eindelijk slapen?

Op 3 Januari schreef ik over hoe ontregeld mijn dochter was na de vakantie. Gelukkig kwam dat weer snel goed. Helaas bleef ze- zoals al jaren- 's nachtends 3 tot 4 keer wakker worden. Toen ik anderhalve week geleden weer minder dan 3 uur had geslapen voordat ik moest op staan om 50 km naar mijn werk te rijden, dacht ik: nu is het gewoon echt genoeg.

Ik besloot maar weer eens actie te onder nemen. Om eerlijk te zeggen neem ik vaker actie. Ik begin heel streng, laat dan steeds meer toe en voor je het weet is ze niet alleen meer vaak wakker, maar ligt ze al vanaf 2 uur tussen John en mij in- of ng erger, ligt ze vanaf 2 uur bij mij, terwijl John verhuisd naar de logeer kamer om in alle rust te kunnen slapen.

Afgelopen donderdag hebben wij een grid gemaakt- of eerlijk gezegt Ilse heeft het gemaakt- lijnen op een A4 papiertje horizontaal en vertikaal, en daar heeft ze bovenaan de dagen van de week geschreven. Ze mocht van mij een glimlach zetten wanneer ze door had geslapen vrolijk, een rechte lijn wanneer ze 1 keer wakker werd, en een verdrietig gezichtje wanneer ze meer dan 1 keer wakker is geweestverdrietig.
Elke ochtend is ze druk bezig. Niet alleen met het maken van een gezichtje. Ze is ook aan het uitrekenen hoeveel dagen ze nog moet en stickers aan het plakken waar ze door geslapen heeft. Van de week vroeg ik: 'ben je klaar met spelen met je grid?' Ilse antwoordde: 'Ik was niet aan het spelen, ik was aan het werken!' wat dus laat zien hoe serieus ze het neemt.

Ilse mocht na 7 keer door slapen of maar 1 keer wakker worden een cadeautje hebben. 'Dat lukt me nooit' verzuchtte ze vorige week. Maar gisteren heeft ze haar cadeau al in ontvangst kunnen nemen.... erg vrolijk

Haar score:
Vrijdag ochtend- 1 keer wakker
Zaterdag ochtend: 3 keer wakker
Zondag ochtend- doorgeslapen
Maandag ochtend- 4 keer wakker (bleh!)
dinsdag cohtend- Doorgeslapen
Woesdag ochtend- 1 keer wakker (om te plassen)
donderdg ochtend door geslapen
Vrijdag ochtend- 1 keer wakkker
zaterdag ochtend - doorgeslapen
zondag ochtend- doorgeslapen!

Ik denk dat het gaat lukken dit keer. 4 dingen die daarbij hebben geholpen:
*Ilse heeft zelf haar 'grid' gemaakt waardoor ze er trotser op is
*Ilse mag 1 keer per nacht wakker worden en dat telt dat niet als 'verdrietig' waardoor ze niet het idee heeft dat het onmogelijk is.
*Ik leg Ilse nu zonder iets te zeggen op bed, ga er niet even bij liggen of even tegen d'r praten. De eerste dagen zei ik 'ga maar lekker slapen, dan is het snel weer ochtend', nu geef ik d'r een kusje en zet d'r muziekje aan, en daar word ze niet boos over (voorheen kon ze een uur lang schreeuwen omdat ik niet even bij d'r kwam liggen.)
*Ik doe nu ook sinds halverwege de week het lampje naast haar bed uit. Ik heb die de laaste maanden aan gehouden omdat ze bang wakker werd vanwege het donker. Nu zet ik die lamp uit maar houd ik de lamp op de gang aan. Ilse zeurt er niet over en ik heb het idee dat als ze 's nachts wakker word zo makkelijker weer inslaapt omdat het niet licht is.

Ilse mag haar volgende cadeautje als ze 10 dagen door slaapt (of 1 keer wakker word) dat word een kleding stuk voor ballet. De volgende keer daarna is na 14 dagen en dat word dan weer een kleding stuk voor ballet. Zo krijgt ze haar dure kleren voor ballet beetje bij beetje bij elkaar en mag ze er ook wat voor doen.

We zullen zien. Ik heb al zo veel geprobeerd de afgelopen jaren... Maar ja, we blijven er in geloven!OK!

Groetjes Imke



30 jan 2011 - bewerkt op 30 jan 2011 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Dutch Bird
Dutch Bird, vrouw, 44 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende