Projecteren

Zoals we de wereld zien is zeer noemenswaardig beïnvloed door ons verleden. Wat we hebben meegemaakt brengen we zonder we dat doorhebben mee naar het nu. Het is terug te zien in een oefening rondom projecteren.

Het gaat hier om een zin die nog afgemaakt dient te worden en binnen onze antwoorden kunnen we onze oordelen en de erfenissen uit ons verleden terug lezen.

Niet nadenken, gewoon afmaken:

1. Wat ik echt verdiend heb is... Niets.. Ik ben egoïstisch van binnen omdat ik het lang niet altijd zie zitten om op te springen en mensen te helpen.. (Ik doe dat wel overigens, dat opspringen en helpen)

2. Diep van binnen, denk ik dat ik echt... Slecht ben? Lelijk ben? Dom ben? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, maar op een of andere manier ben ik gewoon nooit goed genoeg.

3. Mannen zijn doorgaans... Roofdieren, als ik in een ruimte vol mannen ben zonder iemand bij me die ik ken/vertrouw ben ik doodsbang. In de buurt van mannen ben ik zeer voorzichtig (mannen denken altijd dat ik ze uit daag, door hoe ik uit mijn ogen kijk?) en durf ik zelfs niet enige vorm van 'verzet' te tonen. Als een man iets wil, zal hij dat krijgen.

4. Vrouwen zijn bijna altijd... Achterbaks, ze vinden het niet leuk wanneer een andere vrouw succesvol is of iets krijgt wat zij hadden willen hebben. Ze houden schone schijn op in je gezicht, maar achter je rug om wordt er flink gal gespuugd.

5. Wat ik echt zou willen zeggen tegen andere mensen... Sta voor één keer eens stil bij het feit dat alle mensen gewoon mensen zijn.. Hij, Zij, Jij en Ik. Iedereen heeft een verleden en invloeden van de mensen om hen heen die hen heeft gevormd tot de persoon van vandaag. Moet je alles maar gewoon pikken? Nee zeker niet, maar probeer je zo nu en dan eens in een ander te verplaatsen en te begrijpen waarom zij doen zoals ze doen en waarom jouw mening wellicht niet door hen gedeeld wordt.

6. Wanneer iemand mij echt diep teleurstelt, voel ik... Me echt enorm gekwetst. Het kost me al erg veel.van mezelf om de moed bij elkaar te rapen om iemand om hulp te vragen of om hen persoonlijke, pijnlijke dingen over mezelf te vertellen. Om er dan achter te komen dat ik iemand verkeerd heb ingeschat, voor de zoveelste keer, breekt me gewoon.

7. Als iemand mij ECHT zou kunnen leren kennen, zou die... Mij heel anders aankijken. Er zouden veel dingen opeens op hun plek vallen, maar er zullen ook dingen zijn die eng zijn wanneer je niet goed begrijpt hoe ze in mijn geval geïnterpreteerd moeten worden of ze gaan me opeens als een zielig slachtoffer zien en behandelen.

Jezus wat confronterend was dit! Ik heb deze een paar dagen geleden al gemaakt gehad, maar het delen was ik nog niet echt klaar voor. Zoals je ziet bevestigd dit voor mij de Angst en Onzekerheid waar ik mee zit. Het niet durven/kunnen vertrouwen van andere mensen. Al hoewel, ik lijk er anders heel zeker van dat ik niet deug...

Ik vraag me af of deze opdracht nog eens van pas gaat komen bij GGZ. Oh en mocht je het zelf ook willen invullen:

1. Wat ik echt verdiend heb is...

2. Diep van binnen, denk ik dat ik...

3. Mannen zijn doorgaans...

4. Vrouwen zijn bijna altijd...

5. Wat ik echt zou willen zeggen tegen andere mensen...

6. Wanneer iemand mij echt diep teleurstelt, voel ik...

7. Als iemand mij ECHT zou leren kennen, zou die...

Liefs, M.
08 mei 2021 - bewerkt op 08 mei 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van ADDitude
ADDitude, vrouw, 32 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende