39239vavu40:VandenBroecke Vertoonde ´n Ontstellend

Q&@
GEBREK AAN BELEID EN MOED? EEN WEDERZIJDSE KANONNADE DUURDE TOT HALF JANUARI, OOK AL WERD ER MEER GEPRAAT DAN GESTREDEN!

JP COEN HAD BEVOLEN DAT MEN BIJ ONVERHOOPTE OVERGAVE ´T FORT AAN DE ENGELSEN MOEST GEVEN, EN NIET AAN DE INHEEMSEN EN INBOORLINGEN: TOEN DE BANTAMMERS DIT HOORDEN, KWAMEN ZE MET N LEGER, & DE BANTAMSE VORST RANA MANGGALA ZETTE DE VORST VAN JACATRA AF!

Tijdens dit beleg raakten de voorraden in de Hollandse Vaderlandse Versterking op, en men viel aldus al zo nu op het gebruik van de allerprimitiefste ammunitie?!

De Indische kroniekschrijver Francois Valentijn vertelt:
¨TOEN KRUIT & LOOD VERSCHOTEN WAREN, LIEP BEVELHEBBER MAAGDELIJN NAAR BENEDEN, HAALDE EEN TON MET MENSENDREK, EN WIERP DIE DE DOOD VIEZE JAVANEN ZO ETTELIJKE MALEN OP DE NAAKTE HUID, DAT DIE TENSLOTTE AFHIELDEN EN LUID UITRIEPEN
TJEH BINATANG HOLLANDA, TJEH ANDJING HOLLANDA JANG BAKALAY DENGAN TAHI!,
dit is: Foei gij Hollandse beesten, foei gij Hollandse honden, die met mensendrek vecht!¨
Tjee & bakkeleien in hun eerste oorsprong?

Op 28 mei 1619 verscheen COEN op de rede van Jacatra met ´n vloot van 16 zeilen, bemand met 1220 koppen, onder wie Japanse huurlingen (!!!!!): twee dagen later trokken er in die vroege ochtend 1000 man uit het fort van de vreemdelingen naar de inheemse vesting.

Daar lagen zeven à acht duizend inlanders, waaronder 3000 Bantammers.

De vijand moest vlug wijken want de drommen Javaanse krijgers waren merendeels bewapend met speren en dolken en konden dus geen stand meer houden tegen het betere Europese wapentuig?

De vijand sloeg op de vlucht. Het gevecht had een paar uur geduurd: aan Hollandse kant was één man gesneuveld!

De Javaanse stad werd geslecht, & ´t gebied waar ze op gestaan had voor de Compagnie in beslag genomen: ´t duurde tot de jaren 50 van de vorige eeuw met Raymond Westerling, Generaal SPOOR, Poncke Princen, Papoea Nieuw Guinea
etcetera.......
19 okt 2020 - bewerkt op 21 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 78 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende