“Uit de kast” met de “delen”

Hallo lieve lezers,

Mijn stemming is eigenlijk gewoon heel depri over het algemeen. En ja ik vind dit ontzettend vervelend.

Gisteren weer bij mijn psychologe geweest. We hebben maar even heel kort stil gestaan bij het hoofdstuk. Ik vermelde dat ik mij niet echt kon herkennen in het hoofdstuk dus toen zijn we maar gewoon doorgegaan.
Zoals ze vorig week had aangeven had ze speelgoeddieren bij. Om mijn persoonlijkheidsdelen iets makkelijker voor mij te kunnen uiten/open over zijn. In het begin stond heel de tafel vol. En ik merkte ook veel angst en spanning. Kwam meer doordat ik het idee had dat ik dingen moest gaan koppelen aan een dier wat dan een zo een persoonlijkheidsdeel voorstelden. Maar zo precies hoefde dat niet. Toen alle dieren op tafel stonden werd ik ook zenuwachtig omdat ik in die grote chaos keuzes moest gaan maken. We hebben die chaos eerst gesorteerd op het soort dier. Dus de honden bij de honden, dino’s bij de dino”s, apen bij apen enz..
Toen werd het voor mij wel iets overzichtelijker.
Daarna heb ik uit de verschillende categorieën bepaalde dieren gekozen. Ze vroeg welke eigenschap spreekt je aan bij een bepaald dier en kan dit passen bij een van je persoonlijkheidsdelen.
Uit eindelijk heb ik gekozen voor:

- Dino: een zwarte met puntige schubben en rode ogen.Ik deelde dat deze dino het “destructieve deel” was diegene met de depressie en boosheid of iets dergelijks.
Ik heb deze het dichts bij mij geplaatst omdat ik vind dat het “destructieve deel” en dan vooral het depressieve bij mij nu het meest op de voorgrond staat. Ik heb deze ook dwars gezet omdat dit “deel” mij ook vaak dwars zit
- Klein katje: een kleine schattige katje. Wat veel aandacht nodig heeft omdat ze veel heeft meegemaakt. Ik deelde dat dit katje stond voor een “kleintje” maar ben hier voor nu niet verder op in gegaan. Ik zette het katje het verst van mijn vandaan omdat dit “deel” zich ook nog graag verborgen houd.
- Flamingo: koos ik uit voor de opvallende/vrolijke kleur. Dit is mijn “vrolijk deel” diegene die graag wilt opvallen maar ook positiviteit bezit. Deze heb ik vrij vooraan op de derde rang gezet. Dit “deel” zorgt ervoor dat ik toch steeds maar door blijf leven door haar positiviteit.
- Maki: ik wilde perse een aapachtige erbij omdat deze vrij alert zijn. Dit is dan ook het “alerte deel” wat ook veel trauma”s met zich mee draagt. Ik plaatste de maki achterste voor omdat deze altijd achter zich kijkt. Ik plaatse de maki vrij vooraan in de 2de rang. Op gelijke rang met de struisvogel
- Olifant: wijsheid. Deze olifant staat in het midden van de cirkel. Het is ook het “deel” wat de alledaagse dingen voor de rekening neemt.
- Hond: Sociaal en trouw. Dit is mijn “sociale/trouwe deel” diegene die alle sociale activiteiten opzich neemt en ook haar afspraken na komt. De hond staat bij mij op dezelfde rang als het klein katje. Dit omdat ik de laatste tijd helemaal niet meer sociaal bezig ben en dit “deel”dus ook maar weinig aanbod komt.
- Struisvogel: diegene die “haar kop in het zand steekt” Dit is dus het “deel” wat eigenlijk niks aangaat maar ook zorgt dat dit niks kan verwoorden of juist niks wilt delen. “Want er is toch helemaal niks aan de hand ?!”
De struisvogel staat achter de dino op de rang. Dus ook vrij vooraan.

Het klein katje, de maki, de struisvogel en misschien een kleine beetje de dino zijn degene die de trauma”s met zich meedragen.

En toen, toen stonden ze daar allemaal. Ik heb hiermee best wel veel openheid gegeven met wat er in mijn hoofd speelt. Het was ook heel eng maar het is mij wel beetje bij beetje gelukt om het neer te zetten. Ik wil niet zeggen dat deze dieren ook echt de “delen” zijn misschien mis ik er een paar of horen 2 dieren toch maar bij een “deel”. Maar ik voelde mij wel een soort van opgelucht dat ik zo open ben geweest.Het “destructieve deel” was al uit de kast maar nu ben ik met andere “delen” ook voor minimaal met een been uit de kast gekomen.

Nu heeft met psychologe 3 weken vakantie, dit ga ik wel overleven hoor. Heb 2 hoofdstukken meekregen zodat ik toch wat verder kan met het boek.

Dikke knuffel,
Kleintje
07 aug 2021 - bewerkt op 07 aug 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van KleintjeXx
KleintjeXx, vrouw, 27 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende