It takes one, to know one.

"It takes one, to know one"

In de letterlijke zin van het woord. Pijn ervaren is pijn herkennen. Wanneer jij geen duidelijke definitie hebt van innerlijke pijn, is het bijna onmogelijk hier een voorstelling van te kunnen maken. Ben jij altijd veilig en geliefd geweest? Hoe kun je je dan voorstellen hoe het is als jouw ouders geen veilige basis zijn, welke vorm van eenzaamheid dit met zich mee brengt en hoe angsten daaruit ontstaan? Gedrag wat veel gebroken mensen vertonen kan lijken op vijandigheid en onwil, terwijl die verklaring waarschijnlijk mijlenver van de werkelijkheid af ligt.

Laten we bij het begin beginnen. Onze hersenen zijn vanaf onze geboorte al aan het ontwikkelen. *Funfact het duurt tot in je adolescentie voordat ze klaar zijn met alle fundamentele ontwikkelingen!* Zijn er ernstige complicaties bij onze geboorte? Dan is de kans al groot dat er functies of connecties zijn verbroken of verkeerd worden aangelegd. Liefde (erkenning) is volgens de piramide van Maslow een van onze basisbehoeften. Vanuit liefde wordt een sterke persoonlijkheid opgebouwd, in tegenstelling tot wat nog altijd veel mensen denken.

Ken je die uitspraak "daar worden ze hard van"? Natuurlijk worden daar niet hard van! Beeld je maar eens in dat je altijd alleen bent geweest met niets of niemand om op terug te vallen. Eerst wordt je getergd door de eenzaamheid. Maar langzaam wordt de eenzaamheid jouw vriend en zelfs een deel van jou. Jij leert het alleen nog te zoeken bij jezelf. Ben je dan hard? Nee hoor, integendeel zelfs. Je kunt niet meer breken wat al gebroken is. Werd jij vanuit de basis geliefd en gestimuleerd, dan ben jij in staat zelfverzekerd te zijn, je durft je eigen keuzes te maken, je durft op te staan voor wat jij gelooft.

Natuurlijk is het belangrijk om soms streng te zijn als ouder zijnde, kinderen moeten immers alles nog leren. Maar streng zijn is niet bij elke scheet staan schreeuwen of opleggen van jouw ideologie. Streng zijn is grenzen stellen en daar dan niet vanaf wijken, je kinderen begeleiden in een denkproces waarin zij zelf leren inzien welke gevolgen bepaalde keuzes kunnen hebben. Alleen op die manier leren zij de waarde daarvan te bepalen, zodat zij kunnen inschatten of hun keuze het eventuele risico ook waard is.

Een kind dat zoekt naar liefde en in die zoektocht keer op keer wordt beantwoord met afwijzing of mishandeling zal later iemand zijn die zich afstandelijk opstelt tegenover genegenheid. Ga maar na, je hersenen zoeken liefde en worden beantwoord met pijn, angst en verdriet.. Wanneer dit herhaaldelijk het antwoord is, wordt genegenheid gekoppeld aan je fight or flight systeem. Hoe kan het ook anders? Van origine zit dat in ons, zo leerden we dat we moesten maken dat we weg kwamen als we een tijger zagen in de oertijd. Tijger betekent pijn!

Dus kom jij iemand tegen waarvan je eerste indruk is dat hij of zij onverschillig, hard of gevoelloos is.. bedenk je dan eens, wat heeft deze persoon zo bang voor connectie gemaakt?

Bedankt voor het lezen, liefs, M
04 feb 2021 - 168x gelezen
Profielfoto van ADDitude
ADDitude, vrouw, 29 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende