Pesten laat sporen achter in DNA.

AMSTERDAM – Genetische veranderingen door pesten leiden tot toekomstige psychische problemen. Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Universiteit van Montreal deze week in Psychological Medicine.

De wetenschappers onderzochten 28 jonge tweelingen waarvan er een gepest werd. Ze keken of pesten van invloed was op de zogenaamde methylering van DNA. Dat is een mechanisme van het lichaam waarbij er specifieke moleculen, methylgroepen, aan het DNA worden gehangen om genen harder of zachter te zetten.

De methylgroepen fungeren als een soort volumeknoppen van het DNA en hebben zo invloed op iemand functioneren.

De Canadezen vonden dat er in ieder geval een specifiek gen, SERT, veranderde onder invloed van het pesten. Bij gepeste kinderen bleek dit gen sterker gemethyleerd dan bij hun niet-gepeste tegenhangers.

Het SERT-gen is betrokken bij de regulering van serotonine, een neurotransmitter die humeur en psychische staat reguleert. Het heeft op die manier een rol bij het ontstaan van depressies.

De onderzoekers hebben nog geen langetermijnonderzoek gedaan, maar verwachten dat de genetische veranderingen in het SERT-gen van invloed zijn op iemands toekomstige psychische en sociale leven.

Eerder onderzoek toonde al aan dat kinderen die eerder gepest zijn, meer moeite hebben met sociale interactie en agressiever zijn. Dat zou terug te voeren kunnen zijn op deze bevinding, zo denken de Canadezen.

Verder onderzoek moet uitwijzen of de veranderingen omkeerbaar zijn, bijvoorbeeld door psychologische hulp.
19 dec 2012 - bewerkt op 19 dec 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Gewoon ik
Gewoon ik, vrouw, 123 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende