In maart gaan we stemmen, maar op wie? *

Vanaf het moment dat de coronacrisis uitbrak, ben ik zo'n beetje alle debatten aan het volgen. Er gebeurt nu iets heel groots in ons land, en juist hoe er mee omgegaan wordt, vind ik bepalend voor mijn eigen stem. Ik dacht: 'later dit jaar gaan ze hun prachtige verkiezingsprogramma's delen en wonderen beloven. Ik vind de acties van nu belangrijker. Het zegt iets.'

En dus keek ik, vooral in de avonden als ik alleen thuis was en toch nergens heen kon, de volledige debatten terug op YouTube. Soms keek ik stukken live mee. Ik heb niet álle debatten helemaal gezien. Sommige voor de helft, en sommige heb ik gemist. Maar ik ben wel goed op de hoogte van het gedrag binnen de kamer.

Ik heb zelf inmiddels wel een keuze gemaakt, waarbij ik gekeken heb naar wat ik belangrijk vind. Welke partijen vertrouw ik nog? Welke niet meer? Stemgedrag van moties bekeken, vergeleken, gedrag van de lijsttrekkers in de kamer bekeken. En daar mijn eigen conclusies uit getrokken. Inmiddels is het verkiezingsgeweld toegeslagen en worden er gouden bergen beloofd. Maar we kunnen allemaal vast nog wel herinneren dat Rutte 10 jaar geleden 1000 euro voor iedere Nederlander beloofde... Deze periode zegt niets. Ook kieswijzers zeggen voor mijn gevoel niet veel. Een verkiezingsprogramma wordt nooit gevolgd, al is het maar omdat we een coalitie gevormd moet worden.

Het leek mij wel interessant om enkele moties van dit jaar eens te laten zien, zodat het goed zichtbaar is wat iedereen gestemd heeft. Voor? Of tegen? Ik ga niemand zeggen waar ze op moeten stemmen, want dat is ons mooie goed in het land: stemrecht.
Ik zeg alleen: bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Ik oordeel niet en geef geen mening, en dat doe ik ook niet in dit overzicht. Ik deel alleen, zodat stemgedrag duidelijk wordt.

Ik heb hier vooral gekeken naar moties uit 2020 en later, omdat het echt té veel werk is om alles erbij te zoeken. Van de Toeslagenaffaire heb ik wat moties uit 2019 gedeeld.

Er zijn wel van een hoop moties niet gemakkelijk afbeeldingen te vinden, dus dit overzicht is verre van compleet. En het kost zo veel tijd, dat ik er eigenlijk ook geen zin in heb om echt álles te doen. Haha.


Nou.
Komen ze.


Corona
Hoofdthema van 2020 is natuurlijk wel Corona en de bijbehorende maatregelen. Hoe heeft de kamer hier op gereageerd?

- Deze moties werden ingediend tijdens de beginperiode van de Coronacrisis:



- Gesuggereerd werd om verder te kijken dan alleen een vaccin tegen Corona en andere mogelijke medicatie te onderzoeken. Dit is hoe de partijen daar op stemden:




- Er is gevraagd om de RIVM-modellen openbaar te maken. Dit zodat informatie toegankelijk is en de Kamer gemakkelijker het Kabinet kan controleren.



- Er is gevraagd om te kijken naar de nevenschade. Denk aan economisch en psychische schade. Zo stemde de Kamer:



- Lockdown wel of niet? Dit vond de Kamer:



- Moeten kinderen worden getest wanneer ze naar school gaan? Of is het beter deze groep uit te sluiten? Dit werd er gestemd op de motie:



- Avondklok was een hoop over te doen. Er werd een motie aangenomen om geen Avondklok te hebben, toen werd tijdens de Persconferentie aangegeven dat er mogelijk een Avondklok kwam, maar dat dit nog met de Kamer moest worden overlegd. De motie werd toen verworpen. Zie hier de twee stemmingen naast elkaar:



- Moet er een parlementaire enquete komen over hoe er is gehandeld tijdens de Coronacrisis? Zo werd er gestemd:



Zorgpersoneel / IC-bedden tekort
Deze zet ik apart van de Coronacrisis, omdat er veel is gesproken over het zorgpersoneel, dat kei- en keihard werkt. Hoe kan de druk op de zorg worden verminderd? Daar werden diverse moties voor ingediend.

- Er werd geopperd om te zorgen voor meer zorgpersoneel. Dit is hoe de partijen daar op stemden:



- Aan het begin van de Coronacrisis werd geopperd om te kijken naar zo veel mogelijk ziekenhuisbedden voor Nederlanders in Duitse ziekenhuizen. Dit is hoe er gestemd werd:



- Er werd geopperd om zorgpersoneel dat eerder was ontslagen terug te halen. Dit vond de Kamer daarvan;



- Structureel meer geld voor de zorg:




Vaccinatie
Vaccinatie is een hot topic, omdat het er langzaamaan aankomt. Verplicht vaccineren? Wel of niet? Dit is wat de kamer vond:

- Zijn er belangen, zoals financiële belangen, bij het vaccineren? Moet dat niet eens onderzocht worden?



- Verplichten van vaccineren of juist niet:




- Is een vaccinatiebewijs een toeganspaspoort voor de samenleving?



- En nog eentje over het vaccinatiebewijs:



Financieel

- Hoger minimumloon of toch niet? Dit is hoe er werd gestemd in de kamer.



Toeslagenaffaire

Spreken denk ik allemaal voor zich:













Overig

- Kindermishandeling en seksueel geweld. Extra inzet voor de opsporing en begeleiding? Dit vond de kamer.



- Dierenwelzijnteams behouden of juist niet? Dit vond de Kamer:



- Belastingconstructies van Shell. Moet dat kunnen of juist niet?




En deze nog
Hier nog een paar afbeeldingen waar meerdere moties op één afbeelding staan, waardoor ik ze niet echt ergens bij kon zetten.

27 feb 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende