ESC 2024 - 10 t/m 1

We zijn over de helft! Twintig inzendingen voor het Eurovisie Songfestival dit jaar, dus het wordt weer tijd om de ranglijst op te splitsen. Wel zo makkelijk om een beetje overzicht te houden.

Ik heb besloten mijn eigen regel weer wat nauwer op te volgen. Namelijk de ranglijst baseren op wat ik persoonlijk leuk vind om naar te luisteren. Ik merk dat ik vaak word beïnvloed door hoe ik denk dat het lied gaat scoren op ESC, waardoor ik het hoger (of lager) rank dan ik normaal zou doen. Back to basics dus.

Ik heb alle liedjes laten spelen in een spotify playlist terwijl ik lekker aan het werk was en opgelet wat mijn reactie erop was. Dit heb ik meermaals gedaan. Skip ik het lied altijd? Duidelijke minpunten en onderaan mijn lijst - maakt niet uit of het een favoriet van anderen is! Ook heb ik besloten weer te ranken op studioversies. Ja, Eurovisie is een live event, maar er zijn nu ook veel liedjes van interne selecties die nog geen live uitvoering hebben waardoor mijn lijst dan skewed wordt. Het is ook niet helemaal eerlijk om de live performances te vergelijken - een land als Tjechië dat zijn National final houdt in een zaal waar de akoestiek optimaal is voor live muziek, niet voor uitzenden, is niet te vergelijken met een land als Noorwegen die al jaren weten hoe ze een goede nationale finale moeten uitzenden. We zullen tijdens het songfestival pas eerlijk kunnen vergelijken hoe de artiesten live klinken, als ze allemaal onder dezelfde omstandigheden moeten optreden.

Anyways, here we go! Hier is 10 t/m 1 van mijn ranking.10. Raiven - Veronika (Slovenië )Raiven's Veronika is een beetje gezakt in mijn ranking. Ik vind het nog steeds een mooi nummer, maar ik merk steeds dat wanneer het lied langskomt in mijn playlist ik heb minder intrigerend vind dan wanneer ik het met de videoclip erbij zie. Wat me deed afvragen of ik mijn mening erg liet afhangen van de visualisaties bij het nummer. Ik denk ergens van wel. Is overigens niet echt een probleem als ze het ook goed op het songfestival weet te visualiseren. Als ze de donkere atmosfeer van de clip weet te vertalen naar het podium, twijfel ik er niet over dat ze het goed zal gaan doen. Echter, weet ze dat niet goed te vertalen, zie ik dit lied ook zomaar floppen in Mei.

Het lied Veronika gaat trouwens over een historisch figuur in Slovenië. Het is de eerste vrouw ooit in dat land die werd beschuldigd een heks te zijn.
9. 5Miinust & Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Estland)Zo zie je maar weer wat een vuile hypocriet ik ben, ik vind dit namelijk dus wel super leuk ondanks dat het duidelijk ook bedoeld is als een grappige inzending. En geloof me, ik heb echt mijn best gedaan om het principieel te haten want moet. serieus. zijn.
Misschien maar goed dat ik die koppigheid ook kan laten varen. Ik vind dit gewoon echt leuk. Iedere keer als het langskomt op mijn playlist begin ik automatisch te wiebelen en te dansen en als ik chagrijnig was maakt het me meteen weer vrolijk.

Ik heb overigens nu al medelijden met alle commentatoren in Mei, want 5MIINUST & Puuluup heeft het voor elkaar gekregen om het record voor de langste songtitel ooit op ESC te verbreken. En dat in het Ests!

Het lied gaat over drugs. Ze zingen dat ze heus geen drugs gebruiken, enkel frisdrank en cider, en dat ze zonnebrillen dragen voor de grap en niet om hun pupillen te verbergen...8. Silvester Belt - Luktelk (Litouwen)Ook weer een verrassing voor me dat ik deze inzending zo leuk vind. Hoe ik erop reageer als het lied langskomt op mijn playlist liegt er gewoon niet om. Het is een bop! Ik vind het enorm vermakelijk en heb nu al steeds de choreografie in mijn hoofd, vooral de stukken dat ze met hun hoofd heen en weer gaan op de beat. Ik doe dat steeds automatisch na.

Luktelk, luktelk. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar het lied over gaat, ik realiseer me ineens dat ik de lyrics nooit heb opgezocht. Iets voor een andere keer!7. Alyona Alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria (Oekraïne)Wat een enorm mooi lied, vooral het begin en het einde. Heel eerlijk, ik heb er dus een beetje een haat liefde verhouding mee. De mooie stukken vind ik zo mooi dat ik het lied niet kan skippen. Sterker nog, ik krijg er kippenvel van en tranen in mijn ogen. Echter vind ik de rap afbreuk doen aan het lied. Ook vind ik die paar zinnen in het Engels enorm overboden. Ze hadden het gewoon in het Oekraïens moeten houden, dat klinkt veel beter. Jerry's Engels is ook zo gebroken dat veel mensen niet eens doorhebben dat ze sommige stukken in het Engels zingt.

Er is niets mis met in je eigen taal zingen mensen! Er is ook niets mis met in het Engels zingen, mits je op zijn minst verstaanbaar Engels kan.

Dat gezegd, de goede stukken zijn zó goed dat ze alsnog dik in mijn top 10 staan. Dus dat zegt ook wel weer wat!6. Angelina Mango - La noia (Italië )Angelina zingt over La Noia, wat verveeldheid betekent. Ze heeft moeite met het zoeken naar iets dat het leven mening geeft een worstelt met verveeldheid door een monotoon bestaan. "It's the cumbia of total boredom" - aldus de tekst.

Dat gezegd, wat een lekker nummer zeg! Super swingend, ik ben er fan fan. Ik vind het ook fijn dat Italië weer eens wat anders stuurt dat een ballad. Niks tegen ballads/rustige nummers overigens, zoals de volgende paar nummers waarschijnlijk aan zullen tonen, maar ik vind het gewoon fijn als landen niet in een bepaald patroon blijven hangen met wat ze naar ESC sturen.5. Dons - Hollow (Letland)Ik ben dus onder de indruk van deze inzending, maar niet veel mensen in de fandom lijken het met mij eens te zijn. Wat me een beetje zorgen baat. Ik hou er dus alvast rekening mee dat dit allicht gaat floppen...

Dat gezegd, wat een mooi nummer. Vooral het refrein vind ik erg sterk. Super Hozier-esque in stijl. Ik hoop zo enorm dat Dons het goed zal gaan doen, want Letland is al jaren niet gekwalificeerd terwijl ze wel vaak goede inzendingen sturen. Het is vaak de pech van in een enorm sterke halve finale ingedeeld te worden (dat wordt random bepaald voordat de liedjes uit zijn, om het eerlijk te houden). Hopelijk komt daar dit jaar verandering in.4. Slimane - Mon Amour (Frankrijk)Wat ik vooral goed vind aan dit lied, is zijn manier van zingen. Zoveel emotie. Echt een fantastische vocalist, ik kan gewoon niet anders dan steeds weer onder de indruk zijn. Dit gaat het ook sowieso goed doen. Kan gewoon niet anders.

I love you, but I don't know why...
3. Mustii - Before the Party‚Äôs Over (België )De meest recente inzending. Vandaag uitgebracht. Ik was heel erg op mijn hoede toen het begon te spelen en ik uiteindelijk even synths hoorde, een beetje 80's. Meestal hou ik niet echt van die stijl. Hier gebeurde echter wat, ik leek wel betoverd. En beetje in de war ook? Ik kon totaal niet voorspellen waar het lied heen ging. En toen kwam ineens de climax van het lied. BAM. In your face. Wow.

Ja, niet echt de goede woorden ervoor, moet er nog even een nachtje over slapen. Ik weet in ieder geval zeker dat ik fan ben. Wat een enorm sterke en intrigerende inzending zeg. Niemand doet dark pop zoals België het doet!2. Bambie Thug - Doomsday Blue (Ierland)In mijn mening de meest originele inzending dit jaar. Zo intrigerend en verrassend. Ik kan ook absoluut niet voorspellen hoe Bambie het gaat doen op ESC. Ik kan het namelijk nergens mee vergelijken! Wel weet ik dat als ze het al voor elkaar krijgen om goed te klinken in the Late Late show, waar Ierland hun 'Nationale finale' houdt, ze 100% zeker ook goed gaan klinken op het songfestival. Wat in ieder geval een zorg minder is.

Bambie is super artistiek, maar ook een onafhankelijk artiest zonder platenmaatschappij. Fundering voor props en staging kan dus een probleem zijn. Naar mijn weten heeft ze al donaties en weet ik het gekregen, dus ik hoop echt dat ze iets goed neer kunnen gaan zetten. I'm rooting for them!1. Gåte - Ulveham (Noorwegen)Gåte is een Noorse band die al jaren samen speelt en dus totaal op elkaar zijn ingestemd. Wat er naar mijn mening ook vanaf spat. Ze weten wat ze aan het doen zijn en zetten naast een fantastisch en intrigerend lied, ook een enorm goede show neer. Gunnhild heeft een fantastisch bereik in haar stem en goede live vocals.

Mijn absolute favoriet dit jaar! Het zou me echt verbazen als dit van mijn nummer één wordt gestoten, maar zeg nooit nooit, want er komen nog 17 andere liedjes aan!
20 feb 2024 - bewerkt op 20 feb 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Imagimary
Imagimary, man, 44 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende