Schrijven challenge: week 4 dag 5

Dit was een rare week, met dagen waarop ik weinig schreef. En ik had van tevoren echt gedacht dat ik gisteren eveneens weinig zou schrijven. Mijn moeder was hier om me te helpen met de administratie en ik heb daarna nog de boekhouding gedaan.

En toen heb ik geschreven. ’s Avonds laat, dus niet overdag. En het was eigenlijk verwonderlijk hoeveel ik na zo’n drukke dag nog op papier kreeg: 3.150 woorden. Daarmee is mijn totaal aantal woorden voor dit manuscript nu op 20.239.
En dat is niet het enige dat ik deed: de rest van het plot vormde zich in mijn hoofd, dus ik heb ieder hoofdstuk dat er nog moet komen ingepland en met een korte zin beschreven.

Ik moet nog 20 hoofdstukken schrijven. Als ik kijk naar de lengte van mijn hoofdstukken, dan betekent het dat het boek waarschijnlijk langer dan 50.000 woorden wordt. En dat terwijl ik eerder dacht: tussen de 30.000 en de 50.000 woorden. En ik ging zelfs in mijn eerste planning uit van 30.000.

Maar feit is wel: als er meer ruimte nodig is, dan moet ik het boek die ruimte ook geven. De opbouw is wat traag – wat gewoon komt omdat ik van de slow burn ben en zelf in het genre waarin ik nu schrijf, vind ik de opbouw gewoon erg belangrijk. En als ik een langzame opbouw heb, kan ik het einde niet gaan lopen afraffelen.

Dit betekent wel dat ik dus zo’n 20.000 woorden meer moet schrijven dan ik in eerste instantie had bedacht. Dat is het aantal waar ik nu op zit. In principe was het ook de bedoeling dat ik het manuscript gisteren zou voltooien. Daarvan wist ik al dat ik het niet zou redden.
En laten we eerlijk zijn: ook al heb ik een heel weekend ingepland om te schrijven: minimaal 15.000 woorden per dag schrijven is wel héél erg veel.

Dus mijn maand komt er anders uit te zien dan ik had gedacht. Niet perse een probleem. Ik wilde deze maand eigenlijk twee boeken schrijven. Het andere boek wordt aangeboden bij één van de uitgevers waar ik zit. Hen heb ik laatst ook al een novelle gestuurd en die lezen ze sowieso pas begin mei. Met andere woorden: zelfs al zou ik mijn oorspronkelijke doel halen en eind deze maand twee boeken (dus degene die ik nu schrijf, en die voor de uitgever) af heb, dan heeft de uitgever nog niet eens de tijd om het direct te lezen.
Ik mag dus best iets langer erover doen. Het is vooral mijn eigen bedachte deadline die ik niet heb gehaald.


En ik zie dit echt als een leerproces. Jaren geleden schreef ik fulltime fictie. Maar omdat ik het zo veel deed, ging het me ook steeds makkelijker af. Ik heb nu de laatste jaren vooral webteksten geschreven, waardoor het creatief schrijven met een strubbeling is. Het kost me even moeite er goed in te komen. Maar gisteren merkte ik dus wel de kracht van consequent iets op papier zetten. Want hoewel ik echt dagen heb dat het schrijven minder ging, heb ik op de doordeweekse dagen altijd wat geschreven. Soms slechts een paar zinnen, maar er verscheen wat nieuws.
Daardoor bleef het verhaal ook in mijn hoofd zitten.

Even had ik wat worstelingen, omdat ik niet wist hoe ik met het verhaal verder moest. Die worsteling ben ik door. De komende tijd weet ik wat ik moet schrijven. Ik wil dit boek wel z.s.m. voltooien, maar ik weet even niet wanneer precies. Ik wil kijken hoeveel ruimte ik nu nodig hebben en vanuit daar de planning die ik had gemaakt aan gaan passen.

Dus, vandaag ligt de focus op schrijven. En nog even naar de winkel gaan voor boodschappen. Maar verder geen plannen.

Ben benieuwd hoeveel ik voor elkaar ga krijgen
15 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende