Plastic

Sinds dit weekend is de plastic toeslag er. Bedrijven zijn verplicht om extra toeslag te berekenen over plastic verpakkingen die eenmalig worden gebruikt. Denk aan frietbakjes, saladebakjes, en andere plastic verpakkingen. Ze hoeven deze toeslag vervolgens níet af te dragen aan de overheid.

Een winkelier, of een friettent, of een ander bedrijf, kan dus plastic blijven aanbieden. Zolang de toeslag maar wordt betaald. En ze mogen ook nog eens zelf bepalen hoe hoog die toeslag wordt. Tussen de 1 cent en de 50 cent.


En ik vraag me serieus af waarom en hóe dit gaat helpen tegen de grote plastic berg die we hebben. Producenten worden hierdoor niet aangepakt, winkeliers vangen meer omzet en het is vooral de consument die extra moet gaan betalen. Fijn voor de aandeelhouders natuurlijk, als bepaalde bedrijven meer geld vangen door die plastic-toeslag.

Een rekenvoorbeeld:

Een zwart frietbakje kun je inkopen in een doos met daarin 1000 stuks. Je betaalt hiervoor: 36,35 euro, inclusief btw. Afgerond is dit dus zo’n 4 cent per bakje die je betaalt. Als jij als snackbar 25 cent plastictoeslag berekend, dan heb je dus een extra marge van 21 cent.

Verkoop jij 1000 frietjes per week? Dan verdien je dar per jaar 10.000 euro mee.


Waarom zou zo’n patatboer dan besluiten om over te stappen op kartonnen bakjes of zakken? Extra geld in de pocket. Holadiee!


Wat heeft dit te maken met zorgen voor een beter milieu? Hoe vermindert dit de hoeveelheid plastic?


En voor ons wordt het allemaal duurder. Stukje vlees kopen bij de slager? Extra toeslag, want plastic. Maar laten we wel eerlijk zijn: dit kún je ook niet in papier aanbieden. Ivm geuren en bacteriën e.d.


Nou zijn er mensen die zeggen: ‘ja, maar jij kunt als consument ook naar de patatboer gaan met een eigen bakje.’ Euh. In de meeste gevallen: nee. Dit soort bedrijven gebruiken hun eigen bakjes, vanwege de maten in combinatie met de prijsbepaling.


Zolang er een oplossing voor een probleem wordt gevonden in een verdienmodel, dan weet je één ding zeker: hier zijn lobbyisten heel actief geweest. En zo wordt alles stiekem steeds een beetje duurder.
05 jul 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende