ESC 2024 - Europapa?

Waarschijnlijk heeft iedereen het zo onderhand al ergens gezien of gehoord, maar zo niet, hier is onze inzending voor het Eurovisie songfestival dit jaar:Joost Klein met Europapa, een ode aan Europa en zijn wijlen vader, gestoken in een happy hardcore jasje met een side-dish of gabber.

In de Eurovisie fandom werd dit lied vrij tam ontvangen. De meeste fans leken niet enorm onder de indruk te zijn. Wel oké. Niets boeiends. Next. Echter bleven de views op Youtube maar groeien en groeien. Er was hype voor Joost, maar waar? Het was niet onder de Eurovisiefans, wat mij deed vermoeden dat hij goed werd ontvangen in Nederland zelf.
En ja hoor, nog nooit heb ik mensen zo enthousiast gezien over onze inzending als dit jaar. "Eindelijk iets echts Nederlands!" en "Hèhè, het werd eens tijd dat we hardcore/gabber zouden sturen!" lees ik vooral vaak. Natuurlijk lees je hier en daar ook de norse zuurpruim die het maar helemaal niets vindt, maar ook dat hoort erbij. Can't please them all.

Het zal voor niemand als verrassing komen dat dit ook niet mijn muzieksmaak is. Als dit niet onze inzending voor ESC was geweest, had ik er waarschijnlijk nooit naar geluisterd. Dat betekent echter niet dat ik het niet enorm leuk vind dat we dit inzenden naar het songfestival. Ik ben het eens met het sentiment dat het na zoveel jaar, wel eens tijd werd om deze kant van onze muziekcultuur te laten zien. We hebben nu vaak genoeg suffe singer-songwriters gestuurd. En dit zeg ik als iemand die vaak groot fan is van deze inzendingen. Verandering is echter goed, altijd maar hetzelfde blijven doen wordt enorm snel saai. Daarbij is het op deze manier ook leuker voor iedereen, want niet iedereen houdt van dezelfde muziek. Waarom zouden we de hardcore/hardstyle artiesten en fans blijven negeren, terwijl dit een van de grootste muziekstromingen is in Nederland?

De eerste keer dat ik Europapa hoorde was ik geneigd hem onderaan mijn ranking te plaatsen. Maar ik ben er snel achter gekomen dat het een groeier is. Mijn top 10 zal het niet gaan kraken, maar onderaan de lijst is ook niet eerlijk. Opvallend genoeg vind ik vooral de gabber-breakdown richting het einde van het lied enorm tof. De outro is ook prachtig. Daar waar ik eerst zo iets had van "oei, is het wel verstandig om te eindigen on a low?", ben ik er nu van overtuigd dat het juist dat contrast gaat zijn dat de mensen thuis gaat laten opletten in Mei. Happy, happy feestje, en dan ineens dat einde waardoor iedereen met open mond naar de TV kijkt. Hebben ze het lied dan misschien toch verkeerd begrepen? Huh? Ik hoop dat Joost het goed gaat kunnen vertalen naar het podium!

Al met al ben ik best tevreden over onze inzending dit jaar. Gaan we kwalificeren? We hebben nog steeds niet alle inzendingen, maar hoe het er nu uitziet, denk ik van wel.

Vanavond twee nieuwe liedjes, bovenop de andere zes inzendingen die ik nog niet heb besproken, dus misschien morgen dan een update van mijn ranking hier. Toodles!
02 mrt 2024 - bewerkt op 02 mrt 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, man, 44 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende