Monster projecten

Ik klaagde gisteren een beetje tegen mijn vriend. 'Waarom kies ik altijd voor monster projecten en niet voor iets kleins?'

Het is iets waar ik telkens tegenaan loop. De boeken die ik schrijf hebben complexe plotwendingen of zaken waar ik veel research voor moet doen. Terwijl een boek met een stelletje dat ruzie heeft en daarna toch happy samen eindigt, vaak net zo goed - misschien zelfs beter - verkoopt.
Qua websites heb ik hetzelfde. Mijn allereerste website was een songtekstensite, waarop in tienduizenden songteksten had verzameld. Ik wilde ze het liefste állemaal. Tot ik een brief kreeg, die me wees op auteursrechten en dat dit helemaal niet mocht. Ik heb de site gesloten en later de domeinnaam verkocht voor 250 euro.

Elke site die ik heb, is een mega project. Momenteel heb ik twee sites. Eentje over huisdieren, met inmiddels bijna 120 teksten er op. En mijn ambities zijn gigantisch. Ik wil zó veel dingen doen. Er zijn eerder te veel ideeën dan te weinig. Zo wil ik bijvoorbeeld over ieder hondenras tenminste één, maar liever zelfs een stuk of 5 teksten. En ook over de kippenrassen, de papegaaiensoorten, de kattenrassen, de konijnenrassen, de tropische vissen soorten, etc wil ik graag meerdere teksten hebben. Er zijn oneindig veel mogelijkheden op deze site. Ik zou tienduizenden teksten kunnen hebben en nog steeds genoeg materiaal hebben om over te schrijven.

Er zijn al meer dan 300 hondenrassen. En ik ben al anderhalf jaar bezig met zo'n 120 teksten. En toch werkt het wel wat ik doe: vorige maand kwamen er ruim 20.000 unieke bezoekers naar de site.

Een andere site die ik heb is een astrologiesite, waar ik over de sterrenbeelden, huizen en planeten schrijf. Het schrijfproces is vooral in het begin wat langzaam geweest, omdat het volledig nieuw voor me was en ik alles wat ik schreef eerst wilde bespreken met iemand wiens geboortehoroscoop ik aan het uitwerken was. Inmiddels begin ik er steeds meer gevoel voor te krijgen. Maar ook hierbij geldt, het is véél werk.
Er zijn 12 huizen. En in ieder huis kan één van de twaalf sterrenbeelden staan. Er kan ook een planeet in staan. En dan heb je nog de aspecten van de planeten onderling. En er zijn nog veel meer teksten te bedenken. Zoals schrijven over de connecties tussen twee personen, of algemenere blogteksten. Ook dit is een enorm project, dat eigenlijk eindeloos is.

Mijn vriend zei gisteren zoiets als: 'Ja, ik zou zo'n groot project niet eens starten. Maar als ik zie hoeveel boeken je al hebt geschreven. Jij doet dit soort dingen.'

Later gisteravond had ik een YouTube-filmpje over Minecraft aanstaan. Iemand gaf tips om niet verveeld te raken met het spelen van Minecraft. En hij zei: 'maak je bouwprojecten behapbaar. houd je niet bezig met het bouwen van een volledige stad, want dat voelt al snel overwhelmed, maar begin klein. Geniet van het proces om één gebouw te maken, of een straat. En zie het vanuit daar groeien.'

Wie had dat gedacht? Dat ik goede raad uit een filmpje over Minecraft zou halen. Maar zo is het natuurlijk wel. Ik geniet absoluut van de reis en het proces. Het is zo tof om te zien dat ik met een site die ik slechts anderhalf jaar heb, al zo veel voor elkaar weet te krijgen. Het is ook tof om te zien hoe de astrologiesite langzaamaan gevonden wordt in zoekmachines. Ik leer ontzettend veel over huisdieren en over astrologie. Met de huisdierensite verdien ik inmiddels zo'n 150 tot 200 euro per maand. Dat is toch wel heel erg tof. En hoewel ik heel graag wil dat het meer wordt wat ik ermee vang, is het ook gewoon een kwestie van doorzetten. Hoe meer ik schrijf, hoe meer de site gezien wordt en hoe meer het uiteindelijk oplevert.
Hoe leuk is het, dat ik nu om 9 uur 's ochtends al ruim 100 unieke bezoekers op de site heb gehad?

Dit is geen korte termijn strategie. En dat moet ik vooral blijven onthouden. En ervan genieten.
05 aug 2021 - bewerkt op 05 aug 2021 -
Meld ongepast verhaal.
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende