Frustraties

Ik kan wel huilen van frustratie. Gisteren eindelijk mijn analyses afgemaakt en ik hoopte dat mijn resultaten dan wel snel zouden gaan, maar ik kwam er vandaag achter dat ik mijn hypotheses niet voldoende heb onderbouwd. Nu ben ik dat alsnog aan het doen, maar soms valt er niet veel te onderbouwen, soms zijn het gewoon aannames die ik test zonder onderbouwing uit mijn TK.

Wacht, ik moet dit even uitleggen. In mijn onderzoek test ik of een bepaalde methodologie uit de vertaalwetenschap nuttig zou zijn voor filmmakers. De methode bestaat uit een vragenlijst die voor de brontekst (het boek) en de doeltekst (in dit geval de film) ingevuld moet worden. Om dit te testen heb ik eerst de vragenlijst voor de brontekst ingevuld, en daarna een virtuele doeltekst, d.w.z. voorspellingen voor de doeltekst. Dit zijn mijn aanames. Het gaat in totaal om ca. 40 vragen en per vraag heb ik 1-6 aannames. Sommigen hiervan zijn prima te onderbouwen vanuit het TK, maar sommigen niet.

Dat is op zich geen ramp, want ik test hiermee het systeem als geheel. Op basis hiervan ga ik in mijn conclusie kijken of mijn voorspellingen dicht bij de film lagen, als ze afweken, waar dat dan aan lag en of het systeem als geheel dus bruikbaar is. Alleen nou heb ik altijd geleerd dat je je hypotheses netjes moet onderbouwen, en dat is gewoon niet altijd mogelijk. Zo is bij de vraag: 'met behulp van welk medium?' het antwoord 'bioscoopfilm'. Er zouden talloze andere media gebruikt kunnen worden, maar mijn onderzoek gaat nou eenmaal inherent uit van een bioscoopfilm. Dat kan ik echt niet vanuit mijn TK onderbouwen.

Sommige hypotheses/aannames hebben ook te maken met hoe het boek in elkaar zit. In de analyse heb ik dus keurig het boek geanalyseerd, maar dat staat niet in mijn TK maar in een bijlage. In theorie zou ik dus niet terug mogen grijpen op keurig onderbouwde analyses, en slaan mijn hypotheses dus qua wetenschappelijke verantwoording als een tang op een varken. AAARGH.

Ik heb echt geen idee hoe ik dit moet oplossen. Mijn begeleider mailen heeft denk ik niet zo veel zin, hij heeft als hij 'snel' naar dingen kijkt vaak pas na 3 weken tijd voor me. Ik heb hem nog nooit persoonlijk gesproken over mijn scriptie, mijn hele begeleiding van de afgelopen anderhalf jaar hangt aan elkaar in een maildraadje van misschien 30 mailtjes. Drie weken tijd heb ik zelf niet meer, ik moet echt voor 13 augustus klaar zijn en ik wilde eigenlijk 20 juli op vakantie (schoonmoeder wordt 50, dat vieren we elders). Voor die tijd moet ik de resultaten dus afmaken, een conclusie met discussie en aanbevelingen schrijven, een stuk van mijn TK aanpassen, de lay-out netjes bijwerken, de noten bijwerken, en o ja. Alles in het Frans vertalen. Om je een idee te geven, inclusief (handgeschreven!) analyse is mijn scriptie momenteel ca. 70k woorden. Zonder zit ik 'slechts' op 17k, en waarschijnlijk tussen de 20k en 25k wanneer ik klaar ben.



Ik weet gewoon even niet meer hoe ik het allemaal moet aanpakken. Ik had exclusief aanpassingen vrijdag al klaar willen zijn, en op dit tempo ben ik misschien aanstaande vrijdag net klaar met mijn resultaten. Vriendlief stresst erger dan ik, met ouders ben ik tijdelijk op non-speaking terms, beste dinnie is met eigen scriptieshizzle bezig en hond is gefrustreerd met me omdat ze te weinig aandacht krijgt. Mijn hoofd loopt over, ik ben het overzicht helemaal kwijt. Niet alleen het overzicht over mijn scriptie, maar over mijn hele leven.

Een flinke portie motivatie en zelfvertrouwen zou nu niet overbodig zijn.
02 jul 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van PrankDemon
PrankDemon, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende