Vrouwenbesnijdenis

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation). Het doel van deze Zero Tolerance Dag is bij te dragen aan de uitbanning van vrouwenbesnijdenis in elke vorm en in alle landen waar het voorkomt. Overal ter wereld, maar voornamelijk in Afrika, komt vrouwenbesnijdenis op religieuze grond vaak voor, terwijl het volgens internationale wetgeving officieel mishandeling is. Tijdens deze Dag wordt er stilgestaan bij dit wereldwijde probleem en denkt men over maatregelen dit tegen te gaan. Men verwacht het tegen 2030 (!) te kunnen uitbannen.

Het initiatief tot deze internationale dag ontstond bij het Inter African Committee. Dit besloot in 2003 de strijd tegen vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (VGV) te intensiveren en te koppelen aan een vaste dag, 6 februari, om bij de problematiek stil te staan. Het is een Afrikaanse organisatie die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika.

Ook Nederland wordt vanaf begin jaren '90 van de vorige eeuw geconfronteerd met vrouwelijke genitale verminking (VGV). Dit komt door immigratie van vrouwen uit landen waar het een gangbaar gebruik is. Zoals in Somalië, Egypte, Soedan, Nigeria en Ethiopië. De bestrijding van vrouwenbesnijdenis is complex en vraagt om een brede en interculturele aanpak. In Nederland wordt deze dag sinds 2004 gehouden. Hiervoor is het Platform 06-02 opgericht, bestaande uit een aantal organisaties die strijden tegen vrouwenbesnijdenis, zowel in Nederland als daarbuiten.

Meer informatie op https://www.un.org/en/observances/female-genital-mutilation-day
06 feb 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 51 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende