Een nieuw begin

Het blanco scherm voert me terug naar mijn tienerkamer, zo’n 170 kilometer verderop. Het is 2003, een zonnige dag in mei. Mijn hoofd is vol en ik kan niet wachten om mijn gedachten los te laten in mijn virtuele dagboek. Het is nu niet anders dan toen, al ben ik niet meer dezelfde. Ik draag mijn leven met mij mee. Van vluchtige puberromances en weekends vol drank via een sportief en gezellig studentenleven aan de andere kant van het land naar het werkende leven, de ontmoeting met mijn huidige vriend en een iets te snelle verhuizing naar de plaats waar we nu wonen.

Zomer 2018. We zijn net terug van een fijne vakantie. Twee weken in de streek waar ik een aantal maanden woonde. Zo fijn om er terug te zijn en oude bekenden van toen weer te zien. Zo leuk om onze kleine meisjes een stukje te laten zien van een plek die mij dierbaar is. Eindelijk alleen wij vieren. Geen bemoeienis van schoonfamilie, gelazer met exen en stiefkind, gewoon aandacht voor ons. Het heeft ons allemaal goed gedaan.

Helaas vervallen we terug in Nederland direct in het oude patroon: gezeik met de ex van H. Zij heeft haar leven niet op orde, zit niet goed in haar vel en doet ook weinig om uit de bagger te komen. Het woord werken kent ze niet. Gevolg is dat de zoon van H. die bij haar woont, niet wordt opgevoed. Grenzen stellen is lastig en voor een hoogintelligent, manipulatief jongetje met Asperger is dat killing. En voor mij en onze meiden ook, want er is niks met het jongetje te beginnen en dat heeft zo’n impact op ons gezin.

Sinds een jaar volgt hij therapie gericht op socialisatie en voor de vooruitgang heb je een vergrootglas nodig. Agressief is hij, verbaal en fysiek, en ons oudste meisje van 4 spreekt al maanden uit dat ze het niet leuk vindt als hij komt. Zijn boosheid maakt haar bang. Mijn missie in die weekends is om te waken over de veiligheid van de meisjes. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat mijn schoonfamilie hem alleen maar zielig vindt en nog steeds niet wil inzien dat het jongetje een aangeboren stoornis heeft.

Het is zo moeilijk. Al sinds ik de jongen ken, vind ik hem bijzonder. Contact maken is niet mogelijk, alle contact is eenrichtingsverkeer. Toch lag het echt aan mij, het was gewoon een zielig jongetje en hij moest een beetje gepamperd worden. Daar plukken we nu de vruchten van…

Achteraf is het makkelijk praten. Mijn eerste zwangerschap kwam onverwacht en ik ben zo gelukkig met onze kleine meisjes en ook met H. Tegelijk ben ik diepongelukkig met onze leefsituatie op het moment dat onze stiefzoon zijn voet over de drempel zet. Het punt van verstand op 0 en opnieuw beginnen ben ik ver voorbij. Ik behandel het jongetje gewoon, maar als je het gevoel hebt een butler te zijn (en altijd hoort dat het niet goed is) en je nooit een normale vorm van communicatie hebt, kan je geen band opbouwen. Meer dan eens denk ik eraan om apart te gaan wonen met onze meiden, maar wat moet ik dan? Ik wil de meiden niet zoveel moeten missen. De meiden en ik zouden H. missen en hij ons. En dat allemaal om een afschuwelijk weekend 2x per maand waarin je 24/7 alert moet zijn, zodat stiefzoon zijn agressie niet botviert op een klein meisje.

We staan aan de vooravond van weer zo’n weekend from hell. Waar is die steen om onder te kruipen als je hem nodig hebt?
10 aug 2018 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van sira
sira, vrouw, 37 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende