"Triggers"

Goed, ik vind het een vies woord, "trigger", maar ik weet er ook zo snel geen Nederlands woord voor. So this is it.

Omdat ik het idee heb dat ik toch wel enigszins deel uitmaakte van de 'trigger-rel' (hele weekend weggeweest maar zie net de hele commotie eromheen) wil ik toch graag even van openbaar MD gebruik maken om hier kort mijn mening over weer te geven.

Ik sta niet achter de mening van mensen die reacties hebben geplaatst in de trant van 'mensen hebben geen ruggengraat' o.i.d. Dat gaat mij veel te ver. Ook ben ik (zoals gesuggereerd werd door Moontje naar aanleiding van mijn reactie bij Swiftie) absoluut niet iemand die over het algemeen geen rekening houdt met anderen. Ik vind dat we dat best kunnen doen - rekening met elkaar houden, zeker op een site als deze, die door mensen vaak aangegrepen wordt om van zich af te schrijven. Zo moeten we dat ook willen. Vrijheid van meningsuiting, maar op een bescheiden manier. Andere mensen hoeven niet tot op het bot gekwetst te worden door jouw manier van schrijven. Echter, dit blijft ook een online dagboek. Mensen kiezen ervoor om hier te schrijven, maar ook om hier te lezen. En net als met alle andere vormen van openbaar internet betekent dat dat je zaken tegen kunt komen die je liever niet had willen zien.

Een stuk over automutilatie.
Een stuk over kindermisbruik en/of -mishandeling.
Eetstoornissen.
Minder leuke tekst/foto's/filmpjes (ikzelf heb bijvoorbeeld wel eens de neiging om dierenmishandeling onder de aandacht te brengen met wat links/filmpjes).

Andere mensen gaan opleggen om links of bepaalde stukken tekst NIET meer te plaatsen omdat het JOU triggert is voor mij een grens. Dat kun je niet gaan verwachten van mensen. Ik wil best rekening met mensen proberen te houden en bijvoorbeeld 'schokkend!' in de titel plaatsen als ik iets overduidelijk schokkends wil posten, maar als ik vind dat een link meerwaarde heeft voor de inhoud van mijn verhaal, dan vind ik dat en dan plaats ik die link. Want hier heb je het cliche weer: het is OOK MIJN dagboek. Aan jou wat je daarmee doet.

Wat betreft het 'trigger'-verhaal, dat vind ik iets moeilijkers. Als ik een filmpje plaats over de misstanden in de bio-industrie bijvoorbeeld, dan weet ik op voorhand dat veel mensen dit schokkend gaan vinden, wellicht liever niet zien, dan vermeld ik dat altijd in de titel.

Maar 'trigger' vind ik een wat onduidelijkere zaak. Want WAT triggert WIE? Wat voor de een totaal niet schokkend/triggerend is, is dat voor de ander wel. Op MD merk ik dat deze 'triggers' vaak te maken hebben met misbruik, automutilatie en eetstoornissen. Ok, wellicht kan ik daar dan rekening mee houden. Maar ik vind niet dat iemand dit HOEFT te doen. Wij, als schrijvers, kunnen namelijk niet weten wat wie triggert, en wanneer, en hoe, en in welke mate.

Stel, hypothetisch: ik heb een direct familielid verloren aan een ernstige vorm van kanker, en dat heb ik (begrijperlijkerwijs) als erg traumatisch ervaren. Ik heb er een paniekstoornis aan overgehouden en kan zomaar weer in paniek en traumatische herbelevingen schieten als ik iets over kanker lees. Kan ik van mensen op deze site verwachten dat ze 'trigger' in hun titel zetten als hun verhaal over kanker gaat?

Ik denk van niet. Persoonlijk vind ik dat ik dan, in dat geval, maar zal moeten dealen met het feit dat het iets is wat mensen bezighoudt en waar mensen over schrijven. Niet alleen op MD, maar overal op internet.

Kern van dit verhaal: ik wil best rekening houden met anderen, maar de grens is een beetje zoek als we het in onze titel moeten gaan benoemen als een verhaal mogelijk triggerende inhoud bevat.
28 apr 2013 - bewerkt op 28 apr 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Gewoon ik
Gewoon ik, vrouw, 123 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende