ESC2024 - Top29 (Europapa's, Baby Lasagna's &meer)

Met zo onderhand 29 liedjes uitgebracht, krijgt dit jaar eindelijk een beetje vorm. De vorm die het aanneemt is overigens de chaos zelve - ik kan me de laatste keer dat we zoveel uptempo partysongs hadden niet meer herinneren. Het zal wel ergens in de jaren 00's zijn geweest.
Ik ben dan ook erg blij dat Mr. Gerbear eindelijk zijn sorteer website heeft geüpdatet. Ik had hem heel hard nodig! Het was ook leuk om te zien hoeveel veranderingen ik had in mijn ranglijst na dit gedaan te hebben. Mocht jij het ook leuk vinden om je eigen ranglijst te maken, kan ik je dat hulpmiddeltje zeker aanraden. Als je je lijst eenmaal hebt, raad ik je aan de app My Eurovision Scoreboard aan, waar je niet alleen je ranking kan bijhouden, maar vervolgens ook kan zien hoe de rest van de community erover denkt. Ook kan je kleine stukjes van de liedjes luisteren als je even een opfrisser van het geheugen nodig hebt. Groepen aanmaken met familie en vrienden kan overigens ook als je dat leuk lijkt. Misschien een MD groep? (Grapje hoor)

Anyway, normaal split ik mijn verhaal op in meerdere delen voor mijn - en jouw - overzicht (en zodat er niet in één keer mega veel filmpjes geladen hoeven te worden), maar ik heb slecht geslapen vandaag en ben super lui, dus ik gooi het deze keer allemaal op één hoopje. Ditmaal beginnend met mijn favoriet. De liedjes zijn, zoals altijd, gerangschikt op mijn persoonlijke voorkeur, niet op hoe ik denk dat ze gaan presteren op het festival. Here we go!1. Gåte - Ulveham (Noorwegen)Simply amazing. That's it. That's all I have to say!


2. Mustii - Before the Party’s Over (België )Mustii is een plekje geklommen in mijn ranking. Ik vind het echt een fantastisch lied. Sommige mensen vinden dat het te lang duurt voordat je bij het 'goede' stuk van het lied komt, maar ik vind die instant gratification mentaliteit die zoveel mensen hedendaags lijken te hebben maar irritant. De liedjes mogen maar maximaal 3 minuten duren ffs, wat nou, te lang? Please appreciate the journey to the reward.


3. Bambie Thug - Doomsday Blue (Ierland)Ik vind dit echt de grootste wildcard dit seizoen. Ik vind het fantastisch en vibe hier echt op, maar het zou me niet verbazen als dit te niche is voor de meerderheid van de kijkers in Mei. Ik hoop echt dat Bambie zal kwalificeren, maar als ik kijk waartegen zij het moeten opnemen in hun halve finale zou het me niet verbazen als dit niet Bambies jaar gaat zijn.4. Dons - Hollow (Letland)Een van de meest ondergewaardeerde liedjes dit seizoen, als je het mij vraagt. Tuurlijk, het is niet het meest originele lied, maar als dat de maatstaf zou moeten zijn wint Bambie Thug het dik (en zij worden ook ondergewaardeerd). You don't have to reinvent the wheel. Hollow is een mooi nummer. Dons is, naast dat hij een prima zanger is, enorm grappig. Zijn insta account staat vol met grappige reels: één waarin hij verschillende pruiken probeert om zijn staging wat op te leuken (commentaar van de fandom is dat het te saai is) en een andere waarin hij test wat beter glimt als het op zijn hoofd wordt gesmeerd: olijfolie of boter?5. Angelina Mango - La noia (Italië )Fantastisch nummer als je het mij vraagt. Ik vind de opbouw ervan super gaaf, hoe Angelina met steeds meer urgentie gaat zingen om de boodschap over te brengen. Ik versta haar daardoor zonder een woord Italiaans te spreken.

Total. TOTAL.6. Raiven - Veronika (Slovenië )In mijn vorige ranking was ze wat plaatsen gezakt, echter is ze in deze ranking weer omhoog geklommen. Ik denk dat het horen van een live versie de doorslag heeft gegeven. Hoewel het een andere variant is van het nummer, is het duidelijk te horen dat Raiven een enorm getalenteerde en getrainde vocaliste is. Vooral als je nagaat dat de meeste kandidaten van deze nationale finale (waar Raiven te gast was) allemaal beroerd klonken 'door de soundmix'.


7. Nemo - The Code (Zwitserland) NieuwWow, waaaaat? Is het pop? Rap? Opera? Wat een enorm gaaf nummer zeg! Het is ietwat chaotisch, maar ik ben er verder zo van onder de indruk dat ik echt niet anders kon dan het een plekje geven in mijn top 10. Nemo is daarmee de enige nieuwe deelnemer die dat voor elkaar heeft gekregen sinds mijn laatste ranking! Ik hoop zo dat Nemo dit live goed zal kunnen neerzetten. Erg benieuwd!8. Slimane - Mon Amour (Frankrijk)Slimane is helaas een aantal plekken in mijn ranking gezakt. Het sorteren loog er niet om: ik had gewoon een voorkeur voor andere liedjes. Ik ben overigens nog steeds enorm onder de indruk van zijn vocale capaciteiten. Zonder zijn stem en zijn manier van zingen, was dit lied niet half zo goed geweest.

Ik weet zeker dat dit het goed gaat doen in Mei, maar grappig genoeg lijken veel fans het niet met mij eens te zijn. Ik denk dat dit flink onderschat wordt. Top 10 sowieso, en als ze de staging goed doen zou een top 5 me ook niet verbazen. Ze moeten het wel enorm verprutsen wil dit gaan floppen. Ik zie dat gewoon niet gebeuren.9. Silvester Belt - Luktelk (Litouwen)Luktelk betekent blijkbaar 'Wait a bit' en voor zover ik het begrijp gaat dit lied dus over de anticipatie van iets (liefde?). Het is me nog niet helemaal duidelijk. Niet dat het enorm uitmaakt, want het is gewoon een lekker nummer! Steeds als ik naar mijn ranking kijk denk ik: hmm, misschien heb ik dit nummer toch te hoog gerankt. Totdat ik hem dan weer opzet en herinnerd wordt waarom ik het zo goed vind. Klinkt goed - ben benieuwd hoe hij gaat presteren in Mei!
10. 5Miinust & Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Estland)Mijn favoriete 'niet serieuze' inzending dit jaar. Ik vind dit echt fantastisch leuk! Dat debiele dansje erbij, heerlijk haha!

Ik besef me trouwens ineens dat ik alle drie de Baltische staten in mijn top 10 heb! Volgens mij is dat nog niet eerder gebeurd in andere jaren.11. Alyona Alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria (Oekraïne)Oekraïne is helaas uit mijn top 10 gevallen. Ik heb een haat liefde verhouding met dit lied. Ik vind de vocalisaties van Jerry Heil echt prachtig. Haunting. Kippenvel. Basically het begin en het einde van het lied. Alles ertussen vind ik een beetje meh? Daarbij, ik probeerde steeds een oogje toe te knijpen, maar het zit me gewoon niet helemaal lekker dat ze prijzend zingen over Moeder Teresa. Sowieso, heel dat religieuze aspect van het lied is niet helemaal voor mij. Daarbij vind ik het ook nog steeds een aparte keuze om de heilige maagd Maria een diva te noemen. Dit alles bewijst maar weer hoe mooi ik de stem en vocalisaties van Jerry vind, anders was het nog verder gekelderd.

Helaas denk ik wel dat Oekraïne een kans maakt om te winnen dit jaar. Tussen al die gekte van uptempo partysongs gaat een lied als dit enorm opvallen. Oekraïne heeft ook een grote diaspora vote omdat er zoveel vluchtelingen in allerlei landen zitten en daarbij zullen ze ook nog wel wat stemmen uit sympathie krijgen. Gooi daarbovenop een mooi nummer met indrukwekkende vocals die kippenvel opwekken, en dan is winnen niet vergezocht. Ik zeg overigens 'Helaas' omdat ik het niet zo leuk vind als een land snel achter elkaar wint. Het zou dan anders zijn als ze een nummer hadden waar je echt met geen mogelijkheid omheen kon, zó goed dat het is, maar dat is nu ook niet echt het geval.

Anyway, ik hoop dat ik het fout heb. We zullen het gaan zien in Mei! En anders is het wat het is hoor.12. ISAAK - Always on the run (Duitsland)Ik vind dit dus super lekker klinken, maar net als bij bijvoorbeeld Letland dit jaar is het verre van origineel. Ook dit wordt, naar mijn smaak, ondergewaardeerd. Tegelijkertijd snap ik het ook wel. De kans dat dit laag gaat eindigen in de finale is groot omdat het té veilig is en om die reden niet genoeg op gaat vallen. Ik hoop wel dat ISAAK iets speciaals neer kan zetten op de een of andere manier, want het zou toch wel eens leuk zijn om Duitsland eens uit die bottom 5 te zien komen.

Vocals zijn in ieder geval on point bij alles dat ik live heb gehoord van hem, so there's that!13. Baby Lasagna- Rim Tim Tagi Dim (Kroatië ) NieuwJa, je leest het goed. Baby Lasagna. Ik ben er nog steeds niet over uit of het een kleine lasagna is of een lasagna gemaakt van babies. Hoe dan ook: nobody puts baby in a lasagna!

Mixed feelings over deze inzending. De eerste keer dat ik het hoorde was ik best wel entertained en vond ik het wel wat hebben. De lyrics slaan als een lul op een drumstel, maar ook dat kon ik wel door de vingers zien. Meow cat, please meow back. Genius! Lol. Wat me stoort is het gebroken Engels. Het is een terugkerend thema. Ik dacht echt dat hij zong "My anxiety is sex" waarbij ik dacht: fair enough, dat zullen wel meer mensen hebben. Maar het is blijkbaar mij anxiety attacks. Dit is maar één van de dingen die ik steeds verkeerd versta.

Daarbij, herinneren jullie je Käärijä nog, die vorig jaar Finland representeerde met het lied Cha Cha Cha en tweede werd? Nou, dit liedje doet me verdacht veel aan dat lied denken, met die rock invloeden gemengd met elektronische muziek. Aparte combinatie. Hoor je niet heel vaak. Toevallig draagt Baby Lasagna ook van die grote plofmouwen in zijn live optreden en doet hij hetzelfde soort headbang dansje. En als klap op de vuurpijl is de extreem toxische groep fans die vorig jaar aanhanger was van Käärijä trouw overgesprongen naar Baby Lasagna. De manier waarop ze over hem praten zal je doen laten denken dat hij een heilige is.

Ik probeer me meestal niet teveel aan te trekken van de fans, maar deze specifieke groep heeft het festival vorig jaar zo verpest dat ik er nog steeds met een super naar gevoel op terugkijk. De manier waarop ze de uiteindelijke winnares, Loreen, gepest hebben en nog steeds pesten is walgelijk. Käärijä, of Baby Lasagna wat dat aangaat, kan daar weinig aan doen, maar toch merk ik dat ik die twee dingen met elkaar ga associëren waardoor ik dus niet meer van de muziek van deze artiest kan genieten. Ik skip het lied van Käärijä tegenwoordig altijd omdat het zo'n nare smaak in mijn mond achterlaat.

Anyway, wat ik hiermee wil zeggen is dat ik misschien meer van Baby Lasagnas liedje had kunnen genieten als ik niet zo was getraumatiseerd door die specifieke groep fans van vorig jaar. Misschien niet helemaal eerlijk, maar vertel mijn brein dat maar!14. Joost Klein - Europapa (Nederland) NieuwIk wil niet te biased zijn, dus ik vond zo in het midden wel een goed compromis. Zoals ik in mijn verhaaltje gewijd aan onze inzending al heb gezegd, merk ik namelijk echt dat dit een groeier is. Eerste keer dat ik hem hoorde vond ik het drie keer niks. Maar ik ging er al in met het idee dat ik het niets zou vinden, omdat dit mijn muzieksmaak niet is. Neutraal was ik dus zeker niet.

Ik merk nu dat ik het lied steeds in mijn hoofd heb en het oprecht leuk vind om naar te luisteren. Tegelijkertijd ben ik bang dat ik dat enkel heb omdat het 'van ons' is. Ik bedoel, waarom vind ik No Rules van Finland dan ook niet een stuk leuker dit jaar? Aan de andere kant, Eurodance en Happy Hardcore zijn niet hetzelfde en al waren ze dat wel: liedjes uit hetzelfde genre hoeven niet meteen allebei goed (of slecht) te zijn...

Lang verhaal kort: ik ben bang dat ik ons lied te hoog rank omdat het van ons is en te laag rank omdat het van ons is. Makes sense, no?


15. Aiko - Pedestal (Tjechië )Hoewel het een van de nummers is waarvan ik eigenlijk bijna zeker weet dat het niet gaat kwalificeren, kan ik niet ontkennen dat ik het wel een leuk nummer vind. Niet extreem speciaal, maar zou hier zeker wel naar kunnen luisteren. Ik heb naar wat meer van haar muziek geluisterd en ze heeft best een leuke sound. Ik hoop voor Aiko dat ik er helemaal naast zit en dat ze een te gekke show neer gaat zetten in de halve finale. Let me eat my words, Aiko! You can do it!16. Tali - Fighter (Luxemburg)Catchy, leukig liedje. Niet iets waar ik normaal naar zou luisteren, maar vind het zeker wat hebben! Tali is goed live, het liedje is redelijk, dus ik denk wel dat ze zal gaan kwalificeren uiteindelijk. Ik hoop het, want het zou een beetje lullig zijn als Luxemburg meteen de finale mist in het eerste jaar dat ze weer terugkeren. Het zou me niet verbazen als ze dan weer bedanken voor het jaar erna.17. Teya Dora – Ramonda (Servië ) NieuwServië serveert dit jaar een heerlijke ballad. Ik ben blij dat we er nog een ballad bij hebben gekregen, want eerlijk, dit jaar begint echt een grote chaos te worden. Dat krijg je als je de juries weghaalt uit de halve finales. Slim ook van Servië, want nu hebben ze veel meer kans dat ze op gaan vallen. Solid choice.

Ik vind dit nummer super mooi, tegelijkertijd heb ik het gevoel dat er iets mist. Ik weet alleen niet precies wat het is dat mist. Echter, ik sluit niet uit dat dit ook een groeier gaat zijn en misschien wat plekjes omhoog schuift in mijn ranking.18. Silia Kapsis - Liar (Cyprus) NieuwSilia is een meisje van 17 jaar(!) en is gigantisch getalenteerd. Ze heeft nog niet eens een tiende van haar danskwaliteiten laten zien in dit filmpje. Cyprus doet wederom mee met een popliedje dit jaar. Een echte girlbop!
Ik vind het leuk, maar het is niet helemaal de muziek waar ik normaliter naar zou luisteren. Wel weet ik zeker dat tiener Mary waarschijnlijk los was gegaan op dit lied tijdens een van haar schoolfeesten vroeger, so there's that. Leuke toevoeging aan de line up! Ik wens Silia al het goeds toe. Naar het Eurovisie Songfestival op je zeventiende, that's absolutely winning!19. Sarah Bonnici - Loop (Malta)Beetje hetzelfde als bovenstaand liedje: girlbop popsong. Leuk deuntje, tof optreden, awesome choreografie, verder niet helemaal mijn ding. Maar zeker welkom hoor!20. Kaleen - We Will Rave (Oostenrijk) NieuwOostenrijk heeft dit jaar gekozen voor een Eurodance track gezongen door Kaleen. Voor veel 90's kids zal dit een moment van nostalgie zijn. Voor mij werkt het een beetje averechts. Ik hield vroeger al niet van dit genre en dat is met de jaren niet veranderd. Er zit zeker wel een catchy vibe aan het liedje en ik heb ook het gevoel dat Kaleen het erg goed gaat doen uiteindelijk. Het is alleen echt niet mijn ding. Het voelt gewoon té gedateerd en niet op een goede manier.

Eurofans zijn hier dus wel weer helemaal weg van, dus wie ben ik? Ze blijkt ook een enorm goede danseres te zijn, dus ik ben erg benieuwd hoe het totale plaatje er uiteindelijk uit zal gaan zien!
21. Natalia Barbu - In The Middle (Moldavië )Ik denk dat dit potentie heeft, maar dat deze potentie absoluut niet wordt benut.
22. LUNA - The Tower (Polen)Niet mijn ding, maar ik vind de aesthetics well leuk!23. Olly Alexander - Dizzy (Verenigd Koninkrijk) NieuwHet Verenigd Koninkrijk stuurt Olly met het liedje Dizzy. Ik heb zo mijn best gedaan om dit leuk te vinden, maar dit is het boegbeeld van meh voor mij. Het is een liedje dat bestaat and that's it. Ik vind er echt geen snars aan. Ik kan niet eens iets positiefs zeggen over zijn vocals omdat hij precies een soort stem heeft die ik verschrikkelijk vind. Sorry Olly, je lijkt me een leuk persoon, maar je liedje is echt niets voor mij.24. Besa Kokëdhima - Zemrën N’dorë (Albanië )Nog steeds niets voor mij.25. SABA - SAND (Denemarken)Super saai.26. Windows95man - No Rules! (Finland)Grappig optreden, op en top camp, maar muzikaal absoluut niet mijn ding. Ik kan hier niet naar luisteren (en vind het een soort van jammer ook). Gaat het ongetwijfeld wel goed doen op het festival!27. Nebulossa - ZORRA (Spanje)Ja, dit betekent wat je denkt dat het betekent: Spanje staat niet meer onderaan mijn lijst! Ik ben zelf een beetje in shock.28. Megara - 11:11 (San Marino) NieuwDe Spaanse rockband Megara gaat zich dit jaar laten horen voor San Marino. Dit was het allereerste liedje dit seizoen dat ik niet kon afluisteren en halverwege af moest zetten. Ik heb me er uiteindelijk doorheen moeten worstelen. Dat is zo'n slecht teken dat ik niet anders kon dat het onderaan mijn lijst zetten. Ja, het verbaast mij ook. Meestal hou ik wel van een beetje rock.

Ik dacht dat het niet erger kon dan dat...29. Hera Björk - Scared of Heights (IJsland) Nieuw...totdat IJsland dit gister als hun inzending koos. What even? WHY? Dit is zo enorm gedateerd. Dit gaat nevernooitniet kwalificeren. Ik weet niet waar IJsland mee bezig is, ze hadden veel betere opties.

Dat gezegd, dit lied moest ik halverwege ook uitzetten en dan wint Megara het puur op genre. Ik kom er niet doorheen. Probeer het later nog eens. Brrr.
03 mrt 2024 - bewerkt op 03 mrt 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, man, 44 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende