Toeslagenaffaire

20 september werd de docu ‘Alleen tegen de staat’ uitgezonden. Ook online terug te kijken, hier: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2021/alleen-tegen-de-staat.html Aanrader. Eigenlijk voor iedereen een must om te kijken.

Het is een docu die gaat over de kindertoeslagenaffaire en het vreselijke leed dat de ouders hebben moeten doorstaan. Tijdens de Algemene Politieke beschouwingen op 23 september bleek dat maar weinig Kamerleden de docu gezien hadden. En al zeker niet de Kabinetsleden van het demissionaire kabinet (ministers van VVD, CDA, D66 en CU).

Ergens begrijp ik dat wel: als je de docu kijkt, word je natuurlijk geconfronteerd met je eigen onkunde. Voor de Kabinetsleden weten dondersgoed dat ze het juist hebben tegengewerkt om de hele kwestie op te lossen. En het is nog stééds niet opgelost. Ondanks nu zelfs een brandbrief van advocaten. Zie ook: https://www.ad.nl/binnenland/brandbrief-advocaten-aan-kamer-niet-in-staat-gedupeerden-toeslagenaffaire-bij-te-staan~ae522335

Zolang je net doet alsof het probleem er niet is, is het minder confronterend. Minder pijnlijk. En dus kijken ze de docu niet.

Renske Leijten van de SP opperde dat de docu verplicht gekeken moest worden door de Kamerleden. En daarom was er gisteravond een speciaal agendapunt, waarbij Kamerleden de docu bekeken en daarna met de ouders uit de film in gesprek zouden gaan. Een goed initiatief, want de ernst van de toeslagenaffaire moet echt binnendringen bij onze volksvertegenwoordigers. Want ze doen nog te weinig.

Maar goed. Gister was het dus zo ver. En er viel eigenlijk direct iets op. Er was níemand aanwezig van het demissionair Kabinet. Geen Rutte, geen Hoekstra, geen Kaag, geen Segers. Maar het gaat verder dan dat: zelfs Alexandra van Huffelen, de staatsecretaris, was nergens te bekennen. Geen enkele minister. Geen enkele staatssecretaris.

De lijsttrekkers van de vier partijen die zijn gevallen, schitterden in afwezigheid. In plaats daarvan zijn ze druk bezig met het formeren. Formeren van precies die vier partijen die vanwege de toeslagenaffaire zijn gevallen.
‘We gaan zo snel mogelijk de gedupeerden compenseren,’ werd meermaals beloofd. Niets van dit alles blijkt waar te zijn.
‘Het is tijd voor nieuw Leiderschap,’ werd er gezegd. Niet alleen door Kaag. Toch waren deze mensen er niet en toonden ze dus in ieder geval geen begrip. Geen compassie.

Nee. Het formeren van een man die meermaals heeft gelogen en zich dat ‘anders herinnerde’, een vrouw die opstapte uit een gevallen Kabinet, omdat ze enorme fouten heeft gemaakt, een man die aan belastingontwijking deed via een belastingparadijs is belangrijker.
Mensen die fout op fout op fout maken zitten nu lachend met elkaar om de tafel om te formeren in precies dezelfde samenstelling.
‘Hier scheiden onze wegen,’ sprak Kaag, nadat de leugens van Rutte bekend werden gemaakt. Ze diende een motie van afkeuring in. En toch zit ze nu met diezelfde Rutte om de tafel om samen vier jaar te regeren.

Want. Wat maakt het allemaal uit? Eigen agenda en eigen belang gaat natuurlijk voor. We liegen, bedriegen en lachen er vrolijk bij. Klootjesvolk laten we lekker creperen en we laten vooral niet onze neus zien als de betreffende ouders uit een documentaire in gesprek gaan met de Volksvertegenwoordigers.

Fuck you, volk. Want wij vertegenwoordigen je niet. We vertegenwoordigen alleen onze eigen portemonnee.

14 okt 2021 - bewerkt op 14 okt 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 36 jaar
   
Schrijver staat geen reacties toe.
  vorige volgende