Schorsing Thierry Baudet Tweede Kamer

Thierry Baudet is vandaag voor een week geschorst uit de Tweede Kamer, omdat hij nevenfuncties niet heeft geregistreerd en dit wel een van de regels is.

Nou kun je van alles vinden van Thierry Baudet en zijn uitspraken. En op social media gaat het daar ook voornamelijk over, de laatste dagen: ‘Ja, hij moet geschorst worden, want hij zegt zulke idiote dingen,’ roepen ze. Maar daar gaat het niet over. Een gekozen volksvertegenwoordiger mag niet zomaar worden geschorst uit de Kamer. Wat je ook van die persoon vindt.

Ikzelf vind dat Baudet niet zo moeilijk moet doen en zijn nevenfuncties gewoon moet opgeven. Zelf zegt hij dat alles al openbaar te vinden is en dat dit voldoende moet zijn. Het is dus vooral een beetje dwars doen, om het dwars doen.

Vandaag was de stemming in de Tweede Kamer hierover en – zoals al te voorspellen was – hij is een week geschorst. Zie hier ook de video van het gebeuren:(Edit: ik weet niet of het voor anderen werkt, voor mij niet. Dus hierbij ook even directe link: https://www.youtube.com/watch?v=r-l3h7wQWf0)

Nou vind ik het best vervelend dat we niet kunnen horen wie wat stemt. Maar goed. Dat even terzijde. Ik begrijp ergens de keuze wel. De regels zijn opgesteld en daar moet je dus aan meedoen. Ik begrijp de stemverklaring van de SP dan ook goed. Maar ik begrijp de stemverklaring van de PVV ook heel goed.

Het knaagt extra dat er vaak met twee maten wordt gemeten in de Tweede Kamer. Ongeveer twee jaar geleden is er bijvoorbeeld door Zembla een lijst gepubliceerd van Kamerleden die hun nevenfuncties niet opgeven. En dat gebeurt breed. Regeringspartijen, links, rechts. Ze geven het niet op. Niet alle Kamerleden hebben dit veranderd nadat ze aangesproken werden door Zembla. Maar die Kamerleden zijn niet aangepakt of geschorst.
Zie ook: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/complete-lijst-kamerleden-die-in-de-fout-gingen-met-melden-nevenfuncties

En laten we eerlijk zijn: de kamerleden die nu waarschijnlijk voor de schorsing hebben gestemd (ik kan niet horen wie het waren, maar het wel raden), zijn dezelfde mensen die ander gedrag wél hebben goedgekeurd. Zij stemden bijvoorbeeld tegen meerdere moties van wantrouwen als het over Rutte ging.

Bijvoorbeeld toen hij smsjes verwijderde, waardoor nu veel communicatie van tijdens de coronacrisis onduidelijk is. En zie ook in deze video waarom dit zo kwalijk is:(Edit: ik weet niet of het voor anderen werkt, voor mij niet. Dus hierbij ook even directe link: https://www.youtube.com/watch?v=7SUpL0A38nY)

Over Omtzigt gesproken: deze Tweede Kamerleden hebben niet meegestemd bij de motie van wantrouwen als het gaat om het hele ‘Omtzigt functie elders’, terwijl kabinetsleden niet gaan over posities van kamerleden en het wegwerken ervan zeer kwalijk is. Zelfs D66, waarvan partijleider Kaag zei: ‘hier scheiden onze wegen’, heeft vooral laten zien dat de wegen vooral niet gescheiden zijn.

Tweede Kamerleden die het hebben over je houden aan de regels, renden zelf weg toen er tijdens de coronacrisis gestemd moest worden over het inkomen van zorgpersoneel. Zij wisten dat ze een minderheid hadden op dat moment (het was een debat in de zomerperiode) en gingen weg, zodat er sowieso te weinig mensen waren om de stemming te laten gelden. Dat is een vorm van manipulatie van het stemgedrag en dat mag volgens de regels niet.

Kabinetsleden mogen niet zomaar weglopen tijdens een debat en vervolgens zeggen ‘misschien komen we terug, maar dat ligt eraan hoe het debat nu verder verloopt’. Er werd ook gezegd: ‘Dit doen we mogelijk vaker’. Kabinetsleden mogen niet bepalen of en hoe er gedebatteerd wordt. Er zijn diverse manieren voor hen om zich uit te spreken, maar dit mág niet. Dat vonden de mensen die nu voor de schorsing hebben gestemd blijkbaar oké. Ze spraken zich er namelijk niet tegen uit.

Minister Kaag heeft witgewassen. Minister Hoekstra heeft witgewassen. Minister Hugo de Jonge kan ruim 5 miljard uitgaven tijdens de coronacrisis niet verklaren en wanneer er gevraagd wordt over meer duidelijkheid weigert hij mee te werken.

De lijst van gedrag dat niet door de beugel kan is lang. Veel langer dan alleen dit. En alle partijen maken zich er schuldig aan. Allemaal. De Tweede Kamer is een soort kleuterklas geworden, waarbij het vooral gaat over macht en controle. Hoe meer mensen je kent, hoe beter.

Vriendjes maken. De boel manipuleren. Liegen. Belangrijke documentatie achterhouden, mensen wegwerken (En dit is niet alleen gebeurt bij Omtzigt). Alles kan en mag. Behalve als we je niet aardig vinden. Dan gaan we extra op de regels zitten. Maar bij onze eigen vriendjes? Dan kijken we wel even de andere kant op. Dan was het een fout, kan iedereen gebeuren, toch?


Ik begin steeds beter te begrijpen wat het citaat van Animal Farm betekent. Some Animals are more equal than others. Baudet schorsen: prima. Maar dan ook al die andere figuren die zich niet aan de regels houden.
18 okt 2022 - bewerkt op 18 okt 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 37 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende