Omtzigt terug in de Kamer

Onze democratie werkt als volgt: het Kabinet verandert of maakt wetten en de Kamer controleer het Kabinet. Dat doet de Kamer als volksvertegenwoordigers: ze vertegenwoordigen ons. Dus ze spreken met mensen uit de samenleving en controleren of het Kabinet geen dingen doet die niet horen.

Vandaag is het Afghanistan debat. Het debat rondom de ontwikkelingen in Afghanistan. Het is het eerste debat waar Omtzigt weer in plaats neemt na maandenlang ziek te zijn. Omtizgt, die bewezen heeft dat te doen wat hij hoort te doen. De man die – samen met wat andere leden uit de Tweede Kamer – de toeslagenaffaire boven water heeft gekregen. Dat heeft veel pijn en moeite genoemd, vooral omdat het kabinet vooral bezig was om hem tegen te werken.

Ze logen, bedrogen en hielden belangrijke notities achter. En als een echte pitbull beet Omtzigt zich vast in de hele kwestie. Met als gevolg dat er al snel gesproken werd over ‘Omtzigt functie elders’. Want tja, een Volksvertegenwoordiger die echt het Kabinet controleert en daarin ver gaat, dat is vooral vervelend.

Het Afghanistan debat dus. Want rondom de situatie in Afghanistan is er veel misgegaan. De evacuatie verliep niet al te best. De Kamer vroeg om specifieke documenten. En die werden… gisteravond om 22.30 uur aangeleverd door het Kabinet. Terwijl vandaag om 11.30 uur het debat gepland stond.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Eigenlijk gebeurt dit iedere keer. De Kamer heeft zo niet de tijd zich goed in te lezen en het debat te volgen dat ze graag willen doen. En er wordt gesuggereerd om de vergadering uit te stellen naar 14.00 uur.

Alle sprekers lopen een voor een naar de microfoon om te delen of ze het voorstel van 14.00 goed vinden. De meesten zijn het ermee eens.

En dan is Omtzigt aan de beurt.

Hij zegt: ‘Ook mijn steun om dit uit te stellen, maar mag ook wel wat langer uitgesteld worden. Het is vrij serieus wat er is gebeurd en de voorbereiding, om ook met anderen te spreken over de antwoorden die zijn gegeven nauwelijks mogelijk is.
Ik wil ook aanvullend nog het worst-case-scenario-draaiboek inclusief aanpassingen die er zijn geweest toe te sturen. Evenals het overzicht over wat er met en over Frankrijk is gecommuniceerd. Ik pak één bondgenoot, omdat er in mei al in El Mondo openbaar stond dat ze medewerkers zouden terughalen. Ik zou graag het overzicht willen hebben wat er vanuit de Nederlandse Ambassade in Kaboel is gecommuniceerd met en over Frankrijk, en wat de minister hiervan wist.’

Het gezicht van Kaag - de minister in kwestie waar het over gaat - staat op onweer wanneer hij deze woorden uitspreekt.

En ik kan alleen maar denken: Yes. Ik heb deze man gemist in de debatten. Dít is wat Nederland nodig heeft. En het liefst meer van dit soort pitbulls, die er alles aan doen om ook echt het Kabinet te kunnen controleren.
15 sep 2021
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende