(Seksueel) misbruik en toestemming

Ik heb geen tv, maar een onderwerp dat ik wel altijd wil volgen is wanneer het gaat over misbruik. Of het nou fysiek geweld is, of seksueel misbruik, ik wil het meekrijgen. Misschien komt dat wel omdat dit een groot onderwerp was in een van mijn boeken, waar ik jaren aan heb gewerkt.

Om die reden volg ik bijvoorbeeld al de hele week de rechtszaak rondom Johnny Depp en Amber Heard. Waarvan we nog moeten afwachten wat de uitspraak gaat zijn, maar tot nu toe ziet het er niet al te best uit voor Amber.

Om die reden heb ik ook ‘Vandaag inside’ eens teruggekeken. Eerst het stuk waarin Johan Derksen vertelt dat hij een kaars in een bewusteloze vrouw heeft gestopt. Er worden grapjes gemaakt door de mannen aan tafel ‘Gelukkig was het geen honkbalknuppel’. Lachen joh!

En het aantal mensen online dat het voor deze mannen opneemt, is hoog. En verbazingwekkend.

Daar is echter al genoeg over gezegd en geschreven. De aflevering een dag later is interessanter. Wilfred Genee zei tijdens het bewuste moment dat het ‘met wederzijdse instemming was gebeurd’. Dat vond ik al gek, maar nog gekker is zijn weerwoord de dag daarna. Een columniste begint over zijn opmerking en vraagt hoe hij kan spreken van wederzijdse instemming.
Zijn reactie is: ‘Het ging om een leuke anekdote. Ze hadden een gezellige avond gehad, hadden wat gedronken en gingen met elkaar mee naar huis. De bedoeling was om seks met elkaar te hebben, toch?’
Johan Derksen knikt: ‘Ik heb de indruk dat die mevrouw zich daarom uitgekleed had.’
‘Dat denk ik dus ook,’ zegt Wilfred Genee.
Vervolgens verdraait Johan Derksen zijn sterke verhaal van de dag ervoor. En de rest is uiteraard al flink uitgemolken in de media en op social media.

Ik vind het ergens heel gek, dat mensen anno 2022 nog steeds niet snappen hoe wederzijdse instemming of toestemming gaat. Deze video maakt dat heel duidelijk:



‘Bewusteloze mensen willen geen thee.’

Helaas is dit toch wel echt heel ingewikkeld.

Mijn hart brak, toen we laatst ‘College Tour’ keken en Twan Huys vroeg welke vrouwen te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag. Het aantal handen dat omhoog ging in de zaal vol jonge mensen was enorm. Het is pijnlijk om te zien, om te weten hoe vaak dit voorkomt.
Nog pijnlijker was het toen Tim Hofman zei: ‘En hoeveel mannen hier hebben zich er wel eens schuldig aangemaakt?’
Er ging geen enkele hand omhoog.


En als ik dan die mannen bij Vandaag Inside zie praten, alsof er toestemming is gegeven op het moment dat iemand bewusteloos ligt, kan ik alleen maar denken: ‘we hebben nog een lange weg te gaan.’


Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die zich tegen dit gedrag spreken. Mannen die in de kroeg hun vrienden aanspreken die te ver gaan. Mannen die ook laten weten dat bepaald gedrag níet oké is.
En gelukkig zijn er ook mannen, zoals Johnny Depp, die de openbaarheid in gaan om te laten zien dat ook zij slachtoffer kunnen zijn van misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Dit is iets dat ook te weinig aandacht krijgt.

We moeten ons blijven uitspreken. Zodat de mensen die het nog steeds niet goed begrijpen, het hopelijk eindelijk eens wel gaan snappen.
29 apr 2022 - bewerkt op 29 apr 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende