Wat een studentje (zoal) koopt

Het is al donker.

Ik had een hoop lipsticks besteld, nadat ik erachter kwam dat ik al vijf jaar geen nieuwe lipsticks had gekocht. Ik had echt een hele grote lipstickfase toen ik rond de vijftien, zestien jaar oud was. Er zijn veel foto's waar ik donkerrode, donkerpaarse, felrode, feloranje en felroze lippenstift draag.
Ik dacht: ik bestel een rode, een donkerrode en een roze en dan kan ik weer vijf jaar vooruit. Ik draag er nu eentje, om te kijken hoe lang die mooi blijft zitten. Of ik 'm op kan doen naar college van 11 tot 5. Straks ga ik pizza eten, dus dat gaat leuk worden.
Oh, en ik kocht ook een leuk setje van een lippenstift, lippotlood en lipgloss voor het sinterklaasspel dat we gaan doen. Dat was mijn excuus voor deze bestelling, eigenlijk. Ja, ik had een cadeautje nodig! Vervolgens stopte ik nog twintig euro aan producten in het winkelwagentje.
Ik zit niet helemaal in de mindset van 'Ome Duo betaalt het wel', ik zit meer in de mindset van: eind deze maand krijg ik weer mijn zorgtoeslag en dán mag ik weer geld uitgeven. Dat is mijn 'zakgeld' en ik houd het niet precies bij, maar dat heb ik sowieso wel uitgegeven.

Mijn oudertjes betaalden een hele warme pluizige trui voor me, dus ik hoef niks meer te kopen. Ik ben voorzien deze winter. Warme kleertjes, genoeg make-up om mee te spelen, ik heb ook nog genoeg deo en shampoo en dergelijken.
Toen ik op kamers woonde betaalde Ome Duo wel mijn boodschappen en meubels.
Maar het is anders met dingen die ik niet écht nodig heb. Misschien ook maar beter, maar goed.
Ome Duo mag wel mijn verhuizing betalen, als ik eindelijk eens een plekje kan vinden.

Straks ben ik alleen thuis. Ik heb genoeg vriendinnen uitgenodigd. Mijn ouders zeggen dat ik maar een tikkie moet sturen, maar ik weet niet wat een redelijk bedrag is om uit te geven. Ja, er komen mensen langs, als er mensen langs komen wil ik altijd iets te eten en te drinken in huis hebben, maar dat kost geld.
Ik koop eerst currypasta, kokosmelk, een zak zoete aardappels, linzen, erwten, wat kip en wat rosébier, want daar verlang ik naar. Veel curry. En rosébier. Ik drink nooit als mijn ouders thuis zijn. Dat is misschien ook wel beter. Drinken is namelijk niet zo gezond.
Het lijkt alsof ik veel ga drinken, maar ik wilde zo'n verpakking van drie rosébiertjes kopen, dus dat zal wel meevallen.

Ik eet vandaag pizza met mijn vader en hij wilde van die verse pizza's hebben, ka-ching, twaalf euro voor één dag, met de sla erbij zo'n veertien euro. Daar schrik ik soms ook wel van. Het is niet mijn geld, dus, oké, maar, ja.
Dan valt mijn curry vast wel mee. We hebben trouwens nog vier zoete aardappels. Maar ik wil een grote pan curry. Vier porties curry. Ik ga een hele week curry eten. Ik kan beter voor drie porties gaan, eigenlijk. Ik moet wel voldoende vitamientjes binnen krijgen. Dus ook wat bananen en mandarijntjes halen.
Dus dat wordt: zoete aardappels, erwten, linzen, currypasta, kokosmelk, kip, bananen, mandarijnen, rosébier en wat koekjes. Om mee te nemen. En misschien wat worteltjes. Ik probeer de laatste tijd als ik een lange dag college heb wat groente mee te nemen. Ik neem altijd wel een appel mee en volkorenbrood met pindakaas en twee pakjes koekjes en dan heb ik nog trek, maar ik moet iets gezonds eten, dus worteltjes. Of komkommer.
Ik dacht deze week dat we komkommer hadden, dat hadden we niet, toen zat mijn broodtrommel vol met: twee boterhammen met pindakaas, een pakje koekjes, pepernoten en wat snoep. Ik dacht: dit lijkt op de trommel van een basisschoolkind.
Ongezouten nootjes zijn ook lekker. Die kan ik kopen. Maar noten zijn duur. Ik zie nog wel.
Oh, en yoghurt en muesli en brood, voor lunch en ontbijt. En ik heb zin in Schuddebuikjes.

En dan ga ik een keer sushi eten, daar laat ik mijn ouders niet voor betalen (dag spaar) en dan moet ik nog een keer wat voor vriendinnen fixen. Maar dat komt wel goed.

Ik keek net naar een youtubefilmpje over hoe studenten hun geld uitgeven. Toen dacht ik: hoe geef ik mijn geld uit?
Ik heb wel weer wat van Duo geleend nadat ik een nieuwe laptop en schoolboeken moest kopen en mijn spaar er erg leeg uitzag. En ik houd mijn uitgaven niet echt bij. Wel erg, eigenlijk. Tegenwoordig kan je op de Rabobank app zien waar je geld zo ongeveer naar gaat, elke maand. Het grootste gedeelte daarvan is bij mij boodschappen, maar dat betaalt mijn moeder altijd terug, dus, ja. Volgens mij vallen mijn uitgaven wel mee.
Ik vergeet wel de concerttickets, eigenlijk, maar, oké, vooruit, dát betaalt Ome Duo waarschijnlijk ook, want dat betaalt mijn spaar en mijn spaar is tegenwoordig (voor het grootste gedeelte) geleend geld. En dan vul ik mijn spaar weer bij als ik geld voor iets heb gekregen of weinig heb uitgegeven die maand. Of als 'ie na onverwachte aankopen eng leeg is, dán ga ik naar Duo. Want stel dat mijn mobiel kapot gaat. Dan wil ik wel genoeg geld hebben om een nieuwe mobiel te kunnen kopen.

Ik weet dat er studenten zijn die van geleend geld op vakantie gaan en ik denk dat als ik op vakantie zou willen gaan, ik dat ook wel zou doen eigenlijk. Mijn studielening is nog niet zo hoog. En dan zou ik daarna kunnen gaan werken?
Slecht idee?
Ja hè?

Hoe dan ook, hierbij het filmpje, mocht je het interessant vinden:



13 nov 2019 - bewerkt op 13 nov 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van iAngel
iAngel, vrouw, 25 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende