Sint Maarten

Eerder heb ik weleens laten doorschermeren dat ik Sint Maarten een leuk kinderfeest vind. Goede herinneringen aan, de opwinding, zelf een lampion maken, met vriendinnetjes bij de deuren langs. We zongen dan een Gronings liedje. Mensen konden dat erg waarderen en vaak zongen we het nogmaals. Naar winkelcentra gingen we niet, teveel mandarijnen daar en weinig snoep erg vrolijk

Misschien leuk om eens te vertellen over de achtergrond van Sint Maarten en wie de naamdrager was.

Martinus van Tours, vaak Sint-Maarten genoemd, werd geboren in Hongarije rond 316. Hij werd soldaat (op jonge leeftijd), bisschop (in 371), stichtte een klooster en heeft als kluizenaar op een eiland gewoond. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort een bedelaar en gaf hij deze man de helft van zijn mantel. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Sint-Maarten overleed toen hij ongeveer tachtig was. Op 11 november werd hij begraven in de basiliek van Tours.

Het Gronings liedje gaat als volgt:

Mien lutje lanteern
Ik zai die zo geern
Ik loop langs de stroaten
Dat ken ik nait loat'n
Mien lutje lanteern
Ik zai die zo geern

Er komen hier weinig kinderen aan de deur. Al zorg ik ervoor altijd iets van verpakt snoep in huis hebben. Zelf moest ik als kind al het onverpakte snoep afgeven en dat werd weggegooid. Verpakt mocht ik wel houden. Daarom ruilde ik vaak met vriendinnetjes en at onderweg al het nodige op, haha.
11 nov 2019 - 358x gelezen
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 49 jaar
 
Log in om een reactie te plaatsen.     vorige volgende