Verhuizen als antwoord op zoektocht naar geluk

Soms vraag ik me af wat het fysiek veranderen van locatie met een mens doet. En dan bedoel ik niet een relatief korte periode als wanneer je op vakantie gaat naar een mooi oord of een ander klimaat, maar permanentere verplaatsing, dat vaak niet per definitie betekent dat je in een soort paradijs gaat wonen, werken en leven.

Of verandering van je omgeving ook zorgt voor verandering in je hoofd. Of in je "geluk" (al maak je natuurlijk zelf je geluk, met positieve en/of negatieve invloeden van buitenaf). Of een andere leefplek zorgt voor andere kansen, een andere dynamiek, en daarmee andere levenservaringen.

Is een verhuizing naar een andere plaats, ander land of zelfs een ander continent een antwoord op de persoonlijke zoektocht naar geluk, of is het juist een vlucht bij je huidige/vorige werkelijkheid vandaan? Als je niet tevreden bent op je huidige of vorige leefplek, kun je dan gelukkig worden op een nieuwe plek? Dat hangt denk ik af van je motieven om te verhuizen.

Is het een hunkering naar simpelweg een andere omgeving? Andere gebouwen, andere natuur, een ander klimaat? Andere mensen, een ander dialect, een andere taal? Een ander aanbod op de arbeidsmarkt, of vertrek je met een specifiek doel? Een liefde in een andere stad of een ver land, een huis dat je wilt kopen maar nu eenmaal ergens anders staat, een aangeboden baan in een onbekende omgeving? Of richt je simpelweg een denkbeeldige pijl op de landkaart en ga je waar de wind je brengt?

Ik vraag me af hoe al die mensen met diverse doelen, wensen en verlangens uiteindelijk (terug)kijken op een permanente locatieverandering. Is het wat ze voor ogen hadden? Is het nog beter? Valt het tegen? Zijn de wensen vervuld, of drijven de ontevredenheden die er waren op de oude locatie weer langzaam naar het oppervlak? Ben je dan terug bij af? Leg je je neer bij het feit dat je ook hier niet je wensen hebt kunnen vervullen, en ga je dan terug? Zoek je de volgende bestemming? Of blijf je op je nieuwe oude plekje, met het gevoel nergens echt meer thuis te zijn?

Ik ben altijd vreselijk geïnteresseerd in mensen die huis en haard opgeven en de wijde wereld intrekken. Of dat nou van Abcoude naar Groningen is of van Amsterdam naar Tokyo, mijn vraag is altijd; heb je je plek gevonden? Zowel qua locatie als mentaal? Is je leven drastisch veranderd, maar vooral; heb je gevonden wat je zocht?
20 okt 2020 - bewerkt op 24 okt 2020 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Speertje
Speertje, vrouw, 37 jaar
   
Schrijver staat geen reacties toe.
  vorige volgende