Zwaar onderwerp

Ik was net bij een avond van mijn vereniging. Daar werd het vorige bestuur bedankt voor het organiseren van een avond over "zo'n zwaar onderwerp als lhbtqi+". Ik schrok. Ik dacht: zwaar? Ben ik een zwaar onderwerp? Ik was het even vergeten...

Nu begrijp ik dat de meningen in het christelijke wereldje erg verdeeld zijn over het onderwerp lhtbqi+. Ik begrijp ook dat het als bestuur lastig kan zijn om er een avond over te organiseren wanneer je ook niemand wilt kwetsen. Maar wanneer je het een zwaar onderwerp noemt, komt dat niet echt ten goede van de emancipatie. Er ontstaat dan een soort selffulfilling prophecy (ik schrijf dit vast verkeerd) zoals Joop het zei, waarmee je het negatieve beeld bevestigt. En dat terwijl juist het omgekeerde ermee bedoeld werd.

Nee, lhbtqi+ is géén zwaar onderwerp. Het is zelfs een heel vrolijk onderwerp met glitters, regenbogen en eenhoorns. Het zijn de mensen die er een zwaar onderwerp van máken door het zo te noemen.

Momenteel bevind ik mij in zo'n accepterende omgeving dat ik voor één moment vergeten was dat het een zwaar onderwerp gevonden kon worden. Ook daardoor werd ik opgeschrikt, dat ik blijkbaar niet in een omgeving zit die representatief is voor mijn vereniging of zelfs daarbuiten. Dat er omgevingen zijn waar je op moet letten wat je vertelt over jezelf omdat je wel eens niet geaccepteerd zou kunnen worden om wie je bent. Natuurlijk weet ik dat die wereld er is, maar hij was even dichterbij dan ik besefte. Ikzelf was minder veilig dan ik besefte.

27 nov 2019 - bewerkt op 27 nov 2019 - 255x gelezen
Profielfoto van Morgenrood
Morgenrood, vrouw, 26 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende