandse aangelegenheden (buiten eigen lands grens)
of het nu communisme of kapitalisme was, socialisme, het idee dat je een SYSTEEM kan opleggen op een ander volk is CONTRA op deze filosofieen.

wanneer men kapitalisme zegt, of welk ander filosofie of systeem aanhaalt, het is altijd een afwijking van de filosofie, omdat er iets in de mens zit dat het VERNEUKT
EGO en gierigheid, lust naar macht en "welvaart"
23 feb 2015 - 537x gelezen
Profielfoto van sui
sui, man, 42 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende