Ritme

"regelmaat waarmee iets zich herhaalt, vooral van geluid"

"regelmatige afwisseling van benadrukte en onbenadrukte klanken"

"regelmatige afwisseling"


Er is mij gedurende mijn leven vaak verteld dat ik gevoel heb voor ritme. Ik was zo'n gevalletje van net kunnen lopen en meteen al dansen zodra ik muziek hoorde. Stilzitten als ik muziek hoor heb ik (vrijwel) nooit gekund, nog steeds niet. Energiek, impulsief, vol (levens)energie, ritmisch, bewegen, spontaan beginnen te zingen en dansen op welke plek dan ook, fijn voelen op een podium, toneel spelen, genieten van de kick na een goede voorstelling, passie, bezig.

Een kleine omschrijving van mij. Van vroeger en van nu. Met een kleine pauze er tussen doordat mijn lichaam zo gek is om mijn schildklier aan te willen vallen. Met medicatie gaat dat weer goed. Toch is ritme nog belangrijker voor mij geworden dan voorheen. Het ritme van mijn leven veranderde. Het ritme wat 'ik' was, ging van razendsnel naar tergend langzaam. En nu wisselt dit zich steeds vaker af. Ritme: regelmatige afwisseling.
Op zich zijn mijn stemmingswisselingen aardig regelmatig. Een afwisseling van ontzettend energiek en vrolijk, naar uitgeblust en neerslachtig. En de ironie in dit verhaal, is het feit dat ik hier nu het ritme uit probeer te halen door er meer balans in te vinden. En dit ben ik aan het proberen met, jawel, komt ie.. Ritme!

Het aanleren van ritme. Waar ik mijn hele leven al over te horen krijg dat ik er gevoel voor heb, moet ik nu opnieuw uitvinden. Ik kom erachter dat ik ritme mis in mijn leven. Blijkbaar dankzij het feit dat mijn hersens anders omgaan met dopamine dan de rest van de wereld. Grappig, ritme heeft altijd zo'n grote rol gespeeld in mijn leven, dansen was mijn passie en ik luister non-stop muziek. Nu moet ik ritme vinden in mijn leven, in mijn structuur, in mijn indeling van tijd om wakker te zijn en te gaan slapen. Ik moet mijn indeling afwisselen met benadrukte en onbenadrukte klanken, met leuke en serieuze dingen, met wakker zijn en slapen. Om zo het ritme van mijn stemmingen af te vlakken.

De afgelopen weken was ik weer compleet van de wereld. Mijn hoofd was een grote chaos en hoeveel ik ook opschreef in planningvorm, het hielp niet. Ik wist dat er meer moest veranderen dan dat. Gister begon ik met mijn dagplanning te volgen, maar elk klein ding instond. Een afwisseling van mijn kamer opruimen, aan school zitten, sporten, lekker eten en ontspannen met mezelf. Tv mocht ik even kijken, na een klein uur heb ik deze uitgezet. In plaats hiervan ging ik boeken lezen. Het internet op mijn telefoon heb ik 90% van de dag uitgezet. Ik zette mijn geluid aan zodat ik het hoorde als ik gebeld werd, maar keek verder niet naar mijn telefoon om. Ik was me bewust van mijn eten en kwam onwijs tot rust, zo afgezonderd op mijn kamer. Het was nodig, hard nodig. En nee, ondanks dat ik rond elf uur al in mijn bed lag sliep ik niet meteen, maar ik voel me wel veel meer uitgerust vandaag. Mijn hoofd is rustiger.

Vandaag school, dat is toch weer anders. Toch voelt het nog ontspannen. Deze week ga ik dit volhouden. Bewust zijn, zoveel mogelijk mijn eigen tijd indelen en rustmomenten inbouwen. Geen alcohol en extra suikers en op tijd gaan slapen en opstaan. Eens zien wat het doet, volhouden die handel want ik geloof dat het heel veel invloed heeft en dat ik daar nu steeds meer achter kom. Het volhouden is het allermoeilijkst, maar ik zal mezelf mijn fouten moeten vergeven en het gewoon weer moeten oppakken mocht het een keer weer fout gaan.

Ritme, een regelmatige afwisseling van benadrukte en onbenadrukte klanken. Het ritme in muziek en dans, wat mij rust en genot geeft. Het ritme in mijn leven, wat mij rust en genot zal gaan geven. Een logisch verband, een mooi vooruitzicht/streven.
10 feb 2015 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Damn
Damn, vrouw, 31 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende