Thee

In de Volkskrant las ik een artikel over thee. Het wekte mijn interesse omdat ik een groot liefhebster ben. Vooral als het een citrusachtige smaak heeft. Het ging erom dat thee, in een kunststof of plastic zakje, schadelijk kan zijn.

Wetenschappers van twee Canadese universiteiten onderzochten wat er in het water terechtkomt wanneer iemand een plastic theezakje gebruikt voor een kop thee. Hiervoor doopten zij vier verschillende zakjes, gemaakt van nylon of petplastic, in water van 95 graden Celcius. Met een speciale apparaat konden ze zien wat er achterblijft.
Ze vonden micro- en nanodeeltjes die vele malen groter zijn dan tot nu toe in voedsel en water zijn aangetroffen. Een plastic theezakje laat in een kop thee ongeveer 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic achter. Uiteindelijk berekenden de onderzoekers dat er 16 microgram aan plastic deeltjes in een kop thee kan zitten. Er werd niets bekend gemaakt over de theemerken.

Toch is er volgens Hans Bouwmeester, universitair hoofddocent aan de Wageningen Universiteit bij agrotechnologie en voedingswetenschappen, geen reden voor paniek. “Een kop thee kan 16 microgram plastics bevatten. Dat lijkt veel, maar een korrel suiker weegt 1 milligram. Het is dus een fractie van een korreltje suiker.” Volgens Bouwmeester is het mooi dat de onderzoekers erin geslaagd zijn om ook de kleinste deeltjes te meten.
Over de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics is nog weinig bekend, legt Bouwmeester uit. “Bij dierproeven is gebleken dat slechts 1 of 2 procent wordt opgenomen door het lichaam, dat wil zeggen dat ze door de barrière van de darmwand heen komen en de bloedbaan bereiken. Het overgrote deel van de plastic deeltjes verlaat het lichaam via de ontlasting.” Hij is dan ook niet zo bezorgd over de blootstelling aan plastic deeltjes. “We weten echter nog te weinig over het vrijkomen van chemische stoffen die in en aan de deeltjes zitten. In welke mate komen deze stoffen vrij na inname en welke fractie wordt eventueel opgenomen door het lichaam? Als je chronisch wordt blootgesteld aan een toxische stof kan dat toch een risico inhouden. Plastic hoort niet in de thee en uitgaande van het voorzorgsprincipe kun je je afvragen waarom thee in plastic verpakt moet worden.”

Zelf drink ik regelmatig thee wat in een piramide kunststof zakje zit (Lipton). Na deze informatie overweeg ik om de thee uit de verpakking te halen en in een thee-ei te doen. Of is dat overdreven ?
02 okt 2019 - 375x gelezen
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 49 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.   Schrijf reactie
  vorige volgende