Verzamelingen en minderen

Ik heb de hele nacht niet geslapen, omdat ik twee beginnende nieuwe ontstekingen heb. En als ik niet kan slapen, dan ga ik piekeren, en denken. Ik merk dat er dingen zijn in mijn leven die anders moeten. Gewoontes die er ernstig in zijn geslepen en die echt te maken hebben met het hele ‘niet goed om kunnen gaan met mijn eigen emoties’.
Ik ben een erg emotioneel mens. Ik ben extreem empathisch en daarnaast heel erg gevoelig voor winterdepressies. En om niets te hoeven voelen, zoek ik naar andere middelen. Ik heb bijvoorbeeld een serieus probleem met suiker. Al jaren. En daar grijp ik vooral naar als ik bepaalde emoties heb.

Maar daar gaat het nu niet over. Een ander probleem dat ik heb, is dat ik heel snel overdreven veel ergens van koop. Ik word enthousiast, en ik wil vervolgens de keuze hebben en ga volledig los in aankopen. In mijn puberteit deed ik dit bijvoorbeeld met woordzoekers. Ik heb weet ik hoeveel puzzelboekjes gekocht met woordzoekers erin. En van al die puzzelboekjes heb ik er misschien eentje helemaal gemaakt. De meeste, deed ik niks mee. Toen ik een planner kocht en ontdekte hoe je met stickers je planning kan maken, kocht ik overdreven veel stickers. Allemaal leuke ontwerpjes via Etsy, inclusief alle verzendkosten vanuit Amerika. Ik heb het plannen best een tijd volgehouden, maar ik had echt véél en véél te veel stickers.

Momenteel heb ik een X-aantal dozen vol rotzooi die ik ooit eens gewonnen heb bij een Online Claw Game. Knuffels, bekers, stickers. Doe er niks mee en een groot deel van die knuffels heb ik inmiddels al naar de kringloopwinkel gebracht. Toegegeven: deze claw game kostte me vrij weinig geld. Maar alsnog: ik dóe er niks mee.

Dat soort dingen kan ik ook weer vrij makkelijk weg doen als ik merk: ‘oh, interesse is minder’ of ‘oh, ik werd te enthousiast’.

Maar er zijn momenteel 3 verzamelingen die aan me beginnen te knagen op een negatieve manier. Dat zijn:
- Boeken
- Games
- Lego

Het speelt al langer. Een aantal jaar geleden heb ik flink wat boeken weggedaan. Kostte moeite, maar besloot dat ik toch echt ruimte moest maken in mijn boekenkast. Er zaten veel ongelezen boeken tussen. Inmiddels is mijn boekencollectie weer enorm uit de hand gelopen. Ik heb zelf boeken gekocht, maar ook veel gekregen. En toen ik laatst een video zag over mangaseries die de moeite waard zijn, vulde mijn Amazon-winkelwagentje zich al met 10 items. Ik heb ze uiteindelijk niet besteld. Want het nadeel van manga (een relatief nieuw type boek voor me) is dat een verhaal niet in één boekje staat, maar dat je er meerdere nodig hebt voor het complete verhaal. Tien eerste delen kopen met het risico dat er nóg meer verzamelingen bijkomen, werkt niet.
Het probleem is dat ik zo veel verschillende soorten boeken interessant en leuk vind. Thrillers, romantische boeken, strips, non-fictie. Vul maar in. Het is tof. En leerzaam ook, voor mezelf als auteur.

Lego is voor mij een vorm van creativiteit uiten en om ook beetje rust in mijn hoofd te krijgen. Een set in elkaar bouwen werkt voor mij ontspannend. Maar ik heb echt extreem veel Lego. Echt. Heel erg veel. En ook hierbij geldt: ik vind heel veel leuk. En wanneer er nieuwe sets verschijnen word ik razend enthousiast.
Maar ik heb nog zo veel sets te bouwen. En nog veel meer Lego te sorteren.

Die boeken en Lego zorgen voor een vol huis. Zo voelt het tenminste. En het frustreert.


En dan is er dus nog de collectie games. Die vindt zich voornamelijk digitaal plaats. Ik heb in de afgelopen jaren heel wat games aangeschaft. Vaak via speciale bundels of mystery keys. En de laatste maanden heb ik via speciale aanbiedingen ook aardig wat games erbij gekregen. Kostte me nauwelijks wat.
Maarja..
Betekent wel dat ik een enorme bibliotheek heb aan spellen waarvan het grootste gedeelte niet is gespeeld. Al die jaren speelde ik namelijk voornamelijk maar 1 of 2 games. Vorig jaar heb ik daar verandering in gebracht en ben ik ook eens wat meer andere games gaan spelen. Maar, er is dus wel heel veel bijgekomen. Ik was weer eens té enthousiast. Want hoe leuk is het om voor 5 euro 10 nieuwe spellen te krijgen? Jeej!


Afijn. Ik weet wel waar dit vandaan komt. Veel heeft met vroeger te maken. Mijn vader verkocht bijvoorbeeld mijn spullen waar ik bij zat. Daarnaast heb ik een verleden met een sociale fobie, waardoor ik vooral gewend ben geraakt om mezelf te vermaken en zo mijn emoties te uiten.

Mijn vriend zegt altijd: als je er blij van wordt, doen.
En daar heeft hij op zich gelijk in. Alleen weet ik niet of ik nog blij word van die enorme stapels ongelezen boeken, ongebouwde Legosets en ongespeelde spellen.

Daarom wil ik voor mezelf gaan proberen om echt flink te minderen in aankopen doen van deze drie categorieën. En tegelijkertijd zorgen dat mijn ‘backlogs’ eens gaan afnemen.

Van de games wil ik bijvoorbeeld alle spellen tenminste gespeeld hebben. Al is het maar een halfuur tot een uur. Zo krijg ik tenminste een goed beeld van de games die ik heb en weet ik beter welke ik écht leuk vind.
Hoe ik het met de boeken of de Lego ga aanpakken, dat weet ik nog niet helemaal. Een halve set bouwen of slechts één hoofdstuk lezen werkt natuurlijk minder goed.

Deze drie hobby’s zie ik alle drie wel echt als iets waar ik mijn emoties in kwijt kan. Die voor de nodige ontspanning zorgen, bijvoorbeeld na een lange werkdag, of gewoon als ik niet zo lekker in mijn vel zit.

Dit wordt wel echt een uitdaging. Het ‘veel kopen als ik enthousiast ben’ is iets dat ik m’n hele leven lang al heb gedaan. Het is echt een soort gewoonte, en ook een soort coping mechanisme geworden. En zie dat dan maar te veranderen. Maar ik denk wel dat het me wel gaat helpen om hier een stuk bewuster mee om te gaan.


Nou goed. Ik ga me klaarmaken voor mijn werkdag. Wordt een heftige, na zo'n nacht zonder slaap.
25 jan 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende