Tegenstrijd.

Aan alles zit meerdere kanten, en die facetten kunnen elkaar behoorlijk tegenspreken of groot contrast zijn met zichzelf.

Neem als voorbeeld mijn kat.
Door haar ben ik thuis nooit helemaal alleen, ze is m’n maatje. Soms een warme knuffel, een beetje aandacht wat ze van me vraagt. Ze maakt mijn dagen gevuld met meer structuur: zij behoeft op meerdere momenten eten en dat haar bak uitgeschept/verschoond wordt, en even een momentje aaien en aandacht.
De andere kant is dat ze door haar aandacht vragen mij behoorlijk kan irriteren. Ik heb niet altijd de energie om haar gelijk te voorzien in haar behoefte. Doordat ik haar heb ben ik ook letterlijk iets minder vrij om afspraken te maken en zomaar ergens heen te gaan (dat is tegelijkertijd ook een voordeel).

Nu is mijn kat een leuk voorbeeld.. maar wat ik het lastigst vind zijn de delen in mijzelf die elkaar soms tegenspreken en elkaar soms versterken.
Er is die gezonde kant die wéét dat hulp vragen goed en oké is, en dat je beter te vaak dan te weinig iets kunt vragen. Er is de gezonde kant die dingen toch graag liever eerst zelf uitzoekt, uitprobeert, en anderen niet (onnodig) betrekt. De lijn is zoals je merkt daar al dun en gaat enigszins (ongemerkt) over naar het deel in mij dat vindt dat ze anderen niet kan en mag belasten, dat ze zelf een belasting is en dat het niet goed is om om hulp te vragen. Sterker nog, de kant die vind dat ik het verdien om te falen, om mijn fouten letterlijk te kunnen voelen en mezelf ook in letterlijke zin af te straffen komt regelmatig omhoog.
Zet dat dan naast dat ik eigenlijk liever lief ben naar mezelf en mijn omgeving en mijn verwarring is compleet. Helaas is het vaak nog de negatieve kant die het ‘gevecht’ wint.

Maar ik vraag wel om hulp. Sterker nog, ik heb hulp. En ook met die hulp is om hulp vragen nog steeds erg lastig. Zeker als het gaat on deze tegenstrijdigheid die er dus mede voor zorgt dat het om hulp vragen lastig is.
Wel blijf ik stappen zetten, en (achteraf) toch hulp vragen, ook al is eerder beter.. dat lukt kennelijk nu nog niet.

Hulp geven is echt makkelijker dan voor jezelf om hulp te vragen.

*LilAngel
23 okt 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van LilAngel
LilAngel, vrouw, 31 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende