Vrouwenbesnijdenis

De Verenigde Naties hebben 6 februari uitgeroepen tot 'Internationale Dag Zero Tolerance tegen Vrouwelijke Genitale Verminking' (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation). Het doel van deze Dag is bij te dragen aan de uitbanning van vrouwenbesnijdenis in elke vorm en in alle landen waar het voorkomt. Sinds 2004 wordt deze dag in Nederland gehouden en is bekend onder de naam Zero Tolerance Dag. Ten behoeve van deze dag is het Platform 06-02 opgericht. Deze bestaat uit een aantal organisaties die strijden tegen vrouwenbesnijdenis, zowel in Nederland als daarbuiten. Jaarlijks organiseren ze een conferentie, lokale activiteiten en voorlichting aan de media.

Het initiatief tot deze internationale dag ontstond bij het Inter African Committee. Dit besloot in 2003 de strijd tegen vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) te intensiveren en te koppelen aan een vaste dag (6 februari) om bij de problematiek stil te staan. Nederland wordt vanaf begin jaren '90 van de vorige eeuw geconfronteerd met vrouwelijke genitale verminking (VGV), ook wel vrouwenbesnijdenis of meisjesbesnijdenis genoemd. Dit komt door immigratie van vrouwen uit landen waar VGV een gangbaar gebruik is, onder andere in Egypte, Soedan, Ethiopië, Nigeria en Somalië. De bestrijding van vrouwenbesnijdenis is complex en vraagt om een gerichte, brede en interculturele aanpak.

Meer informatie op https://www.un.org/en/observances/female-genital-mutilation-day en https://www.amnesty.nl/encyclopedie/vrouwenbesnijdenis-genitale-verminking-en-mensenrechten en https://www.pharos.nl/thema/meisjesbesnijdenis-vgv
06 feb 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 52 jaar
   
Schrijver staat geen reacties toe.
  vorige volgende