Marathon???

TL;DR: zal ik een marathon gaan rennen?

Ik speel met het idee om te gaan trainen voor een marathon. Maar ik weet ook écht nog niet zeker of ik dat wel wil...

Ik heb in de afgelopen 3 jaar 4 keer een halve marathon gerend, de snelste volgens mij in 2:11:iets.
Ik heb één keer een trailrun van 26 km gedaan (leukste maar waarschijnlijk zwaarste run ooit, was vorig jaar in een hittegolf, niet aan te raden). Daar deed ik bijna 3,5 uur over, geloof ik.

Verder ren ik sinds #Streakwithshiva elke dag minstens 1,6 km. Dat is écht een kleine moeite, hoeft met omkleden maar een kwartiertje te duren. Per week is dat tussen de 20 en 30 km, gemiddeld.

Ik heb een hoop vrienden die wel eens, of zelfs vaker, een marathon gerend hebben. Vorig jaar ben ik wezen supporten maar liefst 4 (!) vriendinnen hun eerste marathon renden. Wat was ik trots! Wat een prestatie om tussen de 4 en 5 uur lang aan één stuk hard te lopen! Echt, ik vind het bizar. De keren dat ik na 21 km over de finish kwam dacht ik echt: HOE doe je dit nóg een keer!? Deze afstand!?

Waarom ik dan nu tóch bedenk, hee... zou ik dit willen? Dat is eigenlijk een heel ander verhaal: ik wil de uitdaging aangaan om aan mezelf en aan mijn omgeving te laten zien dat ik dit kan. Dit is allemaal geïnspireerd op vrienden van mij die het (vooral mentaal, maar soms ook fysiek) moeilijk hebben. Elke dag vechten ze tegen zichzelf/hun aandoening/gedachtes... Ik put daar echt kracht uit, dat die mensen het volhouden, dag na dag, en zo sterk zijn. Ik denk dan: als zij dat kunnen, dan zou ik toch moeten kunnen trainen voor een marathon? af en toe afzien, maar uiteindelijk echt wel wat bereiken?

En ja: ik denk dat ik het kan. Als ik besluit ervoor te gaan, gá ik er ook voor en zál ik het halen. Al is het alleen maar om al die mensen niet teleur te stellen.

Waarom ik het niet zou willen: eigenlijk voornamelijk omdat het zoveel tijd kost. Niet de marathon zelf, ik kan/wil best een dag plannen waarop ik alleen ren en verder niets (dat gebeurt bij de halve marathon ook al), maar de trainingen... Stel je voor dat je op één dag nog verder moet rennen dan ik in een gemiddelde week doe! Dat is écht lang... En dan is er ook nog dat kleine stukje van 'misschien kan ik het wel echt niet. misschien probeer ik het met alles wat ik in me heb, maar zal het niet lukken. Dan ben ik echt een faal... Daar heb ik geen zin in!'

Wat een dilemma dit! Als ik het ga doen, wil ik trouwens eerst weer een goed sporthorloge hebben. Mijn fitbit synchroniseert meestal niet naar mijn telefoon (maar soms wel, alsof er niks aan de hand is) en het ergste: als ik 5km heb gelopen heeft hij er meestal maximaal 3 geregisteerd. Het klopt in elk geval nooit. Dus, dit keer heb ik mijn zinnen gezet op een Garmin Forerunner.... Nog even sparen...
06 mei 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van mirkku
mirkku, vrouw, 32 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende