Uitleg aseksualiteit (misconceptie)

Hoi lief MD,


In één van mijn vorige verhalen schreef ik dat ik aseksueel ben en wat dit een beetje inhoudt. Ik heb hier LL iets meer over uitgelegd, maar ik vind dat er hier zake is van een misconceptie/misdefinitie.
Ik schrijf dit verhaal dan ook puur om iets meer over aseksueel te schrijven en uit te leggen, omdat andere definities die hier te lezen zijn niet kloppen (en dat raakt me persoonlijk). Het voelt nu alsof mensen mij veroordelen voor iets dat ik niet ben/voel, dus daarom wil ik iets duidelijker dit begrip uitleggen en wat dit voor mij betekent. vrolijk


Veel mensen weten niet wat aseksueel betekent en er zijn vaak verkeerde ideeën over. Asexuality is een geaardheid zoals homosexuality, bisexuality, heterosexuality, pansexuality etc.
Zoals jullie allemaal wel weten, als je een vrouw bent en je valt op mannen dan ben je heterosexual. Val je als vrouw op vrouwen dan ben je homosexual. Val je op beide ben je bisexual. Val je op geen van beide? Dan ben je asexual.
Opzich best logisch dat je op het één, het ander, beide of geen kan vallen, toch? nahnah


Wat asexual (ace) betekent in het algemeen:
- Ik voel me niet seksueel aangetrokken tot mannen (heteroseksueel) en ook niet tot vrouwen (homoseksueel)
- Dit is niet omdat ik niet weet "hoe het is om seks te hebben", want een hetero weet ook dat hij hetero is zonder te hoeven seksen met zijn eigen geslacht om homoseksualiteit uit te sluiten
- Dit betekent niet dat ik niet opgewonden kan raken of dat ik geen seks kan hebben of een extreem laag libido heb
- Dit is geen probleem van hormonen, onderzoek heeft dat ook voor andere geaardheden niet bewezen
- Je kunt ace zijn en sex repulsed, dus dat je ook geen seks wilt hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn
- Je kan ace zijn en alsnog seks hebben want aseksualiteit zegt iets over je seksuele aantrekkingskracht tot iemand en niet je hormonale gevoelens
- Aseksualiteit staat lost van romantische gevoelens: bij de meeste mensen matcht dit maar je hebt bijvoorbeeld ook biseksuele homoromantische mensen (iemand die zich seksueel voelt aangetrokken tot beide geslachten maar alleen een romantische relatie wilt hebben met zijn eigen geslacht) en zo zijn alle combinaties mogelijk
- Ikzelf ben (waarschijnlijk) homoromantisch aseksueel: ik zou wel romantisch willen zijn met een vrouw (en ik zou ook seks willen omdat dat een intieme band geeft en omdat je van iemand houdt; ondanks dat ik me in eerste instantie niet seksueel aangetrokken voel tot vrouwen. Voor mij heeft een relatie al betekenis als je van iemand houdt, mocht daar seks bij horen dan zou ik dat zeker proberen, maar het zou van mij niet hoeven, als ik maar van iemand houd en mijn leven kan delen)


Zoals in mijn eerdere verhaal al geschreven: aseksueel zijn betekent niet dat je geen seks wilt of geen libido hebt. Het hangt ook niet samen met hormonen. Ik vind het erg jammer dat er geschreven wordt alsof dit zo is (terwijl ik dat toen al heb uitgelegd). Omdat ik mijzelf identificeer als ace, en hier een totaal andere definitie aangehangen wordt, ben ik eigenlijk iets dat niet klopt.


Hoe kwam ik er achter dat ik ace ben?
Al een aantal jaar twijfelde ik aan mijn geaardheid. Ik ben verliefd geweest op twee jongens (op mijn 16e en 21e), maar op een gegeven moment begon ik te twijfelen of ik op meisjes viel toen ik 22/23 was). Pas twee jaar geleden kwam ik erachter dat er "meer" was.
Mijn verliefdheid was puur romantisch: ik wilde wel samen zijn en misschien handjes vasthouden, maar nooit meer dan dat. Geen zoen/seksuele gevoelens.
Dat meisje dat ik "leuk" vond, was meer een soort bewondering. Een voorbeeld (ze is super ambitieus en werkt ook in het lab, ik wilde zijn zoals haar!). Ondanks het voelde als een soort crush, heb ik ook voor haar nooit zoen/seksuele gevoelens gehad.
Ik dacht eerst een tijdje biseksueel te zijn, maar toen dacht ik nee; dat is het ook niet.


Pas later las ik over aseksueel. Alles viel op zijn plek? Ik heb me in dat soort gesprekken altijd een beetje een buitenbeetje gevoeld (over hete mannen enzo, want wat is dat?). Eigenlijk was ik altijd opzoek naar een gevoel dat ik niet heb: daarom duurde het zo verdomde lang tot ik erachter kwam.
Ik voel me eindelijk "mezelf". Ik snap dat dit heel lastig is om te begrijpen, de meeste mensen zijn hetero en de meeste mensen weten dit ook vrij snel van zichzelf. Voor hetero's heb je denk ik niet zo'n opluchting van "dit is wie ik ben", omdat zij toch aan het "normale" plaatje voldoen van de maatschappij. Zij hebben zich nooit anders gevoeld (op dat gebied) omdat zij niet anders zijn op dat gebied. Als niet heterosexual heb je dat gevoel wel. Dat er iets niet klopt. Alsof je anders bent.

Alsof je minder waard bent. En nog proberen mensen je continue (soms onbewust) hetero te maken: tegen homo's maar ook aces zeggen ze "oh maar je hebt gewoon nog geen goede beurt gehad", tegen biseksuelen zeggen ze "oh dus jij eet van twee walletjes/jij gaat zeker vaak vreemd".

Zie je hoe waardeloos dit soort reacties zijn? En WAAROM moet iedereen hetero zijn en aan het heteronormatieve plaatje voldoen?


Zelfs als asexuality wel aan hormoonhuishouding lag en dat op te lossen is met een vitamine pilletje: waarom vind jij dat ik me daar in moet verdiepen/verder moet kijken dan mijn neus lang is/mag ik niet in mijn ace-hokje? Ik BEN aseksueel. Zelfs als dat "op te lossen is", wie zegt dat ik dat WIL. Dit is wie ik BEN. En door te zeggen dat je ace op kan lossen met een pilletje, een GEAARDHEID, suggereer je dat je andere geaardheden zoals homosexuality OOK kunt oplossen met een pilletje of vitamine. Dan zeg je dus eigenlijk; misschien moeten deze mensen er maar wat aan doen. En dat is homophobic, hoe je het ook draait of keert. (Je had ook kunnen zeggen dat je me niet wilde kwetsen en het niet zo bedoelde als dat zo was, maar dat doe je ook niet?)

Er vanuit gaan dat mensen maar "gefixt" zouden WILLEN worden. Waarom? Omdat hetero de standaard is?


Ik ben wie ik ben. Ik ben aseksueel. Er is niks mis met mijn hormonen of libido. Ik heb regelmatig zin. Ik heb hier TWEE JAAR lang over gelezen en mij erin verdiept. Ik heb een jaar lang in het lab gewerkt met hormonen, en daarna zo'n 300 papers in 2 maanden gelezen omdat ik daar geinteresseerd in ben.
Ik weet niet hoe lang mijn neus moet zijn, maar ik heb al aardig ver gekeken. OK!


Ik twijfel of ik reacties aan of uit zal zetten, maar ik laat ze (voor nu) open mochten jullie eventuele vragen of verdere verduidelijking willen. (Mogelijk gaan ze later toch uit.)


Als laatste wil ik zeggen:
Ik vertik het om mensen mij te laten te vertellen wie ik ben of wie ik niet ben.

En:
14 aug 2018 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Roch
Roch, vrouw, 30 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende