Gelezen boeken oktober

Ik voorspelde begin oktober al dat ik waarschijnlijk niet súperveel zou lezen. En dat klopte. Al ben ik absoluut niet ontevreden met mijn ‘leesprestaties’ van oktober. De volgende boeken las ik:

- M.J. De Marco - Unscripted - The Great Rat-Race Escape: From Wage Slavery to Wealth: How to Start a Purpose Driven Business and Win Financial Freedom for a Lifetime (Engels, non-fictie)
- Alexandre Bishop - Finding Flynn (Engels, Romance)
- Koushun Takami – Battle Royale (Engels, thriller/horror)

Aantal boeken gelezen in oktober: 3
Totaal aantal boeken gelezen dit jaar: 47

Nu aan het lezen:

- Agatha Christie – Moord in de Oriënt-Expres (Nederlands, detective)

Als ik vorige maand ontevreden was met 2 gelezen boeken en nu eigenlijk wel tevreden ben. Hoe komt dat dan? Nou ja, ik gaf al aan dat ik met werk superdruk was. Waardoor mijn ruimte voor ontspanning en vooral focus om te lezen een stuk minder was. Ik ben ook echt blij dat ik een dik boek heb gelezen die ik al heel lang wilde lezen.

Dit vond ik van de boeken:

M.J. De Marco - Unscripted - The Great Rat-Race Escape: From Wage Slavery to Wealth: How to Start a Purpose Driven Business and Win Financial Freedom for a Lifetime

Ik was echt een fan van de eerste twee boeken van MJ De Marco. Zijn kijk op business, rijkdom en aanpakken was verfrissend en motiverend. Dit boek vond ik veel meer tegenvallen en het kostte me ook meer moeite om te lezen. In dit boek heeft hij ervoor gekozen om stukken fictie af te wisselen met zijn bekende non-fictie stukken. Maar dit werkt niet goed. Het fictieverhaal voegt weinig toe en leest niet heel prettig. Ik heb die stukken later constant overgeslagen, omdat ik er totaal de meerwaarde niet van zag.

Verder is de opbouw veel trager dan de eerdere twee boeken en de informatie die hij geeft voelt vooral als een herhaling van de eerste twee boeken. Bij de vorige twee boeken had ik echt het idee dat ze beiden iets nieuws vertelden. Bij deze had ik dat niet. Ik raad zijn werk absoluut aan, maar ik zou deze titel persoonlijk overslaan.

2,5 sterren

Alexandre Bishop - Finding Flynn

Finding Flynn is een rockstar romance, bedoeld voor Young Adult. Ashtyn heeft net ruzie gehad met haar moeder, komt in een bar terecht en ontmoet daar de charismatische Flynn. Ik houd enorm van Rockstar romance boeken, maar deze vond ik allesbehalve boeiend. Het verhaal is ontzettend voorspelbaar. Daarnaast vind ik het lastig om te zeggen: ‘ja dit is een YA boek.’ Er zit namelijk behoorlijk wat erotiek in. Maar voor een New Adult of een boek voor volwassenen is het juist weer te simplistisch en kinderachtig geschreven. Er zit een enorme insta-love in, dus: ‘we ontmoeten elkaar en nu zijn we meteen verliefd en weten we dat we voor altijd bij elkaar willen blijven’.
Niet mijn boek.

2 sterren


Koushun Takami – Battle Royale

Voor dit boek heb ik echt de tijd genomen. Ik ben al jaren een enorme fan van de film Battle Royale. Een Japanse horrorfilm over een klas leerlingen die elkaar moeten doden tot er eentje overblijft. De film was al dé reden waarom ik moeite had met The Hunger Games, die overduidelijk elementen van Battle Royale heeft gestolen.

En al die tijd wilde ik het boek lezen. Maar het is een echte pil, met bijna 700 pagina’s. En zoals ik al vaker aangaf: ik kan wat moeite hebben om te beginnen aan dikke boeken.
Nu dus eindelijk gelezen. En daar ben ik blij mee! Want dit was een geweldig boek. Zeker om in oktober te lezen, met Halloween in aantocht.

Omdat ik de film zo goed ken, is het moeilijk om niet te vergelijken. Er zijn wat dingen anders in het boek, waaronder de achtergrond van een aantal personages. Maar in het algemeen wordt het verhaal heel goed gevolgd. In het boek krijg je wel veel meer te weten over de klas, de verhoudingen onderling en leer je de personages meer kennen. Het gaat hier om 42 kinderen met Japanse namen, waardoor het soms lastig kan zijn te weten wie wie is. In dit geval was ik blij dat ik de film zo goed ken, omdat ik daardoor makkelijker kon plaatsen wie de leerlingen waren. Al kun je er ook in de film in het begin wel wat moeite mee hebben. Zeker als je Aziatische films/series niet gewend bent.

Het verhaal is geweldig.. Ik wist natuurlijk al wat er ging gebeuren, maar ik heb alsnog met heel veel plezier gelezen. Ik vond het einde zoveel duidelijker dan in de film. Ook de worldbuilding er omheen is beter uitgelicht. Je ontdekt waarom het spel wordt georganiseerd, wat in de film toch wat weggelaten en zelfs veranderd is. Wat het boek zo sterk maakt, is dat je echt beseft dat dit klasgenoten zijn. Ze zijn vrienden, of hebben een eerste prille liefde. Ze hebben een geschiedenis. En het zijn geen vechters. Ze hebben geen training gehad. Het zijn gewoon leerlingen die in een bizarre situatie worden gezet en de auteur heeft echt zijn best gedaan om de reacties van de kinderen puur te maken. Een bizar verhaal, maar eentje die tegelijkertijd zo enorm veel diepte heeft. En het is zó veel beter dan The Hunger Games.

Ondanks dat ik het boek zo geweldig vond, kon ik het geen 5 sterren geven. Dit komt voornamelijk omdat ik de schrijfstijl niet overal even sterk vond. Ik kan me ook voorstellen dat mensen die het verhaal niet kennen vooral met het begin moeite kunnen hebben. Er worden zo veel namen genoemd, dat het heel lastig volgen is. Al met al, superblij dat ik eindelijk dit boek heb gelezen.

4 sterren


Komende maand

Ik heb geen echte leesplannen voor de komende maand. Ik wil echt weer wat meer boeken kunnen afstrepen dan twee of drie, maar de hoeveelheid werk blijft wel een dingetje. Momenteel ben ik in ieder geval bezig in mijn eerste Agatha Christie boek ooit. Ik heb wel een aantal boeken van haar in mijn kast. Die heb ik ooit ergens heel goedkoop kunnen aanschaffen. Maar ik heb nooit wat van haar gelezen, ondanks dat het me vaak is aangeraden. Tijd dus om daar wat meer mee te doen.

Eigenlijk wil ik wel proberen deze maand de bundel waar ik zelf in sta te lezen. Ik ken alleen mijn eigen verhaal en wil die van mijn collega’s ook graag lezen. Dus dat vind ik dan sowieso een mooi doel.

Verder.. geen idee. Vooral hopen op méér titels dan de vorige twee maanden. Want het einde van dit jaar begint in zicht te komen en wil toch wel echt een mooie gelezen lijst hebben.
01 nov 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende